image

Windows XP-gebruikers kunnen geen afscheid nemen

woensdag 1 oktober 2014, 10:18 door Redactie, 9 reacties

Gebruikers van Windows XP hebben in september geen afscheid kunnen nemen van het besturingssysteem dat inmiddels al een half jaar niet meer wordt ondersteund. Dat blijkt uit cijfers van meetbureaus StatCounter en Net Applications die de afgelopen maand niet veranderden.

Volgens Net Applications werkt 23,9% van de internetgebruikers nog met Windows XP, hetzelfde percentage als in augustus. StatCounter houdt het op 14,4%, waar het ook in augustus op uitkwam. Windows 7 is bij beide meetbureaus veruit het populairste besturingssysteem. Net Applications zag een groei van 1,5% voor Windows 7, waarop het de 52,7% passeerde. StatCounter stelt dat Windows 7 juist 0,8% moest inleveren en op 54,9% uitkwam.

Opmerkelijk in de cijfers van Net Applications is dat het aandeel van zowel Windows 8.1 als Windows 8 in september afnam. Windows 8.1 leverde 0,4% in en kwam op 6,7% uit. Windows 8 ging van 6,3% naar 5,6%, een verlies van 0,7%. Ook StatCounter laat een daling van Windows 8 zien, maar stelt dat het aandeel van Windows 8.1 nog altijd onverminderd groeit en op 8,9% uitkwam. Een stijging van 0,6%. Bij elkaar opgeteld hebben Windows 8 en 8.1 volgens Net Applications een aandeel van 12,3%, terwijl StatCounter op 15,8% uitkomt.

Nederland

Wordt er specifiek naar Nederland gekeken, dan blijkt dat Windows 8.1 en Mac OS X in september allebei winst boekten, terwijl alle andere Windows-versies licht terrein verloren. Windows 8,1 kreeg er 1,1% bij en passeerde de 16%. Mac OS X groeide met 0,7% en kwam op 11,6% uit. Windows 7 is ook in Nederland nog altijd het meest gebruikte besturingssysteem met een aandeel van 54,4%. Het aantal Nederlandse XP-gebruikers nam met 0,4% af en bedraagt nu 4,5%.

Reacties (9)
01-10-2014, 11:37 door Anoniem
Ja dat kan, ik gebruik ook nog XP, tenminste, als je m'n header mag geloven ;)
01-10-2014, 11:59 door Profeet
Opmerkelijk in de cijfers van Net Applications is dat het aandeel van zowel Windows 8.1 als Windows 8 in september afnam.

Wat is daar opmerkelijk aan? Dat aandeel zal alleen maar verder afnemen. Zodra 9 uitkomt is 8 onmiddelijk dood. Alle fanboys zullen meteen van 8 naar 9 overschakelen omdat het nieuw en super vet rete cool is, en de normale mensen (:P) zullen nog even op W7 blijven en daarna langzaam gaan overschakelen.
01-10-2014, 13:14 door Anoniem
Door Profeet:
Opmerkelijk in de cijfers van Net Applications is dat het aandeel van zowel Windows 8.1 als Windows 8 in september afnam.

Wat is daar opmerkelijk aan? Dat aandeel zal alleen maar verder afnemen. Zodra 9 uitkomt is 8 onmiddelijk dood. Alle fanboys zullen meteen van 8 naar 9 overschakelen omdat het nieuw en super vet rete cool is, en de normale mensen (:P) zullen nog even op W7 blijven en daarna langzaam gaan overschakelen.

9 komt niet uit (Microsoft noemt het nu '10'), een nieuwe versie van Windows heeft altijd overlap gehad met de vorige versie, die is dus niet "onmiddelijk dood". Uiteraard is het veelzeggend dat het aandeel Windows 8.x afneemt. Windows 10 (v/h 9) is er nog lang niet, dus daar kan het niet aan liggen.
01-10-2014, 14:58 door Anoniem
Windows XP-gebruikers kunnen geen afscheid nemen. Dat zou best wel eens kunnen.
Misschien hebben ze het geld niet om afscheid te nemen, of willen ze het geld daar niet aan uitgeven.
Ik begrijp wel dat Microsoft dat niet leuk vindt en dat IT nerds het allemaal "heel gevaarlijk" vinden maar
daarmee ga je echt geen indruk maken op het gezinnetje waar de PC nog staat voor bepaalde niche
toepassingen en de rest allemaal via de smartphone gaat, en die dus ECHT geen nieuwe PC gaan kopen
omdat Microsoft ze zo graag een nieuwe Windows wil verkopen.

