image

Australische politie bezorgd over VPN-gebruik

woensdag 29 oktober 2014, 11:03 door Redactie, 5 reacties

De Australische politie maakt zich zorgen over het gebruik van VPN-oplossingen door internetgebruikers, zo liet het hoofd cybercrimeoperaties vandaag voor een comité van de Australische overheid weten. Het comité doet onderzoek (PDF) naar het gebruik van telecomwetgeving om websites te blokkeren.

Vorig jaar werd bekend dat er per ongeluk 250.000 websites waren geblokkeerd, omdat het verantwoordelijke agentschap niet wist dat er op één IP-adres meerdere websites kunnen worden gehost. Het comité wilde van politiehoofd Glen McEwen weten of Australiërs Virtual Private Networks (VPN) en andere oplossingen gebruiken om in Australië geblokkeerde websites toch te kunnen bezoeken, zo meldt ZDnet.

"De realiteit van VPN's en de camouflageactiviteiten die mensen op internet gebruiken is reden tot zorg", liet McEwen weten. Hij merkte op dat de Australische politie wel de mogelijkheid heeft om mensen die VPN's gebruiken te monitoren en te verstoren. Het probleem gaat echter verder dan alleen VPN's. "Ik zou willen dat het alleen VPN's waren. De mogelijkheid om het internet anoniem en veilig te kunnen gebruiken is al lange tijd aan het toenemen."

Volgens McEwen is het niet lastig om anoniem op internet te zijn als mensen dit willen. "Het anonimiteitsgedeelte van het internet is altijd een probleem voor ons", vertelde het politiehoofd tegen het comité. Wat betreft het blokkeren van websites heeft McEwen er geen problemen mee als er extra toezicht komt om ervoor te zorgen dat de bevoegdheid terecht wordt ingezet.

Reacties (5)
29-10-2014, 11:10 door Anoniem
"Ik zou willen dat het alleen VPN's waren. De mogelijkheid om het internet anoniem en veilig te kunnen gebruiken is al lange tijd aan het toenemen."

Het is interessant dat anoniem en veilig kennelijk allebei een bedreiging is...
29-10-2014, 12:19 door Overcome
Vorig jaar werd bekend dat er per ongeluk 250.000 websites waren geblokkeerd, omdat het verantwoordelijke agentschap niet wist dat er op één IP-adres meerdere websites kunnen worden gehost.

Het baart me toch wat zorgen dat een agentschap dat verantwoordelijk is voor dit soort ingrijpende handelingen niet over deze basiskennis beschikt, terwijl de eerste de beste "Webserver 101" cursus melding maakt van host headers en wat al niet. Dat karakteriseert het probleem bij de nodige instanties, niet alleen op IT gebied: er is wellicht sprake van goede wil, maar de gevolgen door gebrek aan kennis en onkunde maken zaken niet zelden erger dan het probleem daadwerkelijk is.
29-10-2014, 12:21 door Anoniem
Anoniem laat weten: De realiteit van VPN's en de camouflageactiviteiten die mensen op internet gebruiken is reden tot vreugde, het helpt mensen om een lange neus naar overheden te trekken die de internetvrijheden van burgers proberen in te perken.
29-10-2014, 13:33 door Anoniem
Dus ik ben een gevaar voor? Waarvoor eigenlijk? Ik gebruik VPN om mij zelf te beschermen op openbaren netwerken. Net zo dat ik de deur op slot doe als ik het huis verlaat of ben ik dan ook een gevaar? Het niet gebruiken van een VPN verbinding als je buiten je eigen netwerk zit is pas een gevaar. Zo zijn er tal van andere redenen te bedenken waarom je een VPN gebruikt om je zelf tegen slechteriken te beschermen.
Oke ik gebruik ook TOR om een wolk te maken waarin mensen die zich niet vrij kunnen bewegen tov hun overheid toch vrij kunnen bewegen. Blijkbaar doe ik dit ook voor de anders denkende in Australië.
Ik heb namelijk niet zo gek veel te verbergen maar dat betekent niet dat iedereen zomaar alles mag weten. Als iemand er naar vraagt en voor mij goede redenen heeft waarom ik dit met diegene moet delen dan zal ik dit waarschijnlijk best doen. Maar niet op voorhand met iedereen die vind daar recht op te hebben.
02-11-2014, 09:36 door Anoniem
Op https://www.wuala.com/FreemoveQuantumExchange/Aspects/Security/Programs/ChannelCodingExamples/OpenVPN-NL is achtergrond informatie te vinden van OPEN-VPN-NL met een voorbeeld hoe het gebruikt wordt door de Nederlandse Overheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.