image

Griekse oppergod domineert botnet-scene

vrijdag 29 maart 2013, 09:44 door Redactie, 0 reacties

De Griekse oppergod Zeus lijkt zijn plek op de berg Olympus te hebben ingeruild voor het internet, getuige de populariteit onder cybercriminelen die een botnet willen beginnen. 58% van alle 'bots' die anti-virusbedrijf McAfee in januari analyseerde waren exemplaren van de Zeus-malware. Deze malware is eigenlijk een gereedschapskist voor cybercriminelen om malware-exemplaren te genereren.

Deze exemplaren, de bots, worden vervolgens via het internet verspreid. De maker van de bot kan zijn Zeus-botnet via een webinterface aansturen. Verschillende varianten van de Zeus-software worden online aangeboden en zijn vrij eenvoudig verkrijgbaar. Er is dan ook geen sprake van één groot Zeus-botnet, maar eerdere allerlei kleine Zeus-botnets.

Aandeel
Met een marktaandeel van bijna 60% laat Zeus weinig ruimte over voor de concurrentie. De Medfos (8,5%), Palevo (8,1%) en Kelihos (6,8%) bots volgen op afstand. Om tot deze cijfers te komen analyseerde McAfee in januari 8,5 miljoen unieke kwaadaardige bestanden. Twee miljoen daarvan hadden de mogelijkheid om via een controlekanaal te communiceren.

In 37% van de gevallen betrof het al een bekend botnet. Zeus domineert volgens analist Neeraj Thakar de 'botnet-scene'. "Er waren 9.000 unieke domeinen en IP-adressen die de malware gebruikte voor het hosten van de communicatiekanalen tijdens deze periode. Een aantal daarvan is nog steeds actief."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.