image

Plasterk stelt extra vragen over elektronisch stemmen

donderdag 11 september 2014, 15:58 door Redactie, 1 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaat de commissie 'Elektronisch stemmen in het stemlokaal' aanvullende vragen stellen over de beveiliging, tijd die nodig is voor de invoering en de kosten van de stemprinter en stemmenteller die de commissie adviseerde in te voeren.

Dat heeft de minister vandaag aan de Tweede Kamer gemeld. Plasterk wil weten wat de gevolgen zijn van het door de commissie voorgestelde beveiligingsniveau van de stemprinter en de stemmenteller. Het gaat bijvoorbeeld om de complexiteit en risico’s van het ontwikkelingstraject van de systemen, het geschetste invoeringstijdpad en de kosten.

Ook wil hij weten of in de kostenberekeningen die de commissie in haar rapport heeft gehanteerd de door haar gestelde veiligheidseisen volledig zijn verwerkt. Tot slot vraagt hij of één stemprinter per stemlokaal, waar de commissie van uitgaat, daadwerkelijk zal volstaan.

Rapport

De commissie publiceerde in december 2013 het rapport ‘Elke stem telt’. Het kabinet heeft hier in maart 2014 op gereageerd door aan te kondigen de voorstellen van de commissie op de haalbaarheid te zullen onderzoeken. Dit onderzoek loopt nog en zou voor het einde van dit jaar aan de Tweede Kamer moeten worden voorgelegd. De nu gestelde vragen moeten helpen om tot een oordeel te komen over de haalbaarheid van elektronisch stemmen.

Reacties (1)
12-09-2014, 12:20 door Anoniem
Het zou Plasterk sieren als hij eens keek naar de block-chain technologie... Ah well... that is none of my business....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.