image

Apple beschermt Mac OS X tegen nieuwe SSL-aanval

vrijdag 17 oktober 2014, 10:51 door Redactie, 6 reacties

Apple heeft een update voor Mac OS X uitgebracht die gebruikers tegen de nieuwe SSL-aanval beschermt die deze week werd onthuld. Door een ernstige kwetsbaarheid in SSL 3.0 zou een aanvaller via een Man-in-the-Middle-aanval informatie uit versleutelde verbindingen kunnen stelen, zoals cookies.

Het probleem wordt veroorzaakt doordat een aanvaller die zich tussen een gebruiker en het internet bevindt het gebruik van SSL 3.0 kan afdwingen, waarna de aanval kan worden uitgevoerd. Security Update 2014-005 van Apple voor Mac OS X Mountain Lion (10.8.5) en Mavericks (10.9.5) voorkomt dat er op SSL 3.0 wordt teruggevallen als een versleutelde verbinding via TLS niet kan worden opgezet.

Aangezien een aanval alleen mogelijk is via een Man-in-the-Middle-aanval stellen experts dat vooral gebruikers van open wifi-netwerken risico lopen. Security Update 2014-005 is verkrijgbaar via de Mac App Store of Apple's Software Downloads. Deze update bevat ook de inhoud van de update die Apple eerder voor het Bash-lek uitbracht.

Reacties (6)
17-10-2014, 11:02 door Anoniem
In deze 5e security update van 2014 is Mac OS X 10.7 Lion niet meer meegenomen.
Dat lijkt een aanwijzing te zijn dat support voor Lion gestopt is.

Het lijkt er dus op dat de marketshare van unsupported OS X versies weer wat groter is geworden.
17-10-2014, 11:47 door r0s3r1dd3r
Hoe zit het dan met IOS 8?

Daarover hoor je niks en is er ook nergens iets over te vinden. Dat zijn toch met name de apparaten die makkelijk verbinding kunnen maken met open wifi-netwerken.

Op IOS kun je nergens de SSL v3 functionaliteit uitschakelen (mits met een jailbreak), niet in Safari en ook niet in Chrome.
17-10-2014, 12:28 door Anoniem
Door r0s3r1dd3r: Hoe zit het dan met IOS 8?

Daarover hoor je niks en is er ook nergens iets over te vinden. Dat zijn toch met name de apparaten die makkelijk verbinding kunnen maken met open wifi-netwerken.

Op IOS kun je nergens de SSL v3 functionaliteit uitschakelen (mits met een jailbreak), niet in Safari en ook niet in Chrome.

IOS 8 is niet kwetsbaar. Safari op IOS 8 wel. Ik verwacht dat dit in de update van a.s. maandag zit!
18-10-2014, 16:49 door Anoniem
Ik denk het ook,dat de support voor Lion gestopt is,waarschijnlijk zul je minimaal mountain Lion moeten draaien,om ssl 3 goed te kunnen gebruiken,dan is de bug wel verholpen.
19-10-2014, 11:11 door Anoniem
Door Anoniem:
waarschijnlijk zul je minimaal mountain Lion moeten draaien

Nee hoor, wel stoppen met Safari gebruiken als Lion support gestopt is, want Safari krijgt dan immers ook geen support meer.
Met het overstappen op bijvoorbeeld een browser als Firefox is het ssl probleem opgelost.
Heb je geen heel nieuw OS X of een nieuwe Mac voor nodig.
20-10-2014, 00:07 door Anoniem
...Een draadje gebruiken. Ben je van 'man in the middle' gesodemieter verlost. Bij mij hangt de Mac als iedere willekeurige kantoorbak aan een UTP kabel. WiFi antenne van het modem? Meteen eraf geschroefd nog vóór die aan de net-adapter ging. Ik bel de saldolijn zelfs niet draadloos. En dat heeft niets te maken met VOIP want dat heb ik niet.
Ach je krijgt het gevaar geïncorporeerd in het gemak van draadloos gebruik toch niet meer overtuigend geëtaleerd. Trendy jongelui willen allemaal met hun Macje opengeklapt in een openbare gelegenheid gezien worden. Trieste van de kwestie is dat 9 van de 10 ook niet meer weten hoe thuis een UTP kabel te leggen met een trekveer en een krimptang te gebruiken, dus ook thuis zitten zij te wi-fi-en.
Maar daarnaast is het lullige dat Apple service ook zwaar steunt op wifi. Probeer maar eens een herinstallatie vanuit 'the cloud' met een draadje. Lukt niet want de enige optie is een draadloos netwerk kiezen om verbinding te krijgen met de Apple servers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.