Security Professionals - ipfw add deny all from eindgebruikers to any

Apple iTunes Update 11.4 (en het nut van backups voor de Mac)

12-09-2014, 14:50 door Anoniem, 4 reacties
Apple iTunes Update 11.4 - Nut van back-ups bij problemen na updates


Let even goed op welke updates van Apple je op je Mac wel en niet binnenhaalt en wel of niet installeert!


• Belangrijke overweging : iTunes 11.4 update* niet binnenhalen via update menu maar handmatig de volledige versie downloaden van de Apple site en handmatig installeren.

Waarom : De recent beschikbare Apple iTunes 11.4 upgrade-update * kan voor problemen zorgen en een melding geven bij installatie als :

System extension cannot be used

The system extension "//System/Library/Extensions/AppleUSBEthernetHost.kext was installed improperly and cannot be used. Please try reinstalling it, or contact the products vendor for an update.

Na installatie en doorgaan met gebruik na de melding kan het zijn dat deze gemankeerde extensie nog voor diverse problemen kan zorgen bij gebruik van iTunes en / of de diverse Apple devices die iTunes nodig hebben.

Het probleem lijkt hem te zitten in de kleinere iTunes upgrade versie (±100 mb) die op je Mac via de eigen update service wordt geserveerd (ook te vinden onder Apple tje menu voor handmatige check).
De foutmelding en het probleem doen zich voor onder bijvoorbeeld Mavericks 10.9 maar ook onder Snow Leopard 10.6.8. Niet voor oudere OS X systemen, daar werkt iTunes 11 meer op.


• Op de Apple communities wordt dit probleem al besproken en bediscussieerd met aandragen van diverse gevarieerde oplossingen. *2

• Probleem oplossen : twee logische mogelijke oplossingen heb ik even getest.
Oplossingen die je wellicht zelf al had kunnen bedenken, ze lijken (via een praktijktestje uitgevoerd) allebei het probleem van de melding al op te lossen.
Of het werkelijk alle problemen oplost zal je toch zelf moeten uitproberen, afhankelijk van de Mac OS X configuratie en de devices die je gebruikt.

De eerste oplossing die meteen ook de Security relevantie aantoont is met gebruik van een gemaakte "Time Machine" back-up. *3


Te proberen aanpak A

Stap 0)
Schoon beginnen, start eerst maar eens die Mac frisjes opnieuw op.

Stap 1)
Maak een back-up van de situatie zoals die nu zo is.
Je gaat daarna een andere oudere back-up deels (!) terugzetten, want, ben je niet tevreden kan je ook de nieuwe probleem situatie met een back-up terugzetten (mocht je dat om wat voor reden dan ook willen ;-).

Stap 2)
Zoek in je Time machine historie (open het time machine programma uit je programma map of uit je "Dock", mocht die daar al staan omdat je "Time Machine" regelmatig gebruikt).

Ga naar een datum voordat je de recente 11.4 update van iTunes had uitgevoerd.
Open daar de programma folder en selecteer het iTunes programma.
Klik op de "Restore" button van "Time Machine" en je iTunes wordt teruggezet.

Mocht je de verkeerde iTunes niet eerst hebben weggegooid krijg je de vraag of je iTunes wil vervangen of beide wil bewaren : Vervangen van het bestand door het bestand vanuit je back-up!

Stap 3)
Open na het terugzetten van iTunes opnieuw je Time Machine historie, ga naar dezelfde datum die je zojuist ook had gebruikt en zoek het volgende bestand op.
AppleUSBEthernetHost.kext

Vind je hem niet, hij staat in mapjes-stapjes hier :
"JeHarddiskNaam" -> "System" (map) -> "Library" (map) -> "Extensions" (map) -> "AppleUSBEthernetHost.kext" (Dit is het bestand dat je moet hebben)

Selecteer dit bestand "AppleUSBEthernetHost.kext" en druk ook weer op "Restore" button voor het terugzetten van het gekozen bestand.
Krijg je dezelfde vraag waarschijnlijk weer, vervangen of bewaren? Vervangen van het bestand door het bestand vanuit je back-up!

Stap 4)
Ben je klaar, Log uit, start de Mac opnieuw op, open iTunes en kijk of het allemaal weer werkt.
Dat hopen we dan maar, na de praktijktest werkte het.


Te proberen aanpak B - ( situatie "Ehhh, ik heb geen back-up, .." )

Mooi voornemen om dat dan binnenkort wel te gaan organiseren, noodzaak als oplossing bij problemen bij deze een beetje geïllustreerd.

Stap 0)
Schoon beginnen, start eerst maar eens die Mac frisjes opnieuw op.

Stap 1)
Hier had dan kunnen staan maak een back-up.
Dat kan je alsnog direct gaan doen, deze stap overslaan kan in dit geval ook (mocht je überhaubt nog geen backup disk bezitten, ze zijn niet zo duur hoor, neem het in overweging ;-)).

Onderstaande oplossing lijkt geen grote risico's met zich mee te brengen (kwam niet naar voren uit een testje hier).

Stap 2)
Handmatig iTunes uit de programma folder verwijderen naar de prullenbak.

