image

Kabinet gaat elektronisch stemmen verder onderzoeken

vrijdag 21 maart 2014, 16:51 door Redactie, 16 reacties

Het kabinet heeft besloten om de invoering van elektronisch stemmen verder te onderzoeken, zo blijkt uit een Kamerbrief. Volgens het kabinet kan elektronisch stemmen en tellen de toegankelijkheid voor kiezers vergroten en zorgt het ervoor dat het tellen van stemmen sneller en nauwkeuriger kan verlopen.

Daarom worden de aanbevelingen van de commissie 'Onderzoek elektronisch stemmen in het stemlokaal' verder onderzocht, alsmede de financiële haalbaarheid. De commissie adviseerde in een rapport dat vorig jaar december verscheen om over te gaan tot elektronisch stemmen en tellen. Het stemmen moet gebeuren via een stemprinter waarmee de kiezer zijn keuze bepaalt en waarmee een papieren stembiljet wordt geprint.

De stemprinter slaat de stem niet op en telt ook geen stemmen. Tellen gebeurt door de papieren stembiljetten te scannen. Het papieren proces moet daarbij leidend zijn, aldus de commissie. Dit advies wordt door het kabinet onderschreven. Dat geldt ook voor het advies om elektronisch stemmen "behoedzaam" in te voeren.

Internetstemmen

Vanwege de risico's en kosten heeft het kabinet besloten om het invoeren van internetstemmen voor de kiezers in het buitenland niet in te voeren. Er is daarnaast niet aangetoond dat internetstemmen tot een hogere opkomst leidt. Daarom wordt de voorrang gegeven aan het afschaffen van de registratieplicht die nu geldt voor elke verkiezing waaraan de kiezers in het buitenland kunnen deelnemen. Dit zou het makkelijker moeten maken om aan de verkiezingen deel te nemen.

Het kabinet wil de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek van de invoering van de stemprinter en het elektronisch tellen van stemmen voor eind 2014 aan de Tweede Kamer voorleggen.

Reacties (16)
21-03-2014, 17:32 door Anoniem
"De eenmalige invoering van het systeem zal naar schatting 200 miljoen euro kosten, daarna kost de uitvoering rond de 10 miljoen per verkiezing"
21-03-2014, 17:33 door vimes
Alsof stemmen nog zin heeft in dit land, je heb de keus tussen amerikaanse stromannen en wat reli-idioten
21-03-2014, 18:24 door Anoniem
Het stemmen moet gebeuren via een stemprinter waarmee de kiezer zijn keuze bepaalt en waarmee een papieren stembiljet wordt geprint.
De stemprinter slaat de stem niet op en telt ook geen stemmen. Tellen gebeurt door de papieren stembiljetten te scannen. Het papieren proces moet daarbij leidend zijn, aldus de commissie.
Wat is -voor de burger- nu precies het voordeel?
Of is dat irrelevant?


