image

Chatdienst vindt oplossing voor anoniem chatten

donderdag 18 september 2014, 11:52 door Redactie, 2 reacties

De makers van de metadata-vrije chatdienst Invisible.im hebben de oplossing gevonden waardoor ze gebruikers straks zo goed als volledig anoniem kunnen laten chatten. Begin juli werd het initiatief, dat door een groep van internationaal erkende beveiligingsexperts is opgezet, aangekondigd.

Invisible.im heeft als doel om geen sporen achter te laten, waardoor mensen anoniem met elkaar kunnen chatten en bestanden uitwisselen. Na de aankondiging kregen de ontwikkelaars allerlei positieve reacties, maar het was een e-mail van de 22-jarige softwareontwikkelaar John Brooks uit de Verenigde Staten waar ze op zaten te wachten, zo laat het ontwikkelteam in een update weten.

Brooks werkte namelijk al een aantal jaren aan een project dat veel van de problemen oplost die Invisible.im wil oplossen. Het programma dat Brooks ontwikkelde heet Ricochet en is een serverloos berichtenplatform, dat Tor hidden services gebruikt voor de communicatie tussen gebruikers. Precies datgene wat ook Invisible.im wil gaan aanbieden. Na goedkeuring van Brooks gaat Invisible.im nu Ricochet als referentie gebruiken.

Metadata

Er zijn inmiddels tal van andere chatprogramma's die gebruikers versleuteld laten communiceren, maar daarbij wel metadata achterlaten. Deze programma's, zoals TorChat en i2pMessenger, zijn volgens de ontwikkelaars dan ook niet geschikt. "Van alle programma's die we hebben bekeken is Ricochet veruit het best ontworpen en veiligst", aldus de ontwikkelaars. Internetgebruikers zullen Ricochet net zo gebruiken als bestaande instant messaging programma's, zoals AOL en Yahoo Instant messenger. Het enige verschil is dat de chatgesprekken bij Ricochet geen te achterhalen metadata achterlaten.

"Ricochet maakt het mogelijk voor gebruikers om te communiceren zonder dat ze een forensisch spoor op de servers van derden achterlaten. Het beschermt gebruikers ook tegen passieve spionage door repressieve regimes", zo laat het ontwikkelteam weten. Het programma logt daarbij geen chatgesprekken en zou uiteindelijk geen forensisch bewijs moeten achterlaten waardoor een gebruiker aan een gesprek kan worden gekoppeld.

Surveillance

De ontwikkelaars merken op dat als een gebruiker al het doelwit van surveillance is, Ricochet geen veilige en anonieme chats kan verzorgen. Iets wat het ook niet probeert op te lossen. "Als de gebruiker al het onderwerp van een gericht onderzoek door opsporingsdiensten is, dan kunnen die een video met timestamp van beide kanten van het gesprek opnemen om te bewijzen dat het heeft plaatsgevonden. Er is geen technologische oplossing voor deze uitdaging", stellen de ontwikkelaars.

Ricochet is dan ook ontwikkeld om geen metadata na het gesprek achter te laten en niet om "real-time surveillance" te verslaan. Daarnaast is het onmogelijk om helemaal geen sporen achter te laten. Een opsporingsdienst zou bijvoorbeeld kunnen bepalen of het Tor-netwerk is benaderd vanaf een bepaald adres. De ontwikkelaars hopen dat als het Tor-gebruik groeit Tor-gebruikers niet zo snel zullen opvallen.

Ricochet is nu nog gebaseerd op een zelfgemaakt protocol dat zal worden aangepast zodat het een standaard library kan gebruiken. Verder heeft een beveiligingsbedrijf aangeboden om de code te controleren, wat in november zal gebeuren. Verder zijn er twee mailinglists gestart en wordt er nog altijd naar ondersteuning gezocht, zowel via bitcoin als PayPal.

Reacties (2)
18-09-2014, 12:19 door Charley51
Met een VPN is het te proberen. Je ontkomt niet aan het feit, dat je provider wel kan zien, wat je doet en uiteraard
ook aan de andere kant.
Al zal ook veel afhangen van de snelheid van de overdracht van de gegevens.
video met timestamp van beide kanten
Dit valt natuurlijk simpel te tackelen door het verkeer te versleutelen.
Uiteraard weer ten koste van de snelheid. :)

Het vorige bericht vermeldt een soortgelijk programma van BitTorrent. Dat versleutelt wel. Als de programmeurs van beide kanten eens een avond de koppen bij elkaar steken, dan kan het nog leuk gaan worden op Internet.
19-09-2014, 09:43 door Anoniem
De ontwikkelaars merken op dat als een gebruiker al het doelwit van surveillance is, Ricochet geen veilige en anonieme chats kan verzorgen.

Maar was je als Tor-gebruiker niet standaard een doelwit voor surveillance?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.