image

Hoofd Britse geheime dienst wil betere relatie met techbedrijven

dinsdag 4 november 2014, 12:15 door Redactie, 6 reacties

Het hoofd van de Britse inlichtingendienst GCHQ wil een betere relatie met techbedrijven, nu terroristen en criminelen steeds vaker van het web en moderne technologie gebruik zouden maken. Dat laat de kersverse GCHQ-directeur Robert Hannigan in een column voor de Financial Times weten.

"Technieken voor het versleutelen van berichten of het bieden van anonimiteit waren voorheen alleen voor de meest geraffineerde criminelen of landen beschikbaar, maar worden nu als standaard meegeleverd. Dit wordt aangevuld door gratis beschikbare programma's en apps die extra veiligheidslagen toevoegen en trots adverteren dat ze door Snowden zijn goedgekeurd. Er is geen twijfel dat buitenlandse strijders van de lekken van de afgelopen twee jaar hebben geleerd en geprofiteerd."

Volgens Hannigan zouden internetdiensten inmiddels dan ook het favoriete communicatiekanaal van terroristen en criminelen zijn geworden, maar willen sommige Amerikaanse bedrijven dit niet inzien. De meeste internetgebruikers zouden er dan ook van profiteren als er een duurzamere relatie tussen inlichtingendiensten en techbedrijven is merkt Hannigan op. De afgelopen anderhalf jaar zouden Amerikaanse techbedrijven echter minder makkelijk informatie met buitenlandse inlichtingendiensten delen.

Reacties (6)
04-11-2014, 12:36 door Anoniem
04-11-2014, 13:37 door Anoniem
Al vaak genoeg gehoord dat "terroristen" grootgebruikers van de intarwebbertubes zouden zijn. Zo van, supersnelle glasvezel is overal te krijgen in de zandbak van het nabije oosten. Tuurlijk joh. Waarom dat afgekluifde non-argument nu weer van stal gehaald wordt? Om ons nog even flink bang te maken zodat we gedwee meegaan in de totaalsurveillance. Waar weer groot op ingezet wordt nu ook grootbedrijven doorhebben dat hun klanten dat gewoon niet willen. "Hearts and minds and all that."
04-11-2014, 15:02 door Anoniem
zijn uitspraak dat pricacy geen absoluut recht is in m.i. een stuk interessanter.
05-11-2014, 09:36 door Anoniem
"Technieken voor het versleutelen van berichten of het bieden van anonimiteit waren voorheen alleen voor de meest geraffineerde criminelen of landen beschikbaar, maar worden nu als standaard meegeleverd."

Jups, je moet wel ontzettend geraffineerd zijn, of gesteund worden door een staat, om gebruik te maken van TOR, van PGP, van (vaak gratis) anonieme VPN diensten, en dergelijke. Wat een onzin weet deze vent te verkondigen.
05-11-2014, 09:39 door Anoniem
zijn uitspraak dat pricacy geen absoluut recht is in m.i. een stuk interessanter.

Verzin je er ter plekke uitspraken bij ? Immers komt deze uitspraak niet voor in bovenstaand artikel, en ook niet in de column in de financial times ?
06-11-2014, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem:
zijn uitspraak dat pricacy geen absoluut recht is in m.i. een stuk interessanter.

Verzin je er ter plekke uitspraken bij ? Immers komt deze uitspraak niet voor in bovenstaand artikel, en ook niet in de column in de financial times ?

Een niewsbron geeft nou eenmaal altijd een gekleurd beeld.

"Privacy has never been “an absolute right”, according to the new director of GCHQ, ..."

bron: http://www.theguardian.com/uk-news/2014/nov/03/privacy-gchq-spying-robert-hannigan
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.