image

Raad voor de rechtspraak vervangt alle Rijkspassen

maandag 13 oktober 2014, 09:47 door Redactie, 19 reacties

De Raad voor de rechtspraak gaat alle Rijkspassen vervangen die medewerkers van de Rechtspraak gebruiken. Dit naar aanleiding van onderzoek door undercoverjournalist Alberto Stegeman die liet zien dat de registratie en autorisatie van Rijkspassen bij de rechtbank Midden-Nederland niet op orde is.

Stegeman wist via een Rijkspas van een ex-werknemer het personeelsgebied van de rechtbank in Utrecht te betreden. Daarnaast had hij nepwapens bij zich. Met een Rijkspas krijgen medewerkers toegang tot een gerecht zonder door de poortjes te hoeven waarmee mensen worden gecontroleerd op onder meer metalen voorwerpen.

De nu aangekondigde vervangingsoperatie van personeelspassen moet een einde aan de misstanden maken. De Raad laat weten dat operatie zo snel mogelijk moet zijn afgerond. Tevens worden beveiligingsprocedures voor de verstrekking en inname van rijkspassen aangescherpt.

Reacties (19)
13-10-2014, 09:52 door Anoniem
Nu pas, na dat Alberto op tv is geweest
13-10-2014, 09:53 door Anoniem
Wat een flauwekul. Ze moeten de administratie op orde hebben. Je kan toch uitzoeken wie nog wel of niet voor het rijk werkt? Ze zijn gewoon een partijtje lui... Dan maar nieuwe passen uitgeven?
13-10-2014, 09:53 door linuxpro
Dat is wel een heel mooi stukje onmacht tonen, we weten 't niet dus we vervangen de hele boel maar...
13-10-2014, 10:09 door WhizzMan
Die passen stonden toch al op de planning om vervangen te worden. Als ze nou eens de brakke administratie achter die passen zouden vervangen, dan zouden ze dit soort problemen ook in de toekomst kunnen gaan voorkomen.
13-10-2014, 10:15 door Anoniem
Weer als het kalf verdronken is. Wat een zooitje toch in dit land.
13-10-2014, 10:42 door Anoniem
en dan hoor je de chef alle chefs roepen mensen gebruik je pinpas en internet is veilig ( terwijl allen weten dat het niet altijd veilig is !!) maar Ivo Opstelten is hier toch de minister voor ?? rechtspraak valt toch onder deze ministerie ?? dan heeft hij alweer geblunderd , veiligheid is zo sterk als de zwakste schakel in de ketting !!!! ( Ivo Opstelten )
13-10-2014, 10:46 door Anoniem
Daarom hebben ze in grote bedrijven in de usa ook altijd een fysieke controle, werknemer moet daar iedere morgen door een poortje en zich legitimeren voordat ze via de personeelsingang verder het gebouw in kunnen. Maar ja in nederland mag niets geld kosten, en dan krijg je dit soort praktijken.
13-10-2014, 11:18 door Anoniem
Administreren, kun je leren!
13-10-2014, 13:06 door linuxpro
Betere bevestiging van de onmacht en onkunde is niet te geven. Passen van oud medewerkers zijn gewoon actief dus wat die je dan... alle passen laten weggooien en nieuwe aanmaken. Precies de daadkrachtige aanpak die we van de overheid gewend zijn.,
13-10-2014, 14:31 door Anoniem
Erg jammer dat iedereen hier gelijk de hele rechtspraak over een kam scheert. Gezien ik bij spir-it 'het it van de rechtspraak' heb gewerkt. Hier zijn ze er zeer streng op. Als jij de laatste dag je pas niet inlevert kom je er niet eens uit.
13-10-2014, 14:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-10-2014, 16:31 door Vandy
Het zou pas schokkend nieuws zijn geweest als Stegeman echte wapens de rechtbank had binnengesmokkeld. Over nepwapens maak ik me niet zoveel zorgen.
13-10-2014, 16:40 door Anoniem
Door Anoniem: Daarom hebben ze in grote bedrijven in de usa ook altijd een fysieke controle, werknemer moet daar iedere morgen door een poortje en zich legitimeren voordat ze via de personeelsingang verder het gebouw in kunnen. Maar ja in nederland mag niets geld kosten, en dan krijg je dit soort praktijken.
Ze hebben wel zo'n systeem maar ze hebben niet goed bijgehouden wie er nog wel en wie er niet meer in mogen.
Dat los je uiteraard niet op door iedereen een nieuwe pas te geven, het enige wat je hoeft te doen is iedereens autorisatie
opnieuw te checken.
Maar dat klinkt niet goed genoeg dus roepen ze maar dat ze alle passen gaan vervangen.
13-10-2014, 16:49 door Anoniem
Waarom blokkeren ze niet de passen in batches en laten ze iedereen zich legitimeren, controleer of men in dienst van de rechtspraak is en dan weer de pas activeren. Dat lijkt me veel goedkoper... En dan hebben ze meteen de administratie op orde en kunnen alleen de juiste mensen naar binnen.