Door vimes: Alsof stemmen nog zin heeft in dit land, je heb de keus tussen amerikaanse stromannen en wat reli-idioten
Je vergeet de populisten en carrière-tijgers, verder ben ik het roerend met je eens...
21-03-2014, 19:07 door Spiff has left the building
Door vimes, 17:33 uur:
Alsof stemmen nog zin heeft in dit land, je heb de keus tussen amerikaanse stromannen en wat reli-idioten
Of je vindt dat stemmen zin heeft, en of je zin hebt om te stemmen, dat moet je voor jezelf bepalen.
Maar alleen de keus tussen Amerikaanse stromannen en reli-idioten?
Woon je in een piepkleine gemeente en was dat voor jouw gemeente het geval? Wie weet.
Maar voor Provinciale, Tweede Kamer, en Europese verkiezingen is er beslist uit meer smaken te kiezen dan Amerikaanse stromannen en reli-idioten. Heb je wel eens verdiept in andere partijen? Ik kan er zo al wel tenminste een paar opnoemen die ik beslist zeker niet als Amerikaanse stromannen en reli-idioten zou kunnen bestempelen.
Je hebt dus beslist een keus. En als iedereen nou eens met zowel verstand als hart zou stemmen, dan kan er best wat.
Jouw reactie doet me daarom in hoge mate denken aan het stamtafel-geneuzel van een paar dagen geleden, hier https://www.security.nl/posting/381942#posting381947, waar Goeroeboeroe en ook ikzelf een verzuchting over maakten.
21-03-2014, 22:22 door Anoniem
Of stemmen wel of niet nut heeft blijft altijd een persoonlijke zaak.
Belangrijk is of deze wijze van stemmen fraude bestendig is.
Zolang het papieren stembiljet fysiek blijft bestaan, en in twijfelgevallen handmatig
kan worden nageteld, lijkt mij niets meer in de weg te staan voor deze manier van stemmen.
21-03-2014, 23:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-03-2014, 23:49 door Goeroeboeroe
Door vimes: Alsof stemmen nog zin heeft in dit land, je heb de keus tussen amerikaanse stromannen en wat reli-idioten
Man (vrouw?), ik schrik me 'n ongeluk. Waar heb je dat ontdekt? Gaat het complot al zo ver? Ik stem al jaren SP, en nu blijk ik op een Amerikaanse knecht of een reli-idioot gestemd te hebben? Dat is echt hoogst ernstig. Kun je hier met spoed de bron van deze bewering neerzetten, zodat ik Roemer via de geëigende weg kan ontmaskeren? Want dit nieuws zal binnen de SP inslaan als een bom!
Echt enorm bedankt voor je onthulling dat alle SP-kamerleden knechten van Obama zijn en/of stiekeme islamisten of gristenen, maar ik heb echt 'n bron nodig om dit complot aan de kaak te kunnen stellen. Ik twijfel er geen seconde aan dat je een of meer betrouwbare bronnen hébt...
22-03-2014, 02:10 door Anoniem
Als ze dit echt gaan invoeren kan je er op wachten dat het hele zooitje gehacked gaat worden..
22-03-2014, 07:54 door beaukey
"Volgens het kabinet kan elektronisch stemmen en tellen de toegankelijkheid voor kiezers vergroten" => hier snap ik helemaal niets van! Je moet nog steeds naar het stembureau hobbelen en een vakje met een kleurpotlood kleuren. Hoe wordt de "toegankelijkheid" vergroot?
"tellen van stemmen sneller en nauwkeuriger kan verlopen." => dus het gaat er misschien alleen om de leden van een stembureau iets sneller naar huis te laten gaan?
"Het papieren proces moet daarbij leidend zijn" => er verandert dus helemaal niets. Bijvoorbeeld hertelling gebeurd dus gewoon door de papieren stembiljetten al dan niet geautomatiseerd opnieuw te tellen.
Waarom moeten de stembiljetten ter plekke geprint worden? Wat is er mis om gewoon een voorbedrukt formulier aan de stemmer te geven?
"behoedzaam invoeren" => waarom behoedzaam? Ziet men (toch) bepaalde risico's? Als het goed werkt dan kan er toch via de big-bang methode uitgerold worden?
Mijn voorzichtige conclusie: weggegooid geld en niet nodig voor verbetering van het stemproces. Eigenlijk is het verwonderlijk dat "elektronisch stemmen" (wat dit dus niet is) steeds weer boven borrelt.
22-03-2014, 09:03 door Anoniem
Eigenlijk is het verwonderlijk dat "elektronisch stemmen" (wat dit dus niet is) steeds weer boven borrelt.
Misschien omdat er een lobby is van bedrijven die graag dit soort machines (te duur) wil verkopen?
22-03-2014, 11:23 door Goeroeboeroe - Bijgewerkt: 22-03-2014, 11:25
Door beaukey: "Volgens het kabinet kan elektronisch stemmen en tellen de toegankelijkheid voor kiezers vergroten" => hier snap ik helemaal niets van! Je moet nog steeds naar het stembureau hobbelen en een vakje met een kleurpotlood kleuren. Hoe wordt de "toegankelijkheid" vergroot?
"tellen van stemmen sneller en nauwkeuriger kan verlopen." => dus het gaat er misschien alleen om de leden van een stembureau iets sneller naar huis te laten gaan?
Ik ben bepaald geen voorstander van elektronisch stemmen/tellen, al was het alleen maar om het geld. Maar de toegankelijkheid is wat mij betreft het enige punt, waar elektronisch stemmen inderdaad voordelen heeft. Je moet inderdaad nog wel naar het stembureau, maar het stemmen zelf gaat dus gebeuren met een of ander touchscreen-achtig iets, als ik het goed begrijp. Dat is voor slechtzienden, blinden, mensen met een motorische handicap, ..., echt veel makkelijker te behappen dan 'n joekel van 'n papieren formulier, waarvan het uit- en opvouwen bij sommige handicaps al lastig is. Laat staan het kleuren exact binnen het juiste vakje.
Dat nauwkeuriger tellen is 'n flauwekul argument dat telkens terugkomt. Er zullen best telfouten worden gemaakt. Dat is ook de reden dat er herteld wordt als uitslagen heel dicht bij elkaar liggen. Niets aan de hand dus: bij twijfel gewoon hertellen, en dan echt héél nauwkeurig. Verder is het al tig keer bewezen dat telfouten elkaar opheffen. Tenzij er sprake zou zijn van echte fraude (opzettelijk verkeerd tellen), maar dat is ook vrijwel uitgesloten vanwege de openbaarheid.
Ik meen in Zeeland is wel gefraudeerd met een stemcomputer. Althans: met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Er is niet vervolgd, omdat het niet bewezen kon worden. Dankzij die fijne stemcomputer. Dit nieuwe systeem lijkt me minder fraudegevoelig dan die oude fraudebakken, maar ik zie er werkelijk - behalve toegankelijkheid - geen enkel voordeel in.
22-03-2014, 11:46 door Anoniem
Over die kosten, laat ik dit even aanhalen:
Oftewel, minstens 28% tot 55% extra kosten voor een "sneller bekende" uitslag.
https://www.security.nl/posting/372941/Commissie+adviseert+terugkeer+van+stemcomputer#posting372964

