image

"Politie wil niet-geregistreerde prepaidtelefoons verbieden"

vrijdag 31 oktober 2014, 21:55 door Redactie, 22 reacties

De politie zou het gebruik van ongeregistreerde prepaidtelefoons in Nederland willen verbieden omdat criminelen hier vaak gebruik van maken. Dat stelt de website All About Phones aan de hand van een rapport dat eind 2013 door de politie aan het Ministerie van Justitie werd overhandigd.

"Bij gebruik van niet-geregistreerde prepaid telefoons blijft de beller anoniem. Logisch dat criminelen dit middel hebben omarmd. Er zijn voldoende politieonderzoeken waaruit blijkt dat anonimiteit aan criminaliteit gekoppeld kan worden. Om diezelfde reden gebruiken criminelen ook valse, gekopieerde kentekenplaten", aldus het rapport. Uit cijfers zou blijken dat 85% van de aangehouden verdachten van een misdrijf een niet-geregistreerde prepaidtelefoon gebruikt.

Als het aan de politie ligt zullen telefoons met beltegoed straks alleen nog werken na registratie bij een provider en na betaling per bankoverschrijving. Daarbij zouden providers wettelijk verplicht moeten worden om een telefoon pas aan te sluiten als deze op naam is geregistreerd. Tevens pleit de politie voor een wettelijke aanpassing waardoor het bellen met een ongeregistreerde buitenlandse simkaart in prepaidtelefoons niet meer mogelijk wordt. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie zou het rapport in onderzoek hebben.

Reacties (22)
31-10-2014, 22:42 door Anoniem
Bij gebruik van niet-geregistreerde prepaid telefoons blijft de beller anoniem.
Lees, de wet dataretentie werkt dan niet helemaal.
Weet je nog? Die database waar de hele godganse dag in gegraaid en gevist wordt.
Die database die moedwillig in standgehouden wordt , ondanks een uitspraak van het Europese Hof, en waarbij elke discussie daarover genegeerd en doodgezwegen wordt door verantwoordelijke.

Vermoedelijk totdat de volgende wetten klaarliggen en ingevoerd worden die deze maatregel overbodig maken, lees o.a.,
- tap op de vaste lijn
- oneindige bewaartermijn verzamelde data
- terughackbevoegdheid

Logisch dat criminelen dit middel hebben omarmd.
En burgers die van privacy houden
Burgers die een smartphone met bijbehorende bundels te duur vinden
Burgers die niet veel mobiel bellen
Burgers ..

Als het aan de politie ligt ..
.. dan bepaalt zij de politieke agenda.
Dat lukt onder deze regering al heel goed.

Politiemensen horen de wet uit te voeren.
Niet de wet voor te schrijven, aan te passen ten behoeve van de eigen targets en prestatiedrang.
De pragmatiek van het willen scoren is een a principiële instelling en leidt vroeg of laat tot ontsporing of totale controle die zelden het oorspronkelijke probleem oplost.

Tijd dat de 'lobbyistenmacht' van de 'topmachers' binnen de keten alsmede de 'politiemarketeers' en 'belangenorganisaties' voor een flinke periode de toegang wordt ontzegd tot het binnenhof.
Bromsnor terug op de taak, deze eerst maar goed gaan uitvoeren, uitgevoerde taken evalueren, daarna eventueel kijken naar 'wensenlijstjes' en op punten overwegen bescheiden te honoreren.

De politie is een dienst ten behoeve van de burger en dient geen machtsfactor binnen en tegen de democratische staat te worden door maar voortdurend te lobbyen om wetgeving te veranderen en te verruimen die hen in de weg zit bij het halen van targetpiekjes en grafiekjes.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Dat voortdurende gegraaf onder een gezonde publieke vertrouwensbasis vertaalt zich vroeg of laat in een ongezond politiek klimaat of gebeurtenissen waar dan weer met paniek en een traan 'ach en wee' bij zal worden geroepen.
Het lijkt niemand, de managers en een aantal politieke ego's geen ene moer te kunnen schelen.

