image

ACM roept op om misstanden in ICT-sector te melden

vrijdag 3 oktober 2014, 15:01 door Redactie, 8 reacties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft klokkenluiders opgeroepen om misstanden in de ICT-sector te melden. Gisteren kwam het televisieprogramma Zembla met de onthulling dat ICT-leverancier Ordina in de periode van 2005 tot 2010 met verschillende aanbestedingen van de overheid zou hebben gefraudeerd.

Het ging om aanbestedingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam. Ook kreeg Ordina volgens Zembla onder meer van een corrupte ambtenaar vertrouwelijke documenten toegespeeld. Het televisieprogramma ontving van een klokkenluider een USB-stick met honderdduizend e-mails, adresbestanden en vertrouwelijke bedrijfsplannen. Ordina heeft bevestigd dat de bestanden authentiek zijn, maar ontkent dat er sprake van onregelmatigheden is geweest.

Ook de ACM zegt aanwijzingen te hebben ontvangen dat er in de ICT-sector sprake is van mededingingsproblemen en is deze aanwijzingen aan het onderzoeken. De organisatie roept iedereen op die over informatie beschikt over de vervalsing van concurrentie rondom overheidsaanbestedingen voor ICT-diensten om deze informatie met de ACM te delen. Naast de normale contactmogelijkheden biedt de ACM ook de mogelijkheid om anoniem misstanden te melden.

Reacties (8)
03-10-2014, 15:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-10-2014, 15:51 door Anoniem
Door Picasa3: Heeft de ACM wel eens van een Geheimhoudingsverklaring gehoord?

Dat denk ik wel! Maar de ACM roept dus op deze None Disclosure Agreement (NDA) te doorbreken en al dan niet anoniem toch melding te maken. Op het moment dat er gefraudeerd wordt moet dit gewoon gemeld worden, NDA of niet!!!

Als ik met jou op papier afspreek dat wij altijd elkaars geheimpjes bewaren en ik vervolgens een moord opbiecht aan jou, zul jij dat ondanks onze afspraak (en de daarmee wellicht bijkomende en voortvloeiende civiele procedures) toch echt melding bij justitie moeten doen, anders maakt het jou medeplichtig.
03-10-2014, 16:13 door Anoniem
Met een openbare aanbesteding zijn er 2 mogelijkheden:

1 - je krijgt rotzooi omdat de mededingers onderhands afspraken hebben gemaakt. Dit wordt gedaan door maar 1 van de mededingers te laten voldoen aan de gestelde eisen van de aanbesteding. Bij een volgende aanbesteding wordt een andere mededinger naar voren geschoven, etc..

2 - een bedrijf dat niet mee doet aan het manipulatiespelletje duikt onder de prijs van de naar voren geschoven mededinger en wint de aanbesteding. Gevolg: het project blijkt na verloop van tijd niet haalbaar te zijn en het uitvoerende bedrijf dreigt failliet te gaan. Gevolg: het project mislukt, of het contact wordt opengebroken waardoor het project uiteindelijk uit de kosten loopt en mogelijk alsnog mislukt.
03-10-2014, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem:Als ik met jou op papier afspreek dat wij altijd elkaars geheimpjes bewaren en ik vervolgens een moord opbiecht aan jou, zul jij dat ondanks onze afspraak (en de daarmee wellicht bijkomende en voortvloeiende civiele procedures) toch echt melding bij justitie moeten doen, anders maakt het jou medeplichtig.

In Nederland geldt "accomplish after the fact" niet als juridisch principe. Maar je bent wettelijk wel verplicht om aangifte te doen vanaf een bepaalde ernst van de daad. Volgens mij valt moord daar onder.

Peter
03-10-2014, 16:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-10-2014, 20:39 door Anoniem
Waar het om gaat is dat klokkenluiders niet durven te zeggen omdat ze dan hun carriere vaarwel kunnen zeggen.

Wat dat betreft is de regeling van de Verenigde Staten nog steeds een goed voorbeeld: de aangever krijgt een aanzienlijke financiele vergoeding en wordt daarmee onafhankelijk.

Zonder zo'n regeling/wet gebeurt er niet veel.

@16:13 door Anoniem

Niet eens met je tweede scenario. De huidige aanbestedingsprocedures gaan vooral mank doordat ze 99% van de capabele bedrijven uitsluiten door ridicule eisen te stellen aan de omvang, winst et cetera.

Dat ICT projecten falen is veelal wegens verkeerde keuzes en slecht projectmanagement. De eerste verkeerde keuze is vaak dat productselectie al gedaan is voor de aanbesteding.
03-10-2014, 22:35 door Anoniem
Door Picasa3: Heeft de ACM wel eens van een Geheimhoudingsverklaring gehoord?
Natuurlijk wel, daar werken ze zelf ook mee. Maar Wet gaat boven contract. Altijd.

Dat neemt niet weg dat een klokkenluider z'n carrière (&pensioen) gedag kan zeggen, zoals hierboven ook al wordt aangegeven.
06-10-2014, 12:54 door Preddie
Met alle respect maar wie heeft daar wat aan, ik snapt dat ze graag willen dat iedereen alle meld maar als je kijkt wat er precies gebeurt als je iets meld kun je beter twee keer nadenken.

- de meeste mensen hebben een geheimhoudingsverklaring, bij schending hangen meestal boetes boven je hoeft die je niet kan betalen. Hoe denkt de ACM dat risico af ?

- Stel dat je het wel meld en er uit eindelijk iets gebeurt, dan krijg een organisatie een boete die wordt geint door de ACM met als gevolg dat de producten duurder worden uiteindelijk de consument die boete betaald en het ACM dit geld indirect opstrijkt.

- Daarnaast kan de persoon in kwestie zijn baan wel vergeten bij de werkgever, een andere werkgever in de die branch en zal hji of zij als onbetrouwbaar worden neergezet.

Kortgezegd kun je zelf dus alleen maar nadelige effecten ondervinden van meldingen bij het ACM, er moet dus wel heel wat los zitten wil een persoon zich tot het ACM wenden.

Ik hoor maar weinig mensen praten over de houding van de overheid, als ik sommige aanbesteding lees vraag ik me echt af wat voor idi*ten zo'n aanbesteding opstellen, voorbeeldje; Men vraagt om een ISO27002 certificaat omdat de betreffende instantie van mening is dat ISO27002 certificaat een grotere waarde heeft als haar voorganger ISO27001. huh? huh?

Voor de mensen die het niet weten; 27002 kun je niet laten certificeren en 27002 is ook geen norm, maar daarin staan best practices beschreven waarmee je invulling zou kunnen geven aan ISO27001. Dit is dan niet één eis maar zo staat de aanbesteding vol met 65 eisen waarvan er ongeveer 50 van geen kant kloppen. En dan raar staan te kijken als organisaties zich inschrijven op basis van informatie die ook van geen kant klopt, met als resultaat een grote flop en vele miljoenen euro's lichter.... erg jammer allemaal we praten hier immers toch over geld door hardwerkende mensen bij elkaar is gelegd middels de belasting inkomsten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.