Wat je nog kan doen is het gemankeerde (?) iTunes programma als een zip-file bewaren, voor de zekerheid mocht je het willen terugzetten of willen bewaren. Het is meer ook een algemene tip die je kan toepassen met het bewaren van andere oude versies van programma's.
Door het als een zip file te bewaren kan het programma niet per ongeluk geopende worden in plaats van het goede (iTunes) programma. Bij het zippen van iTunes maak je een zip-kopie van het origineel, het origineel kan je / moet je weggooien.
Prullenbak wel ook legen.


Stap 3)
Zoek het volgende bestand op (zie ook hierboven)
AppleUSBEthernetHost.kext

Je kan daar ook direct komen door in het algemene Apple Menu boven aan te kiezen voor "Ga" / "Go" en dan "Ga naar Folder" / "Go to Folder" te openen.

Paste dan het volgende erin
/System/Library/Extensions/
en druk op de enter toets.

Nu ben je direct in de Systeem Extensies map diep in het OS X van je Mac aangekomen en kan je handmatig op zoek gaan naar het "AppleUSBEthernetHost.kext" bestand dat je daar gaat weghalen.
Zet dit bestand op je bureaublad in een mapje om te bewaren voor de zekerheid zodat je het eventueel weer kan terugzetten.

Waarschuwingen ! :
- Je bent bezig in de systeem map!
Geen grappen en grollen hier, wees precies en voorzichtig met selecteren en verslepen.
Ogenschijnlijk kleine foutjes hebben nare/vervelede consequenties. Breng hier dus niet zomaar veranderingen in aan want het kan een niet werkend (niet opstartend) systeem opleveren en dat wil je niet.

- Op internet kom je vaak het advies tegen om Terminal app te gebruiken en daar commando's in te pasten en uit te voeren.
Zeer efficiënt!
Ook zeer efficient in je systeem naar de haaien jagen, als het fout gaat omdat iemand zich vergist had in de opdracht code regels of misschien wel dacht grappig te zijn. Zit jij met de gebakken peren. Pas dus op, zeker als er
rm
in de opdracht code staat, wissen/verwijderen is kwijt en eventueel 'een hele stille Mac', een Mac die niet meer opstart wel teverstaan!

Doe het dus lekker met de hand, stapje voor stapje, krijg je ook een beetje inzicht in hoe de structuur van de Mac in elkaar zit en zie je wat er gewijzigd wordt omdat je het zelf namelijk met de hand en stapje voor stapje doet ;-).


Stap 4)
Leeg je prullenbak.

Misschien geeft je systeem een melding dat het de prullenbak niet kan legen omdat "iTunes helper" nog actief is.
Log dan even uit en weer in en probeer nog een keer je prullenbak te legen.
Lukt dat nog niet, dan komt dat later verder.

Stap 5)
Download nu een volledige nieuw iTunes van de site van Apple.
https://www.apple.com/iTunes/download/

Stap 6)
Installeer die nieuwe volledige versie van iTunes

Stap 7)
Start je mac opnieuw op als het klaar is (hoeft niet, ik doe het altijd wel na installatie van belangrijke programma's)

Stap 8)
Leeg je prullenbak mocht daar nog een stukje tunes overgebleven zijn.

Stap 9)
Start iTunes op en kijk of het probleem verholpen is.


"Wat heeft dit met security te maken, dit is toch geen security probleem?"

Klopt,
het is echter wel gerelateerd aan andere mogeljke security zaken en daarom aardig om het aan te halen als illustratie. (voor het inzicht en de fantasie)

• Het hebben van een back-up is niet alleen handig om te hebben wanneer een update niet lekker gaat.
(maak dus altijd eerst een back-up voordat je update, gaat het updaten automatisch zorg dan dat je regelmatig back-ups maakt waar je op kan terugvallen!)

Ook voor Mac' geldt dat als een security probleem zich zou voordoen dat het fijn zo niet 'best wel bijzonder essentieel is' (kuch) om terug te kunnen vallen op een back-up van je systeem en bestanden. Cryptolocker voor de Mac is er nog niet, kan nog komen en anders is er ook andere vervelende malware waarvoor je een back-up nodig kan hebben om zaken te herstellen.

Hardop gezegd zal iedereen de noodzaak van een back-up begrijpen, wordt het dan ook heel veel altijd overal door iedereen toegepast?
Nee! Daarom toch de open deur nog eens aangewezen
(de open deur naar de harddiskjes winkel, zeker als die harddisk ook nog eens, noem eens een leeftijd, ouder is dan 4 jaar).

• De meer stoere malware voor een Mac (minder voorkomen want complexer) zal proberen zich als nieuw of veranderd .kext file zich proberen te verbergen in de Systeem Extensies map.

Een dergelijke aanval lukt niet zomaar.

Zeker niet als jij (tweede open deur?) netjes standaard onder een "Standaard account" (!) werkt en niet onder je beheerders (Admin) account want dan zal de malware toestemming van jou nodig hebben om zich te installeren. Toestemming die je dan zou moeten geven met het invoeren van een admin password wat jij niet gaat doen.

