image

Snowden: vermijd Dropbox, Google en Facebook

zondag 12 oktober 2014, 19:01 door Redactie, 11 reacties

Wie privacy belangrijk vindt moet diensten als Dropbox, Google en Facebook vermijden, omdat die niet veilig zijn. Dat adviseert klokkenluider Edward Snowden. Snowden sprak dit weekend ruim een uur lang tijdens het festival van The New Yorker via een videoverbinding.

De klokkenluider krijgt aan het eind van zijn interview de vraag wat doorsnee internetgebruikers kunnen doen om massasurveillance te voorkomen. Snowden adviseert om naar versleutelde communicatieprogramma's te zoeken. Daarnaast geeft hij het advies om programma's te vermijden die schadelijk voor de privacy zijn, zoals Dropbox. "Het ondersteunt geen encryptie en beschermt je privébestanden niet. Gebruik concurrenten zoals SpiderOak, die precies dezelfde dienst aanbieden, maar de inhoud beschermen van datgene wat je deelt."

Hetzelfde geldt volgens Snowden voor bedrijven zoals Facebook en Google. De klokkenluider merkt op dat beide bedrijven pogingen doen om de veiligheid van hun programma's te verhogen. "Maar ze zijn nog steeds niet veilig", merkt hij op. "Dit zijn gevaarlijke diensten. Het is beter om alternatieven te gebruiken die beter versleuteld zijn."

Ook waarschuwt Snowden om geen onversleutelde sms-berichten te versturen. "Gebruik programma's als RedPhone, SilentCircle, alles van Moxie Marlinspike en Open WhisperSystems. Dit zijn meestal gratis programma's die beter zijn dan de programma's die standaard met je telefoon worden geleverd en ze zijn veiliger." Verder zouden dit soort programma's ook steeds gebruiksvriendelijker worden dan voorheen het geval was.

Reacties (11)
12-10-2014, 19:44 door Anoniem
Ach,ja ik geruik geen facebook en dropbox,even min de cloud.
Ik heb als ik een backup ergens van maak het gewoon op een eigen extrerne harde schijf staan,of op een sd kaart.
Maar ja ik ben wel genoodzaakt om google gmail te gebruiken en google+ een aantal dingen,want ik heb een broertje in China wonen en hij wil wel eens foto's delen van daar naar mijn kring van zijn gezin.
Google heeft wel handige dingen,maar de echte privacyschenders gebruik ik niet.
Ik heb heel goed alles ingesteld dat er een heleboel dingen niet kunnen.
Tevens gebruik ik Openvpn,dus wie ik echt ben komt google nooit te weten,en wat ik allemaal doe op deze aardbodem.
13-10-2014, 00:19 door Anoniem
Alles van Moxie Marlinspike? Dus ik moet SSLstrip gebruiken om mijn privacy te beschermen??
13-10-2014, 01:19 door Anoniem
Onderhand dringt zich wel de vraag op hoe Snowden zo zeker weet dat RedPhone, SilentCircle, alles van Moxie Marlinspike en Open WhisperSystems zo veel veiliger zijn. Hem moet worden nagegeven dat hij belangrijke diensten aardig bij de neus heeft gehad, maar nu ontstaat toch wel de indruk dat zijn verhaal wat meer commercieel gaat worden en hij dat hij toch moet leven van spreekbeurten. Zijn zijn beweringen door proefnemingen bevestigd?
13-10-2014, 07:07 door Anoniem
Privacy is alleen nog maar in je hoofd . het bestaat al niet meer . wen er maar zo snel mogelijk aan !
13-10-2014, 10:19 door BartvdBogaard
Voor privé gebruik maak ik me ook niet al teveel zorgen. Echter wanneer ik zorgverleners gebruik zie maken van whatsapp om snel even gegevens te delen, plaats ik wel de nodige vraagtekens. Laatst kwam ik nog een interessant initiatief tegen, www.mindmasters.nl waar je 100% anoniem met een coach kunt whatsappen over je psychische problemen. Ik moet er niet aan denken dat Facebook dit soort informatie verzameld.

Een interessante ontwikkeling in Nederland is overigens kantamessenger deze app richt zich op communicatie tussen zorgverleners onderling en zorgverleners - patient communicatie.
13-10-2014, 10:39 door johanw
Door Anoniem: Onderhand dringt zich wel de vraag op hoe Snowden zo zeker weet dat RedPhone, SilentCircle, alles van Moxie Marlinspike en Open WhisperSystems zo veel veiliger zijn.
Redphone is van Whispersystems, evenals Textsecure voor sms / chat. Moxie is ontwikkelaar bij Whispersystems. En dat is allemaal gratis in het gebruik en open source nadat Twitter de boel heeft overgenomen. SilentCircle is dan wel weer duur en zit bovendien in de USA.
13-10-2014, 11:37 door Anoniem
Die keuze heb ik zelf al lang gemaakt maar ik kan niet of nauwelijks invloed op anderen uitoefenen om geen data van mij met die diensten te delen. Als ik een mail stuur weet ik b.v. NOOIT of deze via een Google/Gmail doos verloopt. Dus ik kan er wel voor kiezen om geen Google te gebruiken maar voor anderen kan ik die keuze niet maken. Ook wat anderen over mij op FB zetten kan ik niet beinvloeden terwijl ik zelf geen FB gebruik.
13-10-2014, 12:15 door Anoniem
Het moge toch wel duidelijk zijn dat bovengenoemde diensten niet ECHT bijdragen aan behoud van privacy...... Toch?
13-10-2014, 15:40 door Anoniem
"Hetzelfde geldt volgens Snowden voor bedrijven zoals Facebook en Google. De klokkenluider merkt op dat beide bedrijven pogingen doen om de veiligheid van hun programma's te verhogen."

Hoe kunnen Google en Facebook *ooit* veilig worden, voor zover het gaat om surveillance door de overheid ? Het zijn commerciele bedrijven, en de overheden kunnen gewoon als klanten de data kopen. Hoe secure Facebook en Google ooit mogen worden, je privacy is bij deze bedrijven nimmer veilig ten gevolge van hun business model.
13-10-2014, 15:43 door Anoniem
"Hem moet worden nagegeven dat hij belangrijke diensten aardig bij de neus heeft gehad, maar nu ontstaat toch wel de indruk dat zijn verhaal wat meer commercieel gaat worden en hij dat hij toch moet leven van spreekbeurten. Zijn zijn beweringen door proefnemingen bevestigd?"

De enige indruk die ik hier krijg is dat je weinig kennis hebt, en daarom voor het gemak maar roept dat zijn verhaal commercieel wordt. Heb je je verdiept in de genoemde produkten, i.e. security reviews ? Heb je enig zinnig argument om je opmerking te onderbouwen dat Snowden enig commercieel belang zou hebben bij welk bedrijf dan ook ?
14-10-2014, 10:14 door Anoniem
Ik maak mij totaal niet meer druk om privacy. Wie ben ik dat de overheid achter mij aangaat of uit die gigantische bundels data juist mijn gegevens eruit vist? Sowieso kun je in de digitale wereld "privacy" vaarwel zeggen. Als privacy online echt zo belangrijk is moet dit wereldwijd geregeld worden met alleen maar beveiligde verbindingen wat dus niet gaat gebeuren. Je moet zelf gewoon goed nadenken wat je wel en wat je niet online kan doen om enigszins onder de radar te blijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.