image

Meer Nederlanders geskimd in 2012

zaterdag 23 maart 2013, 19:07 door Redactie, 1 reacties

Het aantal Nederlanders van wie de pinpas werd geskimd is vorig jaar met zo'n 10% toegenomen. Ging het in 2011 om nog zo'n 2200 slachtoffers, vorig jaar waren het er bijna 2500. Een toename van zo'n 300 slachtoffers, zo laat het Landelijke Skimming Point tegenover het AD weten. De schade door skimming nam wel af, van zo'n 39 miljoen in 2011 naar 30 miljoen in 2012.

Daarmee valt de schade lager uit dan in het onlangs gepresenteerde Nationaal Dreigingsbeeld Georganiseerde Criminaliteit 2012 (NDB) staat. Daar werd met een schadebedrag van 35 miljoen euro rekening gehouden.

Magneetstrip
Sinds 1 januari 2012 wordt de magneetstrip op bankpassen in Nederland niet meer geaccepteerd. In plaats daarvan wordt de EMV-chip gebruikt, ook bekend als het nieuwe pinnen. Daardoor zijn volgens de opstellers van het NDB de mogelijkheden om de magneetstrip van bankpassen te skimmen sterk afgenomen.

Toch zijn er nog automaten, vooral in landen buiten Europa, die nog wel met de magneetstrip werken. Inmiddels zijn verschillende banken overgegaan tot het blokkeren van de pinpas buiten Europa, waardoor criminelen geskimde pinpassen daar niet meer kunnen gebruiken.

"Het massale gebruik van de EMV-chip, de betere beveiliging van gelduitgifte- en betaalautomaten en de maatregelen van banken die het cashen nagenoeg onmogelijk maken, zorgen ervoor dat skimmen op termijn uit Nederland zal verdwijnen. Het behoort definitief tot het verleden als ook de geldautomaten buiten Europa met de EMV-chip werken. Dan is de magneetstrip overbodig geworden", zo concludeert het NDB.

Reacties (1)
23-03-2013, 21:17 door Anoniem
De meeste gelduitgifteautomaten werken nog gewoon met een magneetstrip.
Hier een email van mijn bank:

Wij adviseren niet om een magneet over de strip van uw bankpas te halen. Helaas is het nog niet zo dat de automaten werken met alleen de chip.
Iedere automaat heeft de magneetstrip nodig om te kunnen werken.
Alleen het internetbankieren werkt via uw chip.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.