image

Privacywaakhond wil papieren kaartje voor anoniem reizen

woensdag 15 oktober 2014, 17:03 door Redactie, 9 reacties

Zolang er geen echte anonieme OV-chipkaart en anonieme kortingskaarten bestaan moet het papieren kaartje weer terugkomen. Daarvoor pleit privacywaakhond Privacy First. Volgens de organisatie is de "anonieme" OV-chipkaart niet anoniem, omdat die een uniek identificatienummer in de RFID-chip bevat waarmee reizigers achteraf kunnen worden geïdentificeerd en getraceerd middels het koppelen van transactiegegevens.

Volgens de privacyorganisatie vormt dit een schending van twee mensenrechten, namelijk de vrijheid van beweging in combinatie met het recht op privacy. "Oftewel het klassieke recht om in eigen land vrij en anoniem te kunnen reizen", zegt Vincent Bohre van Privacy First. De organisatie stuurde Tweede Kamerleden in voorbereiding op het overleg van morgen met Staatssecretaris Mansveld over de OV-chipkaart een aantal aandachtspunten.

Morgen debatteert de commissie voor Infrastructuur en Milieu namelijk over de problemen met de OV-chipkaart. Die gaan voornamelijk over het gebruiksgemak en zaken als vergeten in- en uit te checken, maar Privacy First stelt dat ook de privacy een punt van aandacht is.

Reacties (9)
15-10-2014, 17:17 door Anoniem
Privacy en deze overheid in één zin....hahaha...privacy van haar burgers interesseert de overheid totaal niet, kijk maar naar de nieuwe belastingwet/EPD/etc...Je bent tegenwoordig schuldig totdat je onschuld bewezen is.

Maar je kan altijd proberen natuurlijk. Die OV-chipkaart is gewoon door mensen hun strot geduwd met o.a. dank aan deze overheid.
15-10-2014, 18:02 door Anoniem
Ik pleit voor kaartjesautomaten waar je met zowel muntjes als biljetten kunt betalen. Werkt al jaren feilloos in het buitenland.
Misschien ook een idee om automaten in de bussen en treinen zelf te plaatsen. En ik zou graag zien dat de strippenkaart weer terugkomt.
15-10-2014, 18:08 door Anoniem
Uitstekend! Na 10 jaar stoeien met 'autistische' software zijn we dadelijk weer terug bij het treinkaartje en dan kunnen we nòg niet in de schaduw staan bij de service op het gebied van zo iets simpels als een vervoersbewijs zoals de Belgische NMBS aanbiedt. Lees: http://www.belgianrail.be/nl/klantendienst/waar-biljetten-kopen.aspx en val achterover van verbazing vergeleken met het al jaren voortdurende experimentele Nederlandse gekluns op dit gebied!

J.G. Otterspoor
15-10-2014, 19:40 door Anoniem
(semi-)Overheid en digitalisering moet verboden worden !!! Betalen met je telefoon, zijn ze nou echt helemaal gek geworden, ik ben het 100% eens met Privacy First !!
15-10-2014, 19:56 door Anoniem
Waarom is dit pas een item twee jaar na verplichte landelijke invoering en jaren van publiek "proberen"?
15-10-2014, 20:51 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom is dit pas een item twee jaar na verplichte landelijke invoering en jaren van publiek "proberen"?

Dit is vanaf de invoering al 'een item' alleen het wordt door de verantwoordelijken naar de achtergrond gedrukt in alle dankbaarheid voor de overweldigende aandacht die de slopende binnenlandse crisis rond zwarte piet voor zich opeist...

J.G. Ottersoor
15-10-2014, 20:57 door Anoniem
De Nederlandse regering moet oppassen met het creëren van een infrastructuur die bijzonder aantrekkelijk is voor groeperingen die ze zelf als "terroristisch" betitelen en fel worden bestreden, maar die ze tegelijk onbewust met zo'n
"gespreid bedje van volledige controle over alles en iedereen" juist heel erg uitnodigen om zich hier te komen vestigen.
Dus: zeg maar JA tegen het treinkaartje, zeg maar JA tegen het treinkaartje. Van je Amen en je Gloria joechee!
16-10-2014, 13:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik pleit voor kaartjesautomaten waar je met zowel muntjes als biljetten kunt betalen.
...i.p.v. automaten die geen geld accepteren, i.c.m. met een kaart waar je een tegoed op moet zetten.
En met zoiets zie ik best wel iets in "kaartjes" met gedefineerde bestemming(en) en reisdatum kunnen kopen, en die op een chip kunnen laden i.p.v. onnodig tegoed moeten parkeren EN moeten uitloggen.

Dat zou dan wel bijna op het ouderwetse reisgemak lijken, met een pietsje fraude-bestendiger data drager ...welliswaar van plastic i.p.v. recyclebaar papier.

Nee, we zijn er nog steeds niet op vooruit gegaan.

En als mensen hun niet-uitcheck massaal niet terugvragen, betekend niet dat ze het leuk vinden bestolen te worden.
17-10-2014, 18:46 door Anoniem
Het is een prachtig voorbeeld waarbij het duidelijk wordt wat de prijs van annonimitiet is.
Je kan niet met korting de trein in en annoniem blijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.