image

Spammer installeert op afstand Microsoft Office

donderdag 11 april 2013, 07:23 door Redactie, 5 reacties

Na de telefonische oplichters die mensen thuis bellen en beweren dat hun computer besmet is, is er nu een nieuwe scam waarbij wordt geprobeerd om op de machines van nietsvermoedende internetgebruikers in te loggen en tegen betaling Office te installeren. De scam begint met een sms-bericht waarin de ontvanger wordt gevraagd of hij interesse in Microsoft Office 2010 heeft.

De afzender van het bericht laat tevens weten dat hij het programma op afstand kan installeren. Jon Brodkin van Ars Technica ging de uitdaging aan en liet de scammer zijn werk doen. De scammer liet weten dat hij voor de installatie 30 dollar vroeg.

Om Office te kunnen installeren moest Brodkin Team Viewer downloaden, een programma waarmee het mogelijk is om op afstand op de computer van een ander in te loggen. Ook moest hij de inloggegevens aan de scammer doorgeven, die het alias Itman Koool had. Brodkin had een virtual machine geprepareerd om de activiteiten van de scammer te monitoren.

Installatie
Ook had hij een nepbestand genaamd 'passwords' aangemaakt om te zien of Koool dit zou downloaden, wat niet gebeurde. Na het inloggen op de pc downloadde Koool een installatiebestand van Office 2010, een activatie-tool en een key-generator. Vervolgens installeerde hij de kantoorsoftware en vroeg uiteindelijk om zijn 30 dollar, die Brodkin via PayPal moest betalen.

Ondanks dat de journalist niet tot betalen overging maakt Koool geen misbruik van de mogelijkheden die hij via Team Viewer had. Lezers van Ars merken op dat het een KMS activatie van Office betreft, die na 180 dagen niet volledig meer functioneert.

Reacties (5)
11-04-2013, 09:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-04-2013, 12:13 door Whoops
Koool heeft de toegang gebruikt om Office te installeren, zoals vooraf telefonisch afgesproken.
Verder heeft hij geen misbruik gemaakt van de verkregen toegang.
In feite kan hemalleen het verkopen van illegale software ten laste worden gelegd.

Als iemand een volledige Office aanbiedt voor 30 dollar, dan kun je ruiken dat iets fout zit.
Iemand die redelijkerwijs kan verwachten dat hij/zij iets illegaal koopt kan heling ten laste worden gelegd.
Kortom, naast Koool zit Jon Brodkin net zo goed fout. Juridisch gezien valt het onder heling.

Natuurlijk veroordeel ik het handelen van Koool, maar je kunt het slechter treffen als slachtoffer.
12-04-2013, 03:24 door WesleySmalls
" Lezers van Ars merken op dat het een KMS activatie van Office betreft, die na 180 dagen niet volledig meer functioneert." Tenzij je de tool opnieuw draait. KMS maakt gebruik van trial licenties welke 180 dagen geldig zijn.
12-04-2013, 12:20 door Mysterio
Dan nog: 180 dagen Office 2010 voor 30 dollar is niet heel duur.
27-04-2013, 18:12 door Anoniem
@wesleysmalls,
Waar haal je vandaan dat kms van trial licenties gebruik maakt?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.