Langetermijn eigenbelang denken met maatschappelijk korte termijn denken en kortzichtigheid troef.
01-11-2014, 00:17 door Anoniem
Ben ik al weer een crimineel!? Wanneer houden ze nu eens op hele normale dingen als een criminele activiteit te benoemen?
VPN crimineel. TOR crimineel, Pre-pay zonder registratie crimineel, bestanden versleutelen crimineel. Ga zo maar door. Waarom zou ik mij overall bekent moeten maken? Is echt totaal nada nutteloos.Ja criminelen hebben gewoon een bank rekening op hun eigen naam en kopen een pre-pay op hun eigen naam. Nee want als ze dat hebben hoeven ze de telefoontje niet meer te tappen.
Ik zeg bij de geboorte chippen. Gewoon een chipje in je nek. en daar wordt je hele leven op bij gehouden. Weg met een pasje voor de trein pasje voor de bank, paspoort, rijbewijs etc met een goed GPS functie dat je bent te volgen want je kan tegenwoordig zomaar ontvoerd worden. En omdat we dan echt niks meer te vrezen hebben hebben we ook niks meer te verbergen. sloten van de deuren en je mag bij iedereen ff binnen kijken. Bij iedereen dus ook bij de vrienden van de polizie thuis!
01-11-2014, 00:18 door Anoniem
En hoeveel gebruikers van een (niet geregistreerde) prepaid telefoon zijn crimineel? Percentage? 1%?
Kortom: waarom een hele groep hinderen ter wille van een paar gebruikers die het verkeerd doen?

Omdat het ministerie van veiligheid liever inzage heeft in iedereen zijn/haar telefoontjes? Aha.
En gaan ( gingen) ze daar altijd discreet en volgens de wet mee om? Nee he...
01-11-2014, 00:19 door mcb - Bijgewerkt: 01-11-2014, 00:20
Tevens pleit de politie voor een wettelijke aanpassing waardoor het bellen met een ongeregistreerde buitenlandse simkaart in prepaidtelefoons niet meer mogelijk wordt.
Zullen de buitenlandse toeristen blij mee wezen.
En hoe moet de politie weten of een buitenlandse sim op naam is gesteld?
01-11-2014, 01:12 door Anoniem
In Duitsland is dit al zo, gelukkig is de criminaliteit daar volledig verdwenen... Oh wacht.
01-11-2014, 05:39 door Euro10000
Ik zou auto's ook verbieden, want criminelen gebruiken die ook, tijdens hun criminele activiteiten.
En als er geen auto's zijn kunnen ze die ook niet meer stelen, weer minder werk voor politie.
Computers worden ook anoniem verkocht, zullen we die ook even verbieden, stel je voor een crimineel verkoopt/koopt iets op marktplaats.
01-11-2014, 06:31 door Anoniem
De hele redenatie is ontzettend eenzijdig: Mensen die niets verkeerd doen en tegelijkertijd een niet-geregistreerde prepaid gebruiken worden compleet buiten beschouwing gelaten.

Zo heeft deze anoniem meerdere prepaids expres ongeregistreerd gelaten en toch helemaal niets op de kerfstok.

Wel word ik een beetje zat van het ontzettende en niet aflatende gedram van po-li-tie en jus-ti-tie. Iedere keer weer is het "als je niets te verbergen hebt, heb je ook niets te vrezen, burger!" en dus impliciet maar natuurlijk "als je voorstander van privacy bent, moet je wel crimineel zijn". Dat kun je goed zien aan de redenatie in dit rapport.

Weet je wat het resultaat gaat zijn? Een grote stijging in impersonatie en identiteitsmisbruik. Lijkt me precies niet wat je wil, maar het is wel wat er gaat gebeuren. Net als dat de geldezel vooral veroorzaakt wordt door te strikte regulering. Laat mensen gewoon hun gang gaan zonder er een naam aan te moeten koppelen en ze gaan zich niet achter elkaar verschuilen. Dat scheelt valse sporen en dus moeite voor opsporingsinstanties en scheelt ook criminalisatie van naïeve mensen.

Maar kennelijk zet de po-li-tie liever in op zoveel mogelijk makkelijke criminelen creëren want dan kunnen ze hun eigen succescijfertjes wat ophogen. Die zijn namelijk nogal diep gezakt de laatste tijd. De pakkans is wat, nog geen vier procent ondertussen? Hoe zou dat nou toch komen? Leg eens uit, opa ivo o. en fredje t.
01-11-2014, 08:18 door Anoniem
Door Anoniem: En hoeveel gebruikers van een (niet geregistreerde) prepaid telefoon zijn crimineel? Percentage? 1%?

