image

PinkRoccade: burger is baas over eigen data

zaterdag 4 oktober 2014, 05:45 door Redactie, 29 reacties

ICT-leverancier PinkRoccade stelt dat burgers baas zijn over hun eigen data en zelf bepalen wat ze met de overheid delen. Dat zegt het bedrijf in een reactie op alle ophef die gisteren ontstond naar aanleiding van een filmpje dat vorige week op YouTube werd geplaatst.

In de video, die gaat over informatie als de adviseur van de toekomst, is te zien hoe iemand in het jaar 2020 in een stressvolle situatie terechtkomt doordat hij een lekke band in een slechte buurt krijgt en er twee personen op hem afkomen. De toegenomen hartslag en transpiratie zorgt ervoor dat de smart-apparatuur die de hoofdpersoon draagt automatisch een signaal naar de gemeente stuurt.

Google Glass

De persoon in de video geeft de gemeente vervolgens toestemming om mee te kijken met zijn Google Glass. Tegelijkertijd wordt via gps van de aanwezige smartphones in de buurt vastgesteld om hoeveel verdachte personen het gaat en hoe ze zich bewegen. Via een controle van het GBA kijkt de gemeente of de verdachte personen in de buurt wonen of ergens anders. "In het laatste geval is hun aanwezigheid natuurlijk extra verdacht", aldus het filmpje.

Ook kan de gemeente kijken of de verdachten in kwestie bij de politie bekend zijn. De video laat verder weten dat dankzij een snelle analyse de dichtstbijzijnde politieauto naar de locatie wordt gestuurd. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de hoofdpersoon in de video veilig thuiskomt. "Door het beschikbaar stellen van jouw persoonlijke informatie ben je geholpen toen het nodig was. Hierdoor is je gevoel van veiligheid toegenomen. Je plaatst een positief berichtje op Twitter en Facebook. Een compliment voor de gemeente", zo wordt in de video gesteld.

De video zorgde voor grote ophef op Twitter. "Satirisch, dystopisch campagnefilmpje? Helaas: dit is bloedserieus. Totalitaire surveillance in de gemeente", zo liet burgerrechtenbeweging Bits of Freedom weten. In een reactie via de microbloggingdienst stelt PinkRoccade: "ons uitgangspunt is dat de burger baas is en blijft over eigen data. De burger kiest zelf welke data hij deelt met bedrijven en de overheid."

Image

Reacties (29)
04-10-2014, 07:54 door Anoniem
"De burger kiest zelf welke data hij deelt met bedrijven en de overheid."
De burger kiest op basis van eenzijdige informatie die suggereert dat het alleen maar goed uit zal pakken en komt er pas achter dat het een slechte keuze was als het te laat is. En PinkRoccade geeft die eenzijdige "informatie" maar al te graag.

Dit is van het niveau van de spreekwoordelijke louche tweedehandsautoverkoper die redeneert dat de klant belazerd wil worden. Misschien is PinkRoccade wat verfijnder in de misleiding door er niet glashard bij te liegen, maar misleiden met halve waarheden is echt niet minder verwerpelijk.
04-10-2014, 09:02 door Anoniem
Die twee filmpjes geven goed aan hoe er in ambtenarenland en door hun toeleveranciers gedacht wordt, en dus hoe groot de kloof met degenen die in dit soort overheidstrekpoppenspelerij geen zin hebben, omdat ze al gezien hebben wat er werkelijk gaat gebeuren. Helaas hebben nog te weinig mensen dit door en dus heeft dit soort volksverlakkerij nog vrij spel. Het is maar de vraag of, tegen de tijd dat er wel genoeg mensen doorhebben wat er mis mee is, er nog ruimte gaat zijn om de resultaten terug te draaien en redelijke alternatieven te bouwen en in gebruik te nemen. Goede kans van niet.
04-10-2014, 09:05 door Anoniem
Hoe dom denkt PinkRoccade dat de burger is? Men denkt dat men het vlot kan trekken te stellen dat de burger baas over eigen data is, maar dat is een stelling die al lang gepasseerd is. Data is al op vele wijzen te verkrijgen en dat wordt alsmaar meer, de enkele manuele toestemmingen maken daar niet veel in uit. De onderbouwing van PinkRoccade doet het ergste vrezen hoe zij erin staan, ze zien dus alleen de bron van inkomsten.
Probleem is ook niet de data van All Things, maar welke algoritme op die hele berg data toegepast wordt en of de burger daar wel of niet invloed op houdt. Op de data an sich kan men de impact en bronnen toch niet overzien, laat staan invloed op uitoefenen. Verder is de mens veelal bereid voor gratis zaken die men aangepraat krijgen alles te doen delen. De burger moet daarom in mijn ogen telkens opnieuw toestemming kunnen geven op de conclusies van data. Dit zal spoedig in een wet geregeld moeten worden.
04-10-2014, 09:08 door Anoniem
PinkRoccade is flink van het padje af.

