image

Politie laat Belastingdienst met ANPR-camera's meekijken

woensdag 22 oktober 2014, 11:25 door Redactie, 14 reacties

De politie en Belastingdienst hebben vorige maand een convenant getekend waardoor de Belastingdiemst in real-time met de ANPR (Automatische kentekenplaatherkenning)-camera's van de politie mag meekijken. Het gaat om de ANPR-camera's op de hoofdverkeersassen, alsmede de overige ANPR-camera's die tot het ANPR-netwerk van de politie behoren. Dat staat in het convenant dat via een WOB-verzoek openbaar werd en waar Geenstijl over schrijft.

Het verzamelen, vastleggen en bewaren van de camerabeelden door de Belastingdienst vindt plaats in het kader van de heffing en invordering van rijksbelastingen. De politie en Belastingdienst hebben verder afgesproken dat bij de verwerking van ANPR-gegevens door de Belastingdienst direct op fiscale relevantie gefilterd wordt. De fiscaal niet relevante gegevens zullen direct worden vernietigd. Wat fiscale relevantie precies is wordt door de Belastingdienst vastgelegd in een protocol dat periodiek wordt bijgewerkt.

Op dit moment wordt aan een technische oplossing gewerkt om de gegevens van de ANPR-camera's voor verdere verwerking rechtstreeks en zonder opslag in een politieomgeving naar de Belastingdienst door te sturen. Deze technische uitwerking zal nog verder worden uitgewerkt. Vorige maand ontstond al grote ophef toen bekend werd dat de Belastingdienst kentekenregistraties van de politie ontvangt.

Reacties (14)
22-10-2014, 11:37 door Anoniem
Wel een makkelijke manier om onder je limiet uit te komen..
Dump alles bij de belastingdienst op de server en je kunt er nog 5 jaar bij.

Je kunt immers niet tegen:

bestrijding van kinderpr0n, terrorisme, belastingontduiking zijn.
22-10-2014, 11:43 door Anoniem
Welkom in de Belastingstaat, waar kosten nog moeite gespaard wordt om iedere euro die betaald moet worden na te jagen. Honderd euro uitgeven om twee euro te innen is voor de belastingdienst een vanzelfsprekendheid. En de groeide kloof tussen overheid en burger die gevoed wordt door wantrouwen en irritatie, ach, who cares. De overheid heeft namelijk dure ICT faal projecten te betalen.
22-10-2014, 11:45 door Anoniem
Tja, schuldig totdat je onschuld wordt aangetoond. Het idee dat je onschuldige burgers niet in de gaten hoeft te houden, is echt 20e eeuws.
22-10-2014, 12:07 door alexNL
Oh fijn, filtering op fiscale relevantie, dat zegt niet veel eigenlijjk. Is de gefilmde in Nederland belastingplichtig? Dan slaan we het (voor de zekerheid) op.

Deze koppeling van deze informatie met parkeerdata zorgt ervoor dat de Belastingdienst steeds beter in staat wordt om personen aan plaatsen te koppelen. Vraag is of we dat moeten willen. In hoeverre is dat belangrijk voor hun hoofdtaak (belasting heffen) en gaat dit niet verder dan noodzakelijke informatie vergaring, maw zijn er geen alternatieven die minder opdringerig zijn?
22-10-2014, 12:17 door Anoniem
'fiscaal relevant'... here we go people. Hoeveel moeite kost het om te emigreren?
22-10-2014, 12:28 door Preddie
ANPR is essentiel voor de opvolging van criminelen (alsof we vroeger dus geen criminelen konden vangen), met andere woorden iedere belastingplichtige is ook een crimineel, anders zouden we ze toch niet volgen met ANPR? Toch ?

Hier de woorden van Opstelten:

http://youtu.be/zrxXlzc2Cuw?t=6m55s

Kort gezegd, u wilt niet gespioneerd worden? Oh, en wat als we alleen criminelen bespioneren? Dan vind u het goed, okay afgesproken, we bespioneren alleen criminelen.

1 jaar later

Nu we het systeem toch hebben kunnen we net zo goed iedereen bespioneren en vanaf morgen, zonder enige inmenging van de burger, wordt iedereen bespioneert via een systeem dat werd geaccepteerd om alleen criminelen te vangen maar zoals gebruikelijk houd de Nederlandse overheid zich niet aan haar woord en men vraagt zich nog steeds af waarom we geen vertrouwen hebben in de overheid ...
22-10-2014, 12:46 door alexNL
En waar de politie de gegevens alleen mag opslaan als het om verdachten gaat kan de Belastingdienst dit mogelijk langer. 1-2tje tussen deze twee is waarschijnlijk: politie verstrekt de gegevens maar heeft nu ook toegang bij de Belastingdienst, inderdaad alleen van verdachten, maar wel opeens in een database van misschien wel 7 jaar ipv hun eigen database die alleen gevuld is met recente gegevens .. .

