image

Windows update laat computers vastlopen

vrijdag 12 april 2013, 08:20 door Redactie, 11 reacties

Een beveiligingsupdate die Microsoft afgelopen dinsdag voor Windows uitbracht blijkt op een onbekend aantal computers voor problemen te zorgen. Sommige gebruikers zouden door de update niet meer hun systeem kunnen starten of krijgen chkdsk-meldingen. Het probleem wordt volgens Microsoft veroorzaakt door de update en niet nader genoemde 'third party' software.

Met name in Brazilië zouden veel gebruikers getroffen zijn. Ondanks de opstartproblemen en gerapporteerde systeemfouten die gebruikers te zien krijgen, zouden klanten geen data zijn verloren. Daarnaast treft het probleem niet alle Windows-gebruikers. Toch heeft Microsoft uit voorzorg de uitgifte van de beveiligingsupdate voorlopig gestopt en die uit het Download center verwijderd.

Verwijderen
Daarnaast is er een document online verschenen waarin getroffen klanten wordt uitgelegd hoe ze de beveiligingsupdate kunnen verwijderen. Microsoft Security Bulletin MS013-036 verhelpt drie lekken in de Kernel-Mode Driver waardoor een aanvaller zijn rechten op een computer kan verhogen.

Aangezien het probleem door een update voor één van de lekken werd veroorzaakt, heeft Microsoft inmiddels een nieuwe versie van de update uitgegeven waarmee de overige twee kwetsbaarheden wel worden verholpen.

Reacties (11)
12-04-2013, 08:56 door lucb1e
Moet zeggen, dat knowledgebase artikel is wel een van de duidelijkste die ik van Microsoft gezien heb. Wat dat betreft goed aangepakt.

Vraag me wel af wat voor third party software het conflict dan veroorzaakt. Mijn server heeft de update gelukkig doorstaan, anders was dat weer een lekker nachtje geworden (ik reboot altijd zo laat mogelijk op de avond zodat minder mensen er last van hebben).
12-04-2013, 10:38 door Rasalom
Ik kreeg helaas bij het afsluiten van de pc een blue screen waarna zelfs de recovery disk niets meer kon maken van mijn Windows partitie. Ik ga van't weekend de backup terugzetten.

Dat zal me leren om te vlug updates van Microsoft thuis uit te rollen. :(
12-04-2013, 10:54 door Mysterio
Door Rasalom: Ik kreeg helaas bij het afsluiten van de pc een blue screen waarna zelfs de recovery disk niets meer kon maken van mijn Windows partitie. Ik ga van't weekend de backup terugzetten.

Dat zal me leren om te vlug updates van Microsoft thuis uit te rollen. :(
Heb je de oplossingen van Microsoft al doorgenomen? Voordat updates worden geïnstalleerd wordt er een herstelpunt gemaakt. Als het goed is zou je dus terug kunnen.
12-04-2013, 11:25 door Fwiffo
Ik wacht nog wel even tot de '3rd party' software bekend is. Zou mij niet verbazen als het een (gratis/betaalde) virusscanner of een (banking-) trojan/rootkit is...

@Mysterio: Vergeet bij een herstelpunt niet Adobe Flash opnieuw te installeren! Er is ook een mogelijkheid om alleen de problematische update te verwijderen via de command line... Ik heb gelukkig nog geen telefoontje van mijn ouders gehad, dus daar zal het wel goed zitten (MS Security Essentials, dus dat is alvast geen 3rd party).
12-04-2013, 11:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-04-2013, 11:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-04-2013, 11:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-04-2013, 12:43 door lucb1e
Door Windmolentje: Even wat doorgezocht, maar het blijkt nu ook dat het probleem in Engeland is opgedoken. Het is dus geen specifiek Braziliaans probleem van 3th party software daar.
Dat werd ook niet gezegd. "Met name" Braziliaanse gebruikers betekent niet "vrijwel uitsluitend" Braziliaanse gebruikers ;)
12-04-2013, 12:58 door dutchfish
kav pf98
12-04-2013, 14:39 door swake
Ik kreeg helaas bij het afsluiten van de pc een blue screen waarna zelfs de recovery disk niets meer kon maken van mijn Windows partitie. Ik ga van't weekend de backup terugzetten.

Dan moet je hier eens gaan lezen.
http://webwereld.nl/nieuws/114035/beveiligingsupdate-windows-crasht-pc-s.html
12-04-2013, 20:27 door cyberpunk
Ik heb al wat langer de gewoonte om vóór elke Patch Tuesday een extra image te maken van mijn C: schijf. Dit bewijst opnieuw dat een (extra) backup geen overbodige luxe is...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.