Tenzij je voor de gek gehouden wordt omdat jij bewust een programma aan het installeren bent maar niet weet wat het programma nog meer doet of als jij een geïnfecteerd programma zou installeren en daarvoor dus bewust netjes toestemming geeft.
Let dus op waar je programma's vandaan haalt!


In ieder geval, met iTunes als aanleiding, weet je in ieder geval nu waar die Systeem Library (Extensies) map zit, mocht het een keer bij een security topic / in een handmatige malware removal tip naar voren komen. Komt het jou alvast een beetje bekender voor.
Gewoon voor het inzicht dus, want waarschijnlijk zal je een malware bestand niet uit jezelf herkennen als je er al zou kijken.

In deze System library map zitten overigens ook andere beruchte folders waar handmatige security werkzaamheden kunnen plaatsvinden.
Voor het ècht disabelen/onklaar van Java bijvoorbeeld (dat laat ik even voor nu, het is maar een voorbeeld, voor een ander topic een andere keer).


Tot slot en nogmaals
Ga niet 'zomaar wat' lopen rommelen in je System Library folders als je geen back-up hebt en of niet weet wat er kan gebeuren / welk risico je ongeveer loopt.
Want de kans bestaat dat je Mac het niet meer (goed) doet en jij (of iemand anders voor jouw) er daarna een heleboel werk aan hebt/heeft om een paar 'oeps-leuk-slordige' foutjes te herstellen.
Zoeken op de naam van een (systeem0[]/i] bestand kan overigens al inzichtelijke info opleveren, naast dat de naam zelf vaak ook al een beetje een idee geeft in welke hoek de functie gezocht kan worden.


Succes met de iTunes en hopelijk worden eventuele troubles vermeden of opgelost!


_____________________________________________________________________________

Aanvullende opmerkingen

Goede kans overigens dat Apple heel snel een update uitbrengt om deze problemen te verhelpen. Probleem tussentijds zo laten is misschien voor sommigen ook een 3e aanvaardbare optie.

Niet getest onder OS X Mavericks i.c.m. iPhone/iPad.
Uitvoeren van bovenstaande tips is op eigen risico.
Oplossing is zo zorgvuldig als mogelijk opgeschreven, mogelijke foutjes voorbehouden die ik echter niet zag bij het nalezen. Aanvullende correcties, tips en opmerkingen zeer welkom

Noten

* iTunes update info - iTunes 11.4 - 97,3 mb
iTunes 11.4 now supports the ability to sync your favorite music, movies, and more to devices with iOS 8.

*2 - https://discussions.apple.com/thread/6525794

*3 - BackupBackupBackup!
Die heb je natuurlijk, eenvoudig gemaakt met behulp van het super eenvoudige back-up-programma TimeMachine van Apple zelf en een simpel extern harddiskje.
Reacties (4)
13-09-2014, 16:52 door Anoniem
Tja,ik heb hem gewoon via de automatische update op mijn mac binnengehaald.
Met de vooraf gaande versie's van Itunes heb ik trouwens nooit problemen ondervonden.
Ach het is wel fijn dat Apple zijn programma's regelmatig bijwerkt naar een nieuwe revisie.
Zo zijn er inderdaad bug's uit waar anderen Mac gebruikers mogelijk wel hinder van ondervonden.
Ook zullen er van tijd tot tijd wel wat security issues worden verholpen.
14-09-2014, 01:46 door [Account Verwijderd]
Hier ook geen problemen via de automatische update, voor Mac & Windows 7.
14-09-2014, 10:58 door Anoniem
Zo, dat is nog eens een uitgebreide tip!

Jammer dat je hem anoniem hebt geplaatst, nu krijg je geen credits natuurlijk.

Denk dat de lezers van websites zoals macrumors.com en one-more-thing ook nog erg geholpen zullen zijn met deze handleiding trouwens, zou hem zeker doorposten.
14-09-2014, 13:28 door Anoniem
Door Anoniem: Zo, dat is nog eens een uitgebreide tip!

Jammer dat je hem anoniem hebt geplaatst, nu krijg je geen credits natuurlijk.

Denk dat de lezers van websites zoals macrumors.com en one-more-thing ook nog erg geholpen zullen zijn met deze handleiding trouwens, zou hem zeker doorposten.

Dank!
Eén compliment is al credits genoeg.

Al geruime tijd post ik hier en daar inhoudelijke tips over Mac Os X.
Ik doe het anoniem, dus het gaat me niet om de credits.
https://www.security.nl/posting/41903/Mac+%26+Apple+Security+Bijdragen+%26+Vragen

Posten hier op dit forum dus en àls het een keer ergens anders wordt, dan direct onder een eigen webdomein.
Daar zou ik dan weer niet het algemene security minded lezers bereik hebben dat security.nl heeft ; nuttig en functioneel bereik boven de 'credits'

(in ieder geval voorlopig, de gedachte van wat 'meer variatie in soorten 'broodbeleg' komt wel eens voorbij, maar het is geen primaire leidraad om wel of geen kennis en inzichten te delen.
;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.