Dat kon best wel eens heel veel meer zijn!
"gewone bellers" die een prepaid telefoon kopen die zullen meestal wel geregistreerd zijn, dat levert meestal ook voordeel
op. en het werkt handiger bij opwaarderen.
Alleen degenen die strak vasthouden aan het anoniem houden van hun prepaid blijven over, en het zou me niks verbazen
als daar veel criminelen bij zitten, meer dan 1%.
01-11-2014, 09:03 door Anoniem
Dat kan helemaal niet,want zo kan er bijvoorbeeld ook niet geinternet meer worden op een mobiel,en is simonly ook in het geding.
Nee geen goed plan.
Als je een crimineel wil pakken zijn er altijd nog andere manieren,hoor als de politie slim is,dan pakken ze een crimineel zo wie zo wel eens op.
01-11-2014, 09:42 door Anoniem
Klinkt als een kat-en-muisspel.
Dan pak je toch gewoon een belgische sim of iets dergelijks!?
Of je rooft iemand van z'n mobiel (werkt dan weer stelen in de hand) en belt daarmee....

Misschien kunnen providers wel starten met het geven van speciale reeksen aan prepaid nummers, dan kun je het als consument tenminste zien. Kun je alleen nooit meer nummer-pottering doen van die nummers.

Bijvoorbeeld: 06-PRE123456
01-11-2014, 10:17 door Anoniem
Encryptie ook maar meteen verbieden want daar maken criminelen ook gebruik van .

Pas hoorde ik ook nog dat zwaardere criminelen van snelle en dure auto's gebruik maken , dus uhhh ... ik wil de po-li-tie niet op nog een idee brengen :p
01-11-2014, 12:24 door johanw - Bijgewerkt: 01-11-2014, 14:44
Een achterhoedegevecht. Sinds de Snowden onthullingen zijn goed versleutelde VOIP en message clients gratis beschikbaar gekomen. Ik denk dan met name aan Redphone en Textsecure van Open Whispersystems. Dit soort software was er eerder ook wel maar was enorm duur (duizenden euro's). Dat is niet af te luisteren voor de politie. Blijft alleen over de mogelijkheid om mensen te volgen via hun mobiel via triangulatie via telefoonmasten. Dus als je naar je kwekerij gaat, telefoon uit.
01-11-2014, 12:26 door johanw - Bijgewerkt: 01-11-2014, 12:26
Door Anoniem:Pas hoorde ik ook nog dat zwaardere criminelen van snelle en dure auto's gebruik maken , dus uhhh ... ik wil de po-li-tie niet op nog een idee brengen :p
Ze zitten al achter autoverhuurders aan die dure auto's verhuren aan dit soort mensen. Want dan werken ontnemingsvorderingen niet meer (auto is niet van hen) en als ze elke week een nieuwe hebben zijn ze ook lastig te volgen met al die camerabeelden die illegaal opgeslagen worden.
01-11-2014, 13:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En hoeveel gebruikers van een (niet geregistreerde) prepaid telefoon zijn crimineel? Percentage? 1%?
Dat kon best wel eens heel veel meer zijn!
"gewone bellers" die een prepaid telefoon kopen die zullen meestal wel geregistreerd zijn, dat levert meestal ook voordeel
op. en het werkt handiger bij opwaarderen.
Alleen degenen die strak vasthouden aan het anoniem houden van hun prepaid blijven over, en het zou me niks verbazen
als daar veel criminelen bij zitten, meer dan 1%.
Nee hoor. Het is voor mij veel handiger om een verkooppunt binnen te lopen en een opwaardeerbonnetje uit een kassa te laten trekken dan gehannes met bankrekeningen en weet ik het. Zou me niets verbazen als zoiets voor minima niet alleen simpeler maar ook veiliger is, in de zin dat ze niet perongeluk hun wekelijke eetbudget verbellen. Daarnaast staat dat eenmalige schijntje voor registratie in geen verhouding met de te verwachten eeuwigdurende gerichte reclame die je er voor terugkrijgt, danwel zijn er genoeg mensen die gewoon te lui zijn om er de moeite voor te nemen.

Dus ook jij redeneert hier maar al te gemakkelijk naar criminaliteit toe. En laten we wel wezen, criminelen in Nederland zijn een kleine minderheid; vergelijk die lijst met "600 ergste draaideurcriminelen" in Amsterdam met het aantal inwoners van Amsterdam.

Pak ik wikipedia erbij dan zijn er ~19 miljoen "mobiele aansluitingen" en laat ik bij gebrek aan betere cijfers schatten dat iedere smartfoon (65%) een abonement heeft en de rest niet (zal niet overeenkomen maar dit is ruwe schatting), dan zijn dat 6,65 miljoen prepaidtelefoons. Gaan we uit van 200 op 100000 mensen als "crimineel" (hele ruime schatting), dan komen we uit op 34000 criminelen. Schatten we dat ze elk twee prepaids hebben, dan komen we uit op een haar meer dan 1% van dit geschatte aantal prepaids als "crimineel".

Als iemand zin heeft betere cijfers op te snorren dan houd ik me aanbevolen. Maar met dit druipend natte vingerwerk denk ik dat een procent geen gekke schatting zal zijn.

Overigens heb ik ook meerdere ongeregistreerde prepaid sims en moet ik dus crimineel zijn... behalve dat mijn strafblad brandschoon is. Alleen vind ik het nergens voor nodig dat van de toren te blazen. Wil je dat ook criminaliseren?
01-11-2014, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem: Klinkt als een kat-en-muisspel.
Dan pak je toch gewoon een belgische sim of iets dergelijks!?
Of een voip-over-wifi, of weet ik het. Altijd wel een weg, en altijd wel domme po-li-tie die het wel makkelijk lijkt burgers vrijheden af te nemen om zijn eigen werk mischien een ietsje makkelijker te laten lijken. Pakt alleen meestal net even iets anders uit.

Of je rooft iemand van z'n mobiel (werkt dan weer stelen in de hand) en belt daarmee....
Dat levert een blokkade op dus dan werkt de mobiel niet meer. In plaats daarvan zie je wel berichten in het nieuws dat er tieners meegesleept worden naar belwinkels en gedwongen abonementen af te sluiten (met kopietje paspoort) en gelijk de gekregen telefoon af te geven.

Waarmee een nieuwe klasse slachtoffers als het vrij directe gevolg van de identificatievereisten gecreerd geworden is: Jongeren met meerder abonementen die door anderen leeggebeld worden en vervolgens bijkans persoonlijk failliet gaan. Wat dan langlopende ellende oplevert met BKR-registraties en zo verder.

Slim toch? Identificatie vragen bij abonementen en snel geroofde telefoons blokkeren levert een situatie op waar de crimineel zijn slachtoffers persoonlijk onder de duim houdt en met jarenglange ellende van schulden opzadelt.