En dan hebben we het alleen nog maar over het directe geld, niet over de extra mogelijkheden tot frauderen, de extra deuken in het burgervertrouwen in de politiek, en zo verder.

Wat vooral opvalt hier is dat het de niet-techneuten zijn die hierover blijven doorzeuren --burgemeesters en politici enzo-- en dat het de techneuten zijn die, all things considered, toch maar liever het rode potlood hebben. Omdat het een betere engineering trade-off oplevert voor de publiek gestelde doelen.

Wat dan toch wel een donkerbruin vermoeden doet opwellen dat de publiek gestelde doelen niet de echte doelen zijn van deze exercitie in... wat eigenlijk? Begint toch wel erg op moedwillige volksverlakkerij te lijken, compleet met laagwaterspijkers om het geheel toch maar door te drukken.
22-03-2014, 13:25 door Anoniem
Als dit wordt ingevoerd stem ik nooit meer. NEVER
22-03-2014, 14:23 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 13:25 uur:
Als dit wordt ingevoerd stem ik nooit meer. NEVER
Het eerdere elektronisch stemmen, tot een paar jaar geleden, daar deed je dan ook al niet aan mee? Of was je toen nog te jong om te stemmen?
Begrijp me niet verkeerd, ik ben evenmin voorstander van elektronisch stemmen, maar met níet stemmen benadeel je enkel de partij waarop je zou willen stemmen, en daarmee dat gedachtegoed dat jij belangrijk vindt om behartigd te worden door jouw volksvertegenwoordiger. Met niet stemmen benadeel je beslist níet de grote boze invoerders van het elektronisch stemmen, integendeel, die lachen zich rot, want weer een kritische stem minder.
Jouw keuze, jouw feestje, of niet.
23-03-2014, 13:43 door Anoniem
Door Spiff:
Door Anoniem, 13:25 uur:
Als dit wordt ingevoerd stem ik nooit meer. NEVER
Het eerdere elektronisch stemmen, tot een paar jaar geleden, daar deed je dan ook al niet aan mee? Of was je toen nog te jong om te stemmen?

Nee hoor knul, ik was toen niet te jong. Ik heb toen wel gestemd. Kort daarna brak de discussie los over fraudegevoeligheid en de mogelijkheid om die krengen vanaf een afstand af te luisteren en te manipuleren.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben evenmin voorstander van elektronisch stemmen, maar met níet stemmen benadeel je enkel de partij waarop je zou willen stemmen, en daarmee dat gedachtegoed dat jij belangrijk vindt om behartigd te worden door jouw volksvertegenwoordiger. Met niet stemmen benadeel je beslist níet de grote boze invoerders van het elektronisch stemmen, integendeel, die lachen zich rot, want weer een kritische stem minder.
Jouw keuze, jouw feestje, of niet.

Het belang van stemmen ontgaat mij niet. Maar stemmen hoor je te kunnen doen met de garantie dat jouw stem niet aan jouw identiteit kan worden gekoppeld. Dot is de enige manier waarop het stemmen veilig kan. Met die computers kunnen ze ons nog zo veel beloven. Stemcomputers zullen nooit de anonimiteit kunnen waarborgen en dus was voor mij de eerste keer elektronisch stemmen tevens de laatste keer.
24-03-2014, 08:39 door Anoniem

Ik ben bepaald geen voorstander van elektronisch stemmen/tellen, al was het alleen maar om het geld.
.

Het wordt verderop ook genoemd, maar dit is inderdaad een kritiek punt: het kost aanzienlijk meer (apparatuur die gemiddeld 1* per jaar gebruikt wordt, daarvoor via veilig transport naar tienduizenden stemlokalen gebracht moet worden, en in de tussentijd veilig opgeslagen moet worden), terwijl er nog steeds mensen op het stemlokaal aanwezig moeten zijn.

Waar is de business case? Wat is het grote voordeel boven het huidige systeem dat het een verdubbeling tot vertienvoudiging van de kosten rechtvaardigt?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.