image

'Wie heeft je profiel bezocht?' populairste Facebook-scam

woensdag 5 november 2014, 14:42 door Redactie, 1 reacties

Scams die Facebookgebruikers laten geloven dat het mogelijk is om te achterhalen wie een profiel heeft bezocht komen het meest voor op de sociale netwerksite. Dat blijkt uit een tweejarig onderzoek van het Roemeense anti-virusbedrijf Bitdefender dat 850.000 scams analyseerde (PDF).

Scams die zogenaamd de identiteit van profielbezoekers tonen zijn voor 46% van alle scams verantwoordelijk. Op de tweede plek (29,5%) staan scams die beweren allerlei features aan Facebook toe te voegen. Scams waarbij cadeaubonnen en andere prijzen zijn te winnen zijn voor 16,5% van alle scams verantwoordelijk. Naaktvideo's van bekendheden (7,5%) alsmede gruwelijke video's (1%) volgen op afstand.

De scams wijzen Facebookgebruikers naar kwaadaardige websites waar malware wordt aangeboden of waar een enquête moet worden ingevuld. Volgens de onderzoekers blijkt dat er sterke correlatie is tussen slachtoffers van de eerder genoemde scams en mensen die minder goed geïnformeerd zijn, met name over de manier waarop Facebook werkt.

Reacties (1)
05-11-2014, 15:00 door Anoniem
Het leuke is dat je ook mailtjes krijgt over wie jouw profiel bezocht heeft als je geen Facebook profiel hebt, of niet met dat email adres. Ach, mensen trappen ook nog in "U heeft gewonnen, stuur al je gegevens" mailtjes.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.