Maarja, als je niets te verbergen hebt waarom klaag je dan? Zit alleen een addertje onder het gras: er kan voor een lange periode worden teruggekeken, en wie zegt dat wat nu mag en normaal is over 5 jaar nog steeds geldt?
22-10-2014, 13:13 door Anoniem
We zagen de donkere wolken al van het EPD en LSP aan de horizon, nu zien we het volgende agendapunt, die ze versneld aan het invoeren zijn. Nog meer en meer centralisatie, en achterdeurtjes. Ik hoor Opstelten al roepen MEER, MEER

Opstelten en collega's schuiven ons nederlanders allemaal richting een poltiestaat waar we helemaal niet om gevraagd hebben als inwoner van nederland. Je kan steeds duidelijker de scheiding in de samenleving tussen elitelaag en de rest van de bevolking proeven daardoor. Deze wetten worden dus ontworpen door iemand die sinds ca.1970 dus al op het pluche zit en nooit de ongemakken van de onderkant van de samenleving heeft geproefd.

Over dit onderwerp schrijft men bij privacybarometer.nl en decorrespondent.nl al iets over maar dan uitgebreider.:
https://decorrespondent.nl/1766/Vergeet-de-politiestaat-Welkom-in-de-belastingstaat/45262580-d59d7c53
22-10-2014, 14:19 door Anoniem
De politie kent helemaal niet de term "criminelen" politie spreekt altijd over verdachten. Alleen een rechter mag een verdachte opschalen naar dader of crimineel. Vraag mij af hoe de politie criminelen wil volgen. Criminelen krijgen namelijk een bepaalde straf en zijn dan weer dader af en worden daarna hooguit weer verdachte.
Oke we zijn dus allemaal verdachten van een fiscaal delict en binnen kort van een niet vooraf bepaalde verdenking. Fijn maar het is voor onze veiligheid. Ik wil dan ook in elk huis houden een bewakings-camera. Ik kan namelijk zomaar bij iemand binnen berooft worden of nog erger en omdat ik niet weet waar dit kan gebeuren moet iedereen een camera. Als je niks te verbergen hebt hoef je niks te vrezen het is alleen voor de criminelen.
22-10-2014, 16:22 door Anoniem
"Maarja, als je niets te verbergen hebt waarom klaag je dan?"

Misschien mede omdat er verkeerde conclusies worden getrokken. Ben je zakelijk op bepaalde lokaties, komt de belastingdienst zeuren dat je je lease auto volgens hen prive gebruikt. Mag je, zonder dat je iets te verbergen hebt, je onschuld aantonen om te laten zien dat hun conclusies niet kloppen.

De kans op dat soort zaken lijkt mij reeel, zeker gezien het feit dat bij civielrechtelijke conflicten met de belastingdienst wordt geconfronteerd met een omgekeerde bewijslast, waar je je onschuld aan moet tonen (in tegenstelling tot het strafrecht, waar de overheid schuld aan dient te tonen).

Dat je niets te verbergen hebt wil niet zeggen dat je niet ten onrechte verdacht/beschuldigd kan worden.
22-10-2014, 17:38 door Anoniem
Door Predjuh: ANPR is essentiel voor de opvolging van criminelen
Ja, belasting innen is prioriteit. Misdaad bestrijden en misdaad bestrijdings middelen zijn daaraan ondergeschikt.
Logisch toch?
(ja ironie van mij - maar bij de belastingdienst / de politie blijkbaar realiteit)

En zonder crimineel geld is er geen crimineel belastinggeld aan te nemen.
Laten we een een BIBOP daarop doen...
22-10-2014, 20:50 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, schuldig totdat je onschuld wordt aangetoond. Het idee dat je onschuldige burgers niet in de gaten hoeft te houden, is echt 20e eeuws.
een crimineel is onschuldig totdat het OM zij schuld heeft aangetoond. Een belastingplichtige is per definitie schuldig, tenzij hij kan aantonen onschuldig te zijn. Neen, geen grapje, dit is echt zo.
22-10-2014, 21:32 door Wadjinn
Ik moet dan weer denken aan een verhaal wat ik via overlevering heb gehoord over Jan zonder Land. Dat was de broer van Koning Richard Leeuwenhart. Toen zijn broer het land uit was deed Jan zonder land dingen die de bevolking geen goed deden. In die tijd was er een kerel uit Sherwood Forest die Robin heette. Wij hebben nog steeds de koning in ons land maar die doet helaas niets voor zijn volk.
23-10-2014, 08:37 door Anoniem
Door Wadjinn:Wij hebben nog steeds de koning in ons land maar die doet helaas niets voor zijn volk.
Dat mag hij ook niet kunnen, van 'Den Haag' ... en als het aan 'ons' ligt, dragen we onze ziel&zaligheid zo over aan die lieden die alles 'opstelten' zetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.