image

Marktplaatsen willen consument helpen met verkoop privédata

vrijdag 12 september 2014, 14:02 door Redactie, 4 reacties

Op internet zijn verschillende marktplaatsen verschenen die consumenten helpen met de verkoop van hun privégegevens, waar uiteindelijk de gebruiker zelf van profiteert en niet allerlei dataminingsbedrijven die nu vaak op websites actief zijn en in de gegevens van internetgebruikers handelen.

"Zoals wij het zien zijn jouw gegevens van jou. Dus als iemand eraan verdient, zou jij het moeten zijn", zegt Paul Davis van de Britse datamarktplaats Handshake, die vorige maand live ging. Al jaren zijn het bedrijven als Axciom, Epsilon en Experian die op grote schaal data verzamelen en hierin handelen. Het uiteindelijke doel van Davis is om dit soort datahandelaren en partijen als Facebook aan te pakken. "We gaan er achteraan, maar we zullen ze niet eenvoudig of op korte termijn verslaan."

"Ik denk dat mensen beginnen te beseffen dat deze grote bedrijven als silo's fungeren, en dat van "ons" het product maken een vorm van digitaal feudalisme is", zegt Katryna Dow, CEO van het Australische Meeco. Naast Meeco en Handshake is er ook nog Datacoup, dat gebruikers betaalt afhankelijk van hoeveel data ze delen. Zo krijgen gebruikers ongeveer 8 dollar per maand als ze de Datacoup API toestaan om informatie van hun Twitter- en Foursquareprofielen te verzamelen.

Bij Handshake onderhandelen gebruikers over de informatie die ze willen afstaan, bijvoorbeeld bij het invullen van een vragenlijst over hun koopgedrag. Via Meeco's privécloud kan informatie worden opgeslagen en kunnen gebruikers merkvoorkeuren delen, wat weer kortingen op bepaalde goederen kan opleveren. "Data voor dollars is slechts het begin. We willen dat onze gebruikers zoveel mogelijk over hun data weten, zodat ze hun opties kunnen begrijpen", zegt Matt Hogan van Datacoup tegenover NPR.

Reacties (4)
12-09-2014, 14:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-09-2014, 15:47 door spatieman
jij wil 2000 dollar?
ik wil 2000 euro !
12-09-2014, 16:38 door Anoniem
Tja,voor geen miljoen verkoop ik mijn privegegevens,privacy blijft voor mij een heiligdom.
15-09-2014, 10:39 door Vandy
Door Anoniem: Tja,voor geen miljoen verkoop ik mijn privegegevens,privacy blijft voor mij een heiligdom.
Alsjeblieft, hier heb je geen miljoen. Mag ik nu je privégegevens?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.