Nu ALWEER een nieuwe versie aankondigen dat gaat daar zeker niet bij helpen!
Nu heb je weer een hele groep die een eventuele beslissing uitstelt tot dat weer in de winkel ligt.
XP blijft voorlopig.
01-10-2014, 15:26 door Profeet
9 komt niet uit (Microsoft noemt het nu '10'), een nieuwe versie van Windows heeft altijd overlap gehad met de vorige versie, die is dus niet "onmiddelijk dood". Uiteraard is het veelzeggend dat het aandeel Windows 8.x afneemt. Windows 10 (v/h 9) is er nog lang niet, dus daar kan het niet aan liggen..

Huh? MS kan niet tellen? , maar goed whatever.....
Overlap ja, maar bij dit soort beta versies (8 , vista , ME) is die vaak erg kort :). En ik denk dat 8 mogelijk nog wel alle records gaat breken in dit opzicht.

Ennuh, ik denk dat we allemaal wel weten waar het wel aan ligt... :).
01-10-2014, 19:07 door Anoniem
Die vastgeroeste sauriërs gaan vanzelf op de blaren zitten,. Vraagt uw kleinzoon.
01-10-2014, 20:56 door Anoniem
Windows XP is gewoon populair omdat het vroeger niet veel keus was. Daarna wordt het gewoon steeds minder omdat windows allemaal troep erbij stopt, troep die je nooit gaat gebruiken, maar wel standaard wordt geïnstalleerd.
Ik wil gewoon een os met een goed werkend functionele interface.
Met windows 7 ben ik helaas maar naar het nog oudere windows 95 thema gegaan omdat xp niet eens beschikbaar was.
Om gebruikers over te laten stappen is het misschien eerst handig om het thema niet te veranderen, dan is de stap veel minder groot.
Tegenwoordig ontnemens ze alle functies de menu balken verdwijnen uit explorer en office, een stap richting smart os en smart phone. Hoe slimmer de computer hoe dommer de gebruikers kunnen blijven.

En dus heeft een virus vrij spel omdat er gewoon geen inzage is in het achterliggende gedeelte.

Beter iets extra's installeren dan dat het er al in zit. In dat opzicht is linux beter maar daaraan beginnen heeft geen zin omdat het gewoon niet opschiet.

Ik kon ook bijna geen afscheid nemen maar omdat windows xp qua achterliggende code ook slecht was ben ik maar overgestapt naar windows 7. Maar nu alweer overstappen vind ik gewoon niet kunnen, het werkt, waarom veranderen.

Als ze nou ook gewoon een os voor experts maken dan kunnen ze voor dommere mensen doorgaan met dat windows 8 rotzooi. Mobiele gebruikes hebben namelijk andere functies nodig dan systeembeheerders.

Het liefst maak ik zelf een os, als ik wist hoe.
Functies die ik in mijn os wil hebben zijn:
-Overzicht van alles wat draait en dat je alles kan afsluiten.
-Geen begrenzingen voor de gebruiker, wel begrenzingen voor programma's.
-Rechten/limieten toekennen aan programma's, zodat ze niet meer kunnen gebruiken dan nodig.
-Zelf thema kunnen kiezen, dus ook windows xp
-Een explorer.exe die niet crasht als je naar beneden scrollt.
-Een minimale configuratie die je kan uitbreiden, zodat die zelfs op oude computers draait.
-Upgrades, verbeteringingen in plaats van veranderingen.
-Makklijk uitbreidingen toevoegen.

Met die dingen heb je niet veel meer nodig omdat een virus niet veel kan doen tenzij je die rechten gaat geven.
Virusscanner en firewall zijn dan gewoon niet nodig.
02-10-2014, 05:28 door Anoniem
Leuke tijden gehad met XP maar ik schakelde nogal vrij snel over naar Win7Pro/Ultimate.

Ik denk dat er meer mensen 'problemen' zullen hebben mocht men Win7 de 'prullenbak' insmijten.

Ik heb op een PC hier die Win8(.1) er eens opgezet gehad maar dat lag er vrij snel terug af, terug naar Win7, zo zie je maar.

Wat die Win10 gaat brengen geen idee van, waarschijnlijk volledig gericht op App/Cloud gebruik waar sommige mensen geen boodschap aan hebben.

Ik blijf best nog wat bij Win7 :)
23-02-2015, 19:58 door Anoniem
Het jaar 2015 ,ik gebruik ook nog steeds Windows xp home op mijn oude computer en werk nog steeds goed: mijn vrouw heeft Windows 8.1 op haar notebook ,en is hier ook niet echt tevreden mee, zelf vind ik het ook maar een drukke bedoeling dat programma, als ik overga stappen neem ik ook eerst windows 7 ......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.