image

Steeds meer Nederlandse Windows-pc's virusvrij

woensdag 17 april 2013, 17:29 door Redactie, 4 reacties

Het aantal Windows-computers in Nederland dat met malware besmet is, is in de tweede helft van 2012 spectaculair gedaald, zo blijkt uit cijfers van Microsoft. De softwaregigant scant via de in Windows ingebouwde Malicious Software Removal Tool (MSRT) computers op malware. Voor Elke 1.000 keer dat de MSRT werd uitgevoerd, trof Microsoft op 2,6 computers malware aan.

Dat staat in de 14de editie van het Microsoft Security Intelligence Report. In het vierde kwartaal van 2011 kende Nederland nog een explosieve stijging van het aantal besmette computers en werd er op 13 van elke 1.000 computers malware aangetroffen.

Inmiddels is dat in het vierde kwartaal van 2012 naar 2,6 gedaald. Daarmee presteert Nederland veel beter dan veel andere landen, aangezien het wereldwijde gemiddelde 6,0 bedraagt.

Malware
Wordt er specifiek op de Nederlandse situatie ingezoomd, dan blijkt dat keygen-malware het actiefst is. Het gaat hier om 'cracks', activatieprogramma's en software voor het genereren van licentienummers waarmee illegale software is te gebruiken. Een andere malware-variant die zeer actief is is de DealPly-adware.

Deze adware verscheen voor het eerst in het vierde kwartaal van 2012 en wist in rap tempo de op één na actiefste dreiging wereldwijd en in Nederland te worden. DealPly monitort het surfgedrag van gebruikers en laat aan de hand hiervan advertenties zien. Het wordt met andere programma's gebundeld.

Zowel keygen als DealPly werden op 15% van de besmette computers aangetroffen. Malware die zich verspreidt via lekken in Adobe Reader was op 11% van de besmette computers actief, gevolgd door malware die Java-lekken misbruikt (10,5%).

Reacties (4)
17-04-2013, 18:15 door Anoniem
Door Redactie:
Malware
Wordt er specifiek op de Nederlandse situatie ingezoomd, dan blijkt dat keygen-malware het actiefst is. Het gaat hier om 'cracks', activatieprogramma's en software voor het genereren van licentienummers waarmee illegale software is te gebruiken.

Ik snap wel dat Microsoft dat als malware ziet, maar de gebruiker ziet dat meestal toch anders.
Deze categorie kan men beter weglaten als het gaat om echte malware stats.
17-04-2013, 19:26 door Anoniem
Het kan ook een teