image

EFF lanceert nieuwe zelfverdedigingsgids tegen surveillance

vrijdag 24 oktober 2014, 14:13 door Redactie, 2 reacties

Na vijf en half jaar heeft de Amerikaanse digitale burgerrechtenbeweging EFF een nieuwe versie van de "zelfverdedigingsgids tegen surveillance" gelanceerd. Volgens de EFF hebben de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden veel geleerd over dreigingen voor privacy, veiligheid en vrijheid van meningsuiting. In de nieuwe zelfverdedigingsgids is dan ook vooral gekeken hoe gebruikers de dreigingen waarmee ze te maken hebben beter kunnen begrijpen.

Zo zijn er aparte adviezen voor beginnende internetgebruikers, ervaren "online security-veteranen", studenten journalistiek, journalisten op reis, activisten, mensenrechtenbeschermers en Mac-gebruikers. Bij elke categorie worden eerst de vragen gesteld wat de gebruiker wil beschermen, tegen wie, hoe noodzakelijk het is om het te beschermen, wat de gevolgen zijn als het niet lukt en hoe ver gebruikers willen gaan om dit te voorkomen.

Veel van de adviezen bestaan uit het versleutelen van communicatie en bestanden, zoals het gebruik van Adium en Pidgin in combinatie met de Off-The-Record-plug-in voor chatten, het gebruik van programma's om bestanden veilig te wissen, VPN's en Tor. De tools worden aangevuld met uitleg over onderwerpen als encryptie, wachtwoorden en sociale netwerksites.

Reacties (2)
24-10-2014, 15:33 door Anoniem
Ten aanzien van GPG suite for Mac

Handig een handleiding voor GPG gebruik.
Kwam er eerder nog niet uit hoe het te gebruiken, voor een signatuur check bijvoorbeeld.
Secure mailen blijft weinig aantrekkelijk, tenzij je het zou kunnen doen met alle officiële instanties om je persoonsdata te beschermen. Dat is jammer maar helaas niet zo, zij blijven lustig doorgaan met van alles op de mail te zetten.

GPG suite for Mac not trusted

Heb de GPG Suite echter om de volgende reden ook weer 'snel' gedeïnstalleerd om het netjes te zeggen.

GPG suite heeft de eigenaardigheid dagelijks op de achtergrond stilletjes connectie met internet te blijven zoeken ook al heb je het zoeken naar updates expliciet uitgezet!

Wat zijn dat voor fratsen van een programma dat zich diep in de root's van je Mac nestelt?
Wat doet dit programma nog meer (al dan niet via internet connectie) waar je geen weet van hebt?
Foutje?
Is dit programma eigenlijk wel eens ge-audit, goed bekeken?

Veiligheid telt alleen als de voor en de achterdeur betrouwbaar zijn en op slot zitten.
Signatuur checks 'hebben weinig zin' als het programma waar dat mee gebeurt niet/minder (?) te vertrouwen is.
24-10-2014, 16:09 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-10-2014, 16:11
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.