image

Tabletverhuurder Snappet schendt privacy scholieren

vrijdag 19 september 2014, 13:16 door Redactie, 4 reacties

Snappet, een organisatie die tablets met ingebouwde apps aan basisscholen verhuurt, blijkt de privacy van scholieren te schenden doordat het leerresultaten van kinderen in strijd met de wet verwerkt, zo laat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek weten.

De persoonsgegevens van de kinderen worden onder andere gebruikt voor het voortdurend per opgave beoordelen en kwalificeren van de kinderen in vergelijking met alle andere kinderen die de Snappet-tablets gebruiken, zonder dat de scholen hier expliciete schriftelijke opdracht voor hebben gegeven. Snappet geeft de scholen daarnaast onvoldoende informatie om te weten wat het met de gegevens doet, aldus het CBP. Tot slot heeft Snappet de dienst onvoldoende beveiligd tegen onrechtmatige verwerking van de persoonsgegevens door onbevoegde derde partijen.

"Tablets en andere digitale leermiddelen zijn een prachtige verrijking van het onderwijs. Maar scholen moeten wel weten wat er met de gegevens van de kinderen gebeurt, zodat ze zelf kunnen bepalen voor welke doelen de gegevens mogen worden gebruikt. Dat kan alleen als dienstverleners als Snappet de scholen eerlijk informeren en duidelijke keuzes bieden", zegt Wilbert Tomesen, plaatsvervangend voorzitter van het CBP.

Snappet heeft toegezegd klanten beter te informeren over de gegevensverwerkingen en inmiddels een maatregel getroffen waarmee leerresultaten in de algemene overzichtstabellen niet meer te herleiden zouden zijn tot de kinderen. Het CBP zal de komende periode controleren of Snappet de geconstateerde overtredingen heeft beëindigd. Indien nodig zet de toezichthouder hiervoor handhavende maatregelen in.

Reacties (4)
19-09-2014, 14:18 door Anoniem
Tablets inleveren en een ander bedrijf zoeken , is meteen een harde leerschool voor zulk bedrijven zullen we maar zeggen .
19-09-2014, 17:14 door Anoniem
Door Anoniem: Tablets inleveren en een ander bedrijf zoeken , is meteen een harde leerschool voor zulk bedrijven zullen we maar zeggen .
De scholieren en docenten zijn er net aan gewend, ook een beetje zonder van het geld lijkt me...
19-09-2014, 19:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tablets inleveren en een ander bedrijf zoeken , is meteen een harde leerschool voor zulk bedrijven zullen we maar zeggen .
De scholieren en docenten zijn er net aan gewend, ook een beetje zonder van het geld lijkt me...

Gewoon geen tablets gebruiken is ook een optie. Hoeven ze ook niet meer te wennen en privacy van je kinderen ligt ook niet meer op straat. Tablets heb je gewoon niet nodig in het onderwijs, al helemaal die troep van Snappet niet.

Les krijgen op een tablet is 'hip' in het huidige onderwijs en ondertussen worden je kinderen gedatamined, echt fantastisch, vooral toejuichen!
19-09-2014, 22:08 door Anoniem
in de klas van onze zoon wordt dit ook gebruikt.

gelukkig dit jaar voor hem niet meer. een lesje in seppet duurde bij hem 40 minuten en dan niet foutloos. gewoon ouderwetst op schrift binnen 8 minuten foutloos.
alleen voor hem is nu een uitzondering gemaakt in de klas. blijf kritisch zou ik zeggen als ouders.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.