image

FBI verspreidde malware via valse nieuwssite

woensdag 29 oktober 2014, 11:30 door Redactie, 2 reacties

De FBI heeft in 2007 een valse nieuwssite die malware verspreidde gebruikt om de verdachte van een aantal bommeldingen op te pakken. Dat blijkt uit documenten (PDF) die in het bezit van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) zijn gekomen.

Een Amerikaanse High School kreeg in 2007 met meerdere bommeldingen te maken. Om de verdachte te vinden werd er een vals nieuwsartikel gemaakt dat op een nagemaakte nieuwssite werd gehost. Vervolgens werd een link naar het artikel naar het MySpace-account van de verdachte gestuurd. Hoe de nagemaakte nieuwssite de malware verspreidde is onbekend. De kwaadaardige code zorgde er uiteindelijk voor dat de FBI het IP-adres van de verdachte kon achterhalen.

In de Amerikaanse media is fel gereageerd op de activiteiten van de FBI. "We zijn woedend dat de FBI, met wat lijkt hulp van het Openbaar Ministerie, de naam van de Seattle Times heeft gebruikt om stiekem spyware op de computer van een misdaadverdachte te installeren", zo laat de Amerikaanse krant in een reactie weten. Ook de Associated Press vindt de werkwijze van de FBI onacceptabel. de FBI verdedigt de werkwijze en stelt dat het op deze manier een tragedie wilde voorkomen.

Reacties (2)
29-10-2014, 11:54 door Anoniem
Een Amerikaanse High School kreeg in 2007 met meerdere bommeldingen te maken. Om de verdachte te vinden werd er een vals nieuwsartikel gemaakt dat op een nagemaakte nieuwssite werd gehost. Vervolgens werd een link naar het artikel naar het MySpace-account van de verdachte gestuurd.

Ach, hier kan ik wel in meegaan: een gerichte actie om een vedachte van een misdaad op te kunnen sporen. Ik vind dat heel wat anders dan het in het wilde weg verzamelen van alle data van iedereen.
29-10-2014, 12:22 door Anoniem
Ik zeg: DNSSEC / HTTPS / DANE en dan op die client alles valideren.
(maar dat roep ik al een tijdje)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.