image

Skimmers mijden landen met EMV-chip

dinsdag 26 maart 2013, 15:15 door Redactie, 0 reacties

Landen waar betaalkaarten en pinpassen alleen van een magneetstrip zijn voorzien hebben meer met skimming te maken dan landen die op de EMV-chip zijn overgestapt. Dat meldt het European ATM Security Team (EAST) in de eerste European Fraud Update van dit jaar. De cijfers zijn afkomstig van 21 landen in de Single Euro Payments Area (SEPA) en 2 niet-SEPA-landen.

Volgens EAST vermijden skimmers landen waar de EMV-chip wordt gebruikt. Voor zover bekend zijn skimmers er nog niet in geslaagd deze chip te kraken en te kopiëren, waardoor ze gedwongen worden naar landen te gaan waar de makkelijk te kopiëren magneetstrip in gebruik is.

De Verenigde Staten is nog altijd de voornaamste locatie als het gaat om verliezen door skimming, gevolgd door de Dominicaanse Republiek, Brazilië en Mexico.

Geo-blocking
Een andere maatregel die steeds meer banken tegen skimmers implementeren is 'geo-blocking'. Hierbij is het niet mogelijk om buiten een bepaald gebied te pinnen. Vandaag maakte de ING Bank bekend dat het als laatste Nederlandse grootbank pinnen buiten Europa gaat blokkeren. Inmiddels zouden tien landen geo-blocking toepassen.

Naast 'skimming' komt ook 'cash trapping voor', waarbij het uitgegeven geld via een metalen strip wordt opgevangen. De klant denkt dat er iets met het apparaat mis is en daarna vertrekt. Vervolgens nemen criminelen het opgevangen geld mee. Achttien landen zouden met cash trapping te maken hebben gehad, waarbij drie landen een toename rapporteerden.

Negen landen rapporteerden ramkraken van geldautomaten en bij zeven landen werden 'gasaanvallen' gebruikt om pinautomaten op te blazen. Deze laatste methode zou in heel Europa aan het toenemen zijn.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.