Of zou er meer aan de hand zijn (wat we nog niet weten) waarom de rechtspraak alle passen moet vervangen?
13-10-2014, 16:52 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een flauwekul. Ze moeten de administratie op orde hebben. Je kan toch uitzoeken wie nog wel of niet voor het rijk werkt? Ze zijn gewoon een partijtje lui... Dan maar nieuwe passen uitgeven?
Het gaat hier niet alleen om de eigen werknemers, maar ook om allerlei andere mensen die toegang tot rechtbanken hebben, zoals openbare aanklagers en advokaten (de pas van een advokaat was gebruikt om de zwakte aan te tonen), maar bijvoorbeeld ook medewekers van schoonmaakbedrijven. Als advokatenkantoren laks zijn in het doorgeven wie er bij hun uit dienst is getreden wordt het verdomd moeilijk voor rechtbanken om hun passenboekhouding vrij van vervuiling te houden. Bij schoonmaakbedrijven kan je nog afspreken hoeveel mensen worden ingezet, zodat tegenover elk nieuw uitgegeven pasje er een staat dat ingeleverd/gedeactiveerd moet worden. Maar elke advokaat in Nederland kan bij een rechtzaak betrokken zijn, dat lijkt me wat lastiger op die manier te limiteren. Alle passen blokkeren en alle externen nieuwe laten aanvragen is op dit moment misschien wel de enige manier waarop ze er weer grip op kunnen krijgen.

En ze zullen duidelijk meer moeten doen om te voorkomen dat het weer misloopt, de kern van het probleem los je niet op met een eenmalige vervanging van alle pasjes.

De term "rijkspassen" klinkt trouwens alsof het veel breder is dan alleen rechtbanken. Ik vermoed dat dat een term is die vanuit het perspectief van een rechtbank "raak" is maar vanuit een breder perspectief veel meer suggereert dan waar het werkelijk om gaat.
13-10-2014, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: Erg jammer dat iedereen hier gelijk de hele rechtspraak over een kam scheert. Gezien ik bij spir-it 'het it van de rechtspraak' heb gewerkt. Hier zijn ze er zeer streng op. Als jij de laatste dag je pas niet inlevert kom je er niet eens uit.
Als hetzelfde systeem wat in Utrecht gebruikt wordt overal elders ook wordt gebruikt lijkt me het juist terecht om alles over een kam te scheren.

En als iemand inderdaad met een pas van een ex-werknemer binnenkomt zijn ze blijkbaar niet overal streng genoeg, maken ze fouten (blijft mensenwerk) of erger nog, doen ze geen periodieke controle van passen die vervallen zouden moeten zijn om fouten op te vangen.
14-10-2014, 08:00 door Anoniem
Het lijkt erop dat bedrijven niet altijd snappen dat een ex-werknemer ook een ex-werknemer is als het gaat om digitale zaken. Zo ken ik iemand die nog enkele maanden, na zijn ontslag, gebruik kon maken van de bedrijfswebmail, dat was o.a. handig i.v.m. de aanschaf van bepaalde software waar korting op werd verkregen.
14-10-2014, 10:01 door linuxpro
Door Vandy: Het zou pas schokkend nieuws zijn geweest als Stegeman echte wapens de rechtbank had binnengesmokkeld. Over nepwapens maak ik me niet zoveel zorgen.

Dan heb je niet goed opgelet, er was geen enkele controle en er is bewust voor de broodtrommel met briefje gekozen i.p.v. een echt wapen. Stel dat dat ontdekt was door een boefje en 't gebruikt zou worden...
14-10-2014, 14:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat een flauwekul. Ze moeten de administratie op orde hebben. Je kan toch uitzoeken wie nog wel of niet voor het rijk werkt? Ze zijn gewoon een partijtje lui... Dan maar nieuwe passen uitgeven?
Het gaat hier niet alleen om de eigen werknemers, maar ook om allerlei andere mensen die toegang tot rechtbanken hebben, zoals openbare aanklagers en advokaten (de pas van een advokaat was gebruikt om de zwakte aan te tonen), maar bijvoorbeeld ook medewekers van schoonmaakbedrijven.
Je zou denken dat als je zoveel ongeregeld personeel hebt je die via de gecontroleerde ingang laat binnen komen anders
hou je niet tegen dat er iemand die je daar niet op kunt sanctioneren ongeoorloofde zaken naar binnen smokkelt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.