Volhouden in plaats van intrekken van duivelse 1984 ideeen leidt vanzelf wel tot een boycot.
04-10-2014, 10:16 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe dom denkt PinkRoccade dat de burger is?
De burger is hun klant niet en daarmee niet belangrijk.
04-10-2014, 11:07 door Anoniem
Als je nou gewoon niet met 2000 euro aan "wearables" het ongure deel van de stad in gaat, dan komen die twee foute figuren ook niet op je af. Probleem opgelost.
04-10-2014, 11:43 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 04-10-2014, 11:45
[Verwijderd]
04-10-2014, 12:30 door Anoniem
Niet woonachtig in de buurt, dus verdacht.

Dus verdacht.
Dus verdacht ?
Dus verdacht !
04-10-2014, 12:31 door Anoniem
Ja de burger wel maar die twee in de ongure buurt niet die worden ongevraagd even uitgepijlt omdat er iemand z? fiets niet goed onderhoud en een lekker band krijgt. Je bent dus gelijk verdacht als als iemand bang voor je is? Hoezo mag je ergens niet zijn? Klinkt een beetje als totalitaire staat
En ja de politie komt echt even kijken bij iemand met een lekke band ze komen nu al niet eens als je belt. PinkRocade wil dus al jou data en en geeft er een nep gevoel voor veiligheid voor terug. Goed bezig
04-10-2014, 12:31 door Anoniem
Door Picasa3:
PinkRoccade: burger is baas over eigen data.
Ach..was het maar waar.
Het is waar we uiteindelijk heen moeten. Niet op de manier die PinkRoccade voorstelt, en niet met die middelen. Ik denk zelfs niet dat er in die contreien mensen rondlopen die zich zelfs maar kunnen voorstellen hoe het wel moet. We hebben dus nog niet eens een begin van een oplossing en niet de mensen die ons er heen kunnen brengen. Maar dat ene kale idee, dat jouw data van jou is, dat minieme beginnetje, dat is wel correct. De rest is pure horror van onbegrip.
04-10-2014, 12:32 door Anoniem
Als de overheid zelf niets te verbergen zou hebben waarom stellen ze niet alles publiekelijk beschikbaar?
Hoeven ze ook niet meer zo veel WOB verzoeken af te handelen.

Heel makkelijk voor ze om dat initaief te nemen, hebben ze in eigen hand.
04-10-2014, 13:12 door Anoniem
"De burger baas over zijn eigen data." Is het eerste stuk functionaliteit dat weg bezuinigd wordt. De burger is voor de overheid een object dat gemanaged moet worden. Pinkroccade zelf is ook zo'n management-tent en speelt daar naadloos op in. Overigens denken alle aanbieders in die markt er precies zo over. De VNG heeft in haar basis architectuur bovendien geen enkele datastroom of functionaliteit opgenomen voor communicatie met de burger, laat staan dat deze zijn data kan inzien cq wijzigen. Dat is een rechtstreeks uitvloeisel van het door VNG uitgezette beleid: uitschakelen van de factor "burger" waar het het uit te stippelen beleid aangaat en al helemaal waar de burger te weten kan komen wat de overheid feitelijk in petto heeft.... vandaar ook de hetze tegen de WOB.
04-10-2014, 13:34 door Anoniem
Volgens PinkRoccade is "eigen data" ook data over anderen die je verzamelt, en mag gewoon blijkbaar gedeeld worden. Als ik die anderen was dan zou ik data over een glurende fietser met een zg. lekke band gaan delen met de plaatselijke gestapo.

Lekker elkaar aangeven over en weer. Op naar Noord Korea en de voormalige DDR!
04-10-2014, 13:34 door Anoniem
Mij lijken die features wel handig. Zolang ik zelf uitmaak wat ik deel natuurlijk. Ik vroeg me al een poosje af waarom je geen gps coordinaten kan doorsturen als je een ambulance of politie belt.
04-10-2014, 14:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hoe dom denkt PinkRoccade dat de burger is?
De burger is hun klant niet en daarmee niet belangrijk.
Dit dus.

De beoogde ontvanger is de belijdsmaker, iedere Burger die er intrapt is mooi meegenomen,
04-10-2014, 15:19 door Anoniem
Via de zendmasten ziet de gemeente dat het om twee personen gaat. De GBA-gegevens van de personen laten zien dat...

PinkRoccode blijkt het dus ook heel normaal te vinden dat men bij de gemeente aan de hand van gebruik van je mobiel meteen een koppeling bestaan met het GBA dat voor PinkRoccade en haar afnemers tot op de persoon nauwkeurig te herleiden is.

Het mag dan een voorbeeldfilmpje zijn hoe PinkRoccade over big-data en koppeling van netwerken en gegevens denkt om te kunnen verkopen, het zijn zeer gevaarlijke denkbeelden zonder enig respect voor privacy en controle. Zelfs als noem je als woordvoering achteraf dat ieder toch echt controle blijft hebben over wat hij deelt.

Privacy by Design zit niet in het filmpje, heeft nooit gezeten in de hele promotie van het toekomstbeeld van PinkRoccade en dan nu achteraf de uitspraak van de woordvoering.En dat soort personen en bedrijven heeft dus de markt in handen om gemeenten en andere uitvoerende instanties te 'helpen'.
04-10-2014, 15:33 door Anoniem
De meeste kleine criminelen staan niet ingeschreven in de GBA. Die zijn voor de overheid onvindbaar in overheidsadministraties en leven van hun criminele geld. Die hebben geen uitkering en betalen geen belasting. Daar gaat de vergelijking uit het filmpje al mank.
04-10-2014, 16:41 door Anoniem
Reden temeer om niets bij Pink in de Cloud te plaatsen! Zeker geen GBA gegevens.
04-10-2014, 16:52 door Anoniem
En laat het Pinkroccade filmpje feitelijk handelen om een paranoïde fietser. En die twee mannen die hem willen helpen, worden vervolgens gevankelijk afgevoerd en krijgen de justitiele molen over zich heen....

Conclusie: Kafka in action....
04-10-2014, 18:59 door Anoniem
Zit mijn gemeente Noordwijk niet in de Cloud bij PinkRoccade?
04-10-2014, 19:29 door Anoniem
Even op internet gesnord maar er draaien al heel wat gemeenten met de GBA in de Cloud bij PinkRoccade Local Government: Veere, Urk, Waalwijk, Noordwijk, Stein en SaBeWa? Ik weet niet wat dat voor een gemeente is.
04-10-2014, 19:43 door Anoniem
http://goedopgelost.overheid.nl/waalwijk-en-25-andere-gemeenten-werken-met-iburgerzaken/
04-10-2014, 19:58 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 04-10-2014, 19:59
Door Anoniem: SaBeWa? Ik weet niet wat dat voor een gemeente is.

Ik heb niet de gewoonte om mensen te kwalificeren, maar ik weet bijna zeker dat ook jij dit had kunnen vinden.

http://www.sabewazeeland.nl/over-sabewa-zeeland/over-sabewa-zeeland.htm
06-10-2014, 08:36 door Anoniem
Door Anoniem: Die twee filmpjes geven goed aan hoe er in ambtenarenland en door hun toeleveranciers gedacht wordt, en dus hoe groot de kloof met degenen die in dit soort overheidstrekpoppenspelerij geen zin hebben, omdat ze al gezien hebben wat er werkelijk gaat gebeuren. Helaas hebben nog te weinig mensen dit door en dus heeft dit soort volksverlakkerij nog vrij spel. Het is maar de vraag of, tegen de tijd dat er wel genoeg mensen doorhebben wat er mis mee is, er nog ruimte gaat zijn om de resultaten terug te draaien en redelijke alternatieven te bouwen en in gebruik te nemen. Goede kans van niet.

Hoho, in jouw ambtenarenland zijn er juist veel ambtenaren bezig om de privacy van burgers te beschermen en te waarborgen. De grote privacy schenders vindt je in de politiek, ja die lui waar je zelf voor gekozen hebt. Die vinden dat alles maar gekoppeld moet worden om de burger 'beter' van dienst te kunnen zijn. Van ons ambtenaren hoeft dat helemaal niet, maar ook de burger treft blaam in deze omdat deze zo min mogelijk gegevens wil uitwisselen en zoveel mogelijk digitaal wil afhandelen. Deze wens/eis van de burger betekend dat er veel bestanden gekoppeld moeten worden. Er zijn legio ambtenaren die zich dagelijks bezig houden om al die gegevens koppelingen te beheersen maar de politiek besluit dat er steeds meer gegevens moeten worden uitgewisseld. Tja, dan komt de privacy toch steeds vaker in het gedrang ofschoon de burger dit als een probleem beschouwd. Kip en het ei verhaal dus.
06-10-2014, 09:42 door Anoniem
ICT-leverancier PinkRoccade stelt dat burgers baas zijn over hun eigen data
en
Tegelijkertijd wordt via gps van de aanwezige smartphones in de buurt vastgesteld om hoeveel verdachte personen het gaat en hoe ze zich bewegen.
zijn in flagrante tegenspraak met elkaar.

Die verdachte personen hebben de gemeente geen toestemming gegeven hun data te gebruiken. De gemeente kan dus niet zien wie waar is. Of heeft PinkRoccade een ander idee van wie burgers zijn?

Peter
06-10-2014, 10:58 door Anoniem
Door Anoniem: Hoho, in jouw ambtenarenland zijn er juist veel ambtenaren bezig om de privacy van burgers te beschermen en te waarborgen.
Ben nog geen ambtenaar tegengekomen die het echt snapte. Sterker, de ambtenaren die ik ken zijn faliekant tegen want het zou ze wel eens wat meer moeite kunnen gaan kosten. Een andere rode draad die je tegenkomt is dat ze een nogal hoge pet van zichzelf ophebben, zo van wat zijn we toch goed bezig. Terwijl dat in de samenleving niet echt merkbaar is, integendeel.
06-10-2014, 21:39 door Anoniem
Door Anoniem: En laat het Pinkroccade filmpje feitelijk handelen om een paranoïde fietser. En die twee mannen die hem willen helpen, worden vervolgens gevankelijk afgevoerd en krijgen de justitiele molen over zich heen....

Conclusie: Kafka in action....

Tja, les geleerd zou ik zeggen, zie je iemand met een lekke band, voor je eigen veiligheid, niet de held uithangen en gaan helpen, dat is alleen maar verdacht. [URL=http://www.youtube.com/watch?v=IRppxwA9jn0]Pas[/URL] [URL=http://www.youtube.com/watch?v=0Fjo57s1ouM]op[/URL], [URL=http://www.youtube.com/watch?v=LTlUOzH4Fl8]aardig[/URL].

"De burger is baas over hun eigen data." Een goed streven, ook de basis van het iDNA manifest. Maar in de afgelopen jaar krijg ik niet echt de indruk dat overheid of bedrijfsleven nu ook echt het eigenaarschap van de burger over de data respecteert. In ieder geval niet als ze kritisch zijn... Ook dit filmpje en de reactie behandelt de burger toch weer als een onmondig kind en daar gaat het meteen al weer mis...
07-10-2014, 13:23 door Anoniem
Wel even differentiëren, het is niet omdat Pink zo denkt over gebruik van data & privacy dat elke toeleverancier zo denkt.

Door Anoniem: Die twee filmpjes geven goed aan hoe er in ambtenarenland en door hun toeleveranciers gedacht wordt, en dus hoe groot de kloof met degenen die in dit soort overheidstrekpoppenspelerij geen zin hebben, omdat ze al gezien hebben wat er werkelijk gaat gebeuren. Helaas hebben nog te weinig mensen dit door en dus heeft dit soort volksverlakkerij nog vrij spel. Het is maar de vraag of, tegen de tijd dat er wel genoeg mensen doorhebben wat er mis mee is, er nog ruimte gaat zijn om de resultaten terug te draaien en redelijke alternatieven te bouwen en in gebruik te nemen. Goede kans van niet.
10-10-2014, 19:44 door Anoniem
Het is niet alleen de gemeente. Ze zijn ook groot in de zorg. Database specialisten konden al naar privacy gevoelige informatie kijken. In de cloud al helemaal. Ben benieuwd wanneer een hacker bij de data komt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.