image

Router van buurman kraken toch strafbaar

dinsdag 26 maart 2013, 15:42 door Redactie, 3 reacties

Het kraken van andermans router zonder toestemming kan toch strafbaar zijn, zo oordeelt de Hoge Raad vandaag. Het hof oordeelde eerder dat dit volgens de wet niet strafbaar is. Volgens de Hoge Raad bestaat er wettelijk wel ruimte voor een veroordeling. De uitspraak komt naar aanleiding van een eerder gehouden zaak waarbij een verdachte zich toegang tot de router van zijn buurvrouw verschafte.

De router was echter met een wachtwoord beveiligd. Via haar internetverbinding plaatste hij een doodsbedreiging op een openbare site. Deze bedreiging was geadresseerd aan ‘mensen van zijn oude school’, het Maerlant College in Den Haag.

Inbraak
Voor de bedreiging kreeg de verdachte een taakstraf van 120 uur. Het hof sprak hem vrij voor het onbevoegde, opzettelijke gebruik van de router van zijn buurvrouw. Omdat de verdachte niet in de computer van zijn buurvrouw had ingebroken maar slechts haar router had gebruikt was het hof van oordeel dat de wet op dit gebruik niet van toepassing was.

De Hoge Raad daarentegen oordeelt dat onbevoegd gebruik van de router strafbaar kan zijn als het apparaat of het netwerk van apparaten waarvan de router een onderdeel is gegevens kan opslaan, verwerken én overdragen. De Hoge Raad stelt dat het hof de zaak daarom op dit ene punt moet overdoen.

Uitspraak
"Ook netwerken bestaande uit computers en/of telecommunicatievoorzieningen heeft de wetgever onder het begrip ‘geautomatiseerd werk’ willen brengen, terwijl art. 138a (oud) Sr ook toepasselijk is op delen van zulke geautomatiseerde werken. Het laatste heeft het Hof miskend door bepalend te achten dat verdachte zich geen toegang heeft verschaft tot beveiligde gegevens in de computer van X", aldus de uitspraak van de Hoge Raad.

Reacties (3)
26-03-2013, 18:02 door SirDice
Ik vond 't toen al een beetje een rare uitspraak eigenlijk.

https://www.security.nl/artikel/36497
27-03-2013, 10:22 door Anoniem
Door SirDice: Ik vond 't toen al een beetje een rare uitspraak eigenlijk.
Dat was het niet. Een rechter heeft aan de wet te toetsen. Dat heeft'ie toen netjes gedaan. Wat de hoge raad hier nu doet is zeggen dat wat er in de wet staat anders bedoeld is dan dat de rechter het gelezen heeft. "Nee nee de wetgever heeft dit toch echt anders bedoeld hoor!" Ook al staat het er iets anders, de hoge raad zegt: Lezen wat wij er in lezen, pronto.

Wat mij betreft had de wetgever beter moeten weten en iets anders schrijven. Slechte wetten horen vervangen, niet met kunst- en vliegwerk in werking te worden gehouden. Dit nu komt namelijk wel erg dichtbij achteraf de wet wijzigen. "Oh wacht, het mach toch niet! Toch maar even straffen dan!" Dat is natuurlijk een klein beetje van de pot gerukt.

Maar niet raar of zeldzaam in het huidige nederland.
11-04-2013, 09:50 door Anoniem

Door Anoniem 27-03-2013, 10:22
Dit nu komt namelijk wel erg dichtbij achteraf de wet wijzigen. "Oh wacht, het mach toch niet! Toch maar even straffen dan!" Dat is natuurlijk een klein beetje van de pot gerukt.
Ben het eens met het hoge gerechtshof! Het gebruiken van andermans apparaten, beveiligd of niet, moet niet toegestaan
worden als er geen nadrukkelijk toestemming is verleend! Wat betreffende de wetten die veranderd worden, dat is de
normaalste zaak van de wereld. De wereld draait door, veranderd en groeit elke dag. Dit betekend dat opvattingen per
dag kunnen veranderen. In deze tijd is privacy en beveiliging zo van belang, dat ik compleet begrijp dat het binnendringen/
kraken/hacken van de router (want dat is het, Hacken: onrechtmatig toe-eigenen van toegang op een apparaat) als een
strafbaar feit wordt gezien, want dat is het! Dat de overtreder achteraf (valt wel mee..) vindt ook z'n goed recht, overtreed
de regels en je wordt gestraft, hacken is in overtreding van de wet.

Ik sta daarom ook volledig achter het hoger gerechtshof maar zou wel voorstellen een wetsvoorstel voor verandering/aanpassing van deze wet in te dienen, waarin ook naast dit punt nadrukkelijk wordt vermeld dat ook niet versleutelde routers verboden terrein zijn (hoe stom de eigenaar ook is tegenwoordig voor het niet beveiligingen van het netwerk).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.