image

Britse politie: in beslag genomen telefoons op afstand gewist

vrijdag 10 oktober 2014, 08:41 door Redactie, 13 reacties

Het is al meerdere keren voorgekomen dat smartphones en tablets die de Britse politie voor onderzoek in beslag heeft genomen op afstand zijn gewist, zo meldt de BBC. Bij de politie van Dorset zou dit al zes keer in één jaar zijn voorgevallen. "Er waren zes incidenten, maar we weten niet hoe mensen ze wissen", aldus een woordvoerster. Ook bij andere politiekorpsen zijn er gevallen bekend waarbij een toestel op afstand werd gewist.

Eén korps laat weten dat het wissen van de gegevens geen invloed op het politieonderzoek had. Een ander politiekorps kon hier geen antwoord op geven. "Dat weten we niet omdat we niet weten wat er op de telefoon stond", aldus een woordvoerster. Forensisch expert Ken Munro die voor bedrijven forensisch onderzoek uitvoert gebruikt altijd een speciale zak die de signalen van de apparaten afschermt.

"Als we niet binnen een uur op de locatie kunnen zijn, vertellen we de klant om het apparaat in een magnetron te leggen. De magnetron is redelijk effectief als een schild tegen signalen van telefoons of tablets. Je moet hem alleen niet aanzetten", merkt Munro op.

Reacties (13)
10-10-2014, 08:59 door The Goovscoov
[Verwijderd]
10-10-2014, 09:12 door Anoniem
Zo zie je maar weer.... remote wipe is goed voor je privacy. Vanaf volgend jaar ook verboden, wegens obstructie van de rechtsgang. :P

TheYOSH
10-10-2014, 09:12 door Anoniem
Eén korps laat weten dat het wissen van de gegevens geen invloed op het politieonderzoek had.
Dus waarom neem je dan nog die telefoons in beslag?

Dit is een van die standaardgeintjes die veel te makkelijk gewoon maar gedaan worden, en dan krijg je inderdaad dat mensen de goede raad om in geval van diefstal de boel op afstand te wissen maar opvolgen, ook als het de overheid is die je geheel legaal want volgens alle regels jouw eigendom afhandig maakt.
10-10-2014, 09:16 door The Goovscoov
"Dat weten we niet omdat we niet weten wat er op de telefoon stond", aldus een woordvoerster.

Vind ik een rare opmerking voor een organisatie zoals de Britse politie die (neem ik aan) voldoende (Digital) Forensic experts tot zijn beschikking heeft..
10-10-2014, 09:30 door Anoniem
Door The Goovscoov:
"Dat weten we niet omdat we niet weten wat er op de telefoon stond", aldus een woordvoerster.

Vind ik een rare opmerking voor een organisatie zoals de Britse politie die (neem ik aan) voldoende (Digital) Forensic experts tot zijn beschikking heeft..

Vind de reactie raarder... Als de telefoons goed zijn gewist van een afstand is de politie inderdaad niet instaat te weten wat erop gestaan heeft. Vaak worden dit soort aparaten in beslag genomen als er een "redelijk vermoeden" bestaat dat de verdachten daadwerkelijk iets strafbaars heeft gedaan. Dit is een vermoeden, wat betekend... we weten het niet zeker daarom moet er vervolg onderzoek gedaan worden. Als dit dan leeg is, vind ik het niet raar dat de politie vrolijk zegt "Ja we weten niet wat er verloren is gegaan, want we konden er niet bij.".
10-10-2014, 10:25 door Profeet
Er waren zes incidenten, maar we weten niet hoe mensen ze wissen", aldus een woordvoerster.

Lol hoe weten we dan dat ze überhaupt op afstand gewist zijn? Misschien was het wel gewoon een corrupte agent die bewijs heeft laten verdwijnen. Toevallig telefoons in de Jimmy Savile zaak?
10-10-2014, 11:33 door Preddie - Bijgewerkt: 10-10-2014, 11:35
"Forensisch expert Ken Munro die voor bedrijven forensisch onderzoek uitvoert gebruikt altijd een speciale zak die de signalen van de apparaten afschermt."

Dat dacht ik al. vandaar dat ik daar iets op heb bedacht......Gooi mijn telefoon in een dergelijke zak en je kunt niet meer bij de data ;)
10-10-2014, 12:55 door The Goovscoov - Bijgewerkt: 10-10-2014, 12:58
Vind de reactie raarder... Als de telefoons goed zijn gewist van een afstand is de politie inderdaad niet instaat te weten wat erop gestaan heeft. Vaak worden dit soort aparaten in beslag genomen als er een "redelijk vermoeden" bestaat dat de verdachten daadwerkelijk iets strafbaars heeft gedaan

Ook data die gewiped is, is terug uit te lezen nog niet te spreken over metadata.(beheersende skilset van een Forensic expert).. dus jou opmerking over een reactie vind ik op mijn beurt weer verbazingwekkend ! ;). Ze geven niet aan hoe diep de data gewiped is maar acht de kans groot dat het wel degelijk terug te halen is.
10-10-2014, 13:07 door _R0N_
Ze vertellen e rniet bij om watvoor telefoons het gaat.
Windows telefoons kunnen al jaren op afstand een factory reset krijgen als je die policy instelt op je exchange server en dat account ook gebruikt voor je telefoon natuurlijk :)

Ook Android toestellen Avast mobile security hebben die mogelijkheid.

Eerste keer dat een toestel dan verbinding maakt met het internet krijgt hij een seintje en gaat hij rebooten en alle info is weg.

Niets nieuws dus maar voor de sterke arm der wet nog onbekend blijkbaar..
10-10-2014, 14:53 door Anoniem
"Als dit dan leeg is, vind ik het niet raar dat de politie vrolijk zegt "Ja we weten niet wat er verloren is gegaan, want we konden er niet bij."."

Je bent niet bekend met data recovery ? Het terug halen van gewiste gegevens is vrij standaard werk in forensisch onderzoek.
10-10-2014, 20:21 door Anoniem
Natuurlijk kunnen ze soms gewiste gegevens terughalen, maar soms is het ook gewoon onmogelijk.
Als je van een telefoon waar de data versleuteld op staat, de encryptiesleutels wist
(wat bij een aantal merken en typen de manier is van remote wissen) dan komt niemand meer bij je data.
12-10-2014, 16:59 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-10-2014, 17:05
[Verwijderd]
13-10-2014, 12:25 door Anoniem
Door Anoniem: Zo zie je maar weer.... remote wipe is goed voor je privacy. Vanaf volgend jaar ook verboden, wegens obstructie van de rechtsgang. :P

Kom d'r maar in Ivo!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.