Misschien kunnen providers wel starten met het geven van speciale reeksen aan prepaid nummers, dan kun je het als consument tenminste zien.
Waarom zou je dat willen kunnen zien? Wat kan het jou schelen hoe je gesprekspartner betaalt voor zijn telefoonaansluiting?
01-11-2014, 14:17 door Anoniem
Ook alle wietplantages gebruiken illegaal stroom, dat de leveranciers daarvan niet eens aangepakt worden.
02-11-2014, 12:46 door Anoniem
Door Anoniem: Ook alle wietplantages gebruiken illegaal stroom, dat de leveranciers daarvan niet eens aangepakt worden.
Ik heb laatst gehoord dat criminelen ook eten en drinken nodig hebben. Als we nu gewoon de verkoop van levensmiddelen verbieden dan zijn er binnen 30 dagen geen criminelen meer!
02-11-2014, 23:19 door Anoniem
In sommige EU-landen is dit al de praktijk,bijv.Frankrijk,daar moet je je (eerst) registreren bij de provider.Die stuurt het door jouw ingevulde en ondertekende formulier met een kopie van je ID (paspoort of identiteitskaart) naar de Staat (waarschijnlijk naar de geheime diensten en/of de politie) en die mogen dan kennelijk jouw aansluiting op internet en/of mobiele netwerk goedkeuren.Je moet in Frankrijk dat formulier binnen een bepaalde tijd (ik meen een maand,kan ook korter zijn) opsturen,anders wordt je aansluiting (simkaart) geblokkeerd.Dit geldt mogelijk alleen als je de simkaart en/of toestel online besteld en dus een adres e.a. gegevens opgeeft,als je er een in de winkel koopt dan moet je daar wel meteen een formulier invullen en er wordt dan ter plekke een kopie van je paspoort/identiteitskaart gemaakt,dat formulier en de kopie van je paspoort/ID-bewijs wordt door de verkoopmedewerk(st)er ingehouden en naar ik mag aannemen doorgestuurd naar de autoriteiten.Althans dat was een paar jaar geleden nog wel de gang van zaken.Ja Big Brother wil alles van ons weten.Zogenaamd om terrorisme en criminaliteit te bestrijden,maar ik vrees dat het tegen ons allen gebruikt gaat worden,om te beginnen bij activisten en demonstranten,eigenlijk tegeniedereen die in opstand komt tegen het systeem.Daarvoor hoef je niet eens de straat op te gaan,ook als je online-activist bent kunnen ze je zo prima controleren en evt.aanpakken.
03-11-2014, 09:29 door Anoniem
Door Anoniem: .... Zogenaamd om terrorisme en criminaliteit te bestrijden,maar ik vrees dat het tegen ons allen gebruikt gaat worden,om te beginnen bij activisten en demonstranten,eigenlijk tegeniedereen die in opstand komt tegen het systeem.Daarvoor hoef je niet eens de straat op te gaan,ook als je online-activist bent kunnen ze je zo prima controleren en evt.aanpakken.

"gaat worden" ?!
Ik ben inmiddels 4 x een baan kwijtgeraakt door toedoen van de staat, direct of indirect.
Verdien nu ruim 600 Euries p/mnd minder dan in vorige positie, en behoor daarmee ook tot hierboven beschreven groep 'criminelen'; de minima.
03-11-2014, 11:01 door Whimpysinger - Bijgewerkt: 03-11-2014, 11:08
"Bij gebruik van niet-geregistreerde prepaid telefoons blijft de beller anoniem. Logisch dat criminelen dit middel hebben omarmd. Er zijn voldoende politieonderzoeken waaruit blijkt dat anonimiteit aan criminaliteit gekoppeld kan worden. [...]"

Als ik dit lees, hoor ik in gedachten alweer die onaangenaam bekende basstem...
"Wij moeten ons wapenen tegen pedofielen, terroristen, drugshandelaren, witwassers, uitkeringsfraudeurs en belastingontduikers", zo vervolgt onze eminente minister van Veiligheid. "Uiteraard garandeer ik nadrukkelijk dat deze hoogst noodzakelijke nieuwe bevoegdheid van justitie en politie gebonden is aan strikte voorwaarden. U heeft dus niets te vrezen zolang u niets te verbergen heeft..."

We kunnen er driestemmig donder op zingen dat die prepaidtelefoonmaatregel (7x woordwaarde!) hooguit zal stuiten op enig gemor van BoF, met enkele Opsteltense platitudes van het bovengenoemde soort als enige reactie.
Intussen wordt de maatregel geruisloos door de Tweede Kamer geloodst.

Dit begint op een nachtmerrie te lijken. Wat volgt? Regelgeving voor stiekeme afluistermicrofoons in onze huizen? Dat is minder ondenkbaar dan het lijkt; het is te rechtvaardigen met precies hetzelfde argument als een verbod op ongeregistreerde telefoons, en in de DDR was het doodnormaal.
04-11-2014, 19:13 door Anoniem
Door Anoniem: In Duitsland is dit al zo, gelukkig is de criminaliteit daar volledig verdwenen... Oh wacht.
Niet waar,vorige week nog een prepaid aldi talk gekocht,zonder registratie gewoon mogelijk.
05-11-2014, 01:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: In Duitsland is dit al zo, gelukkig is de criminaliteit daar volledig verdwenen... Oh wacht.
Niet waar,vorige week nog een prepaid aldi talk gekocht,zonder registratie gewoon mogelijk.
Dan weet je gelijk hoe streng ze daar met hun registratieplicht zijn. Soms niet, soms wel. En dus ook hoe effectief die plicht is, want ze bestaat wel degelijk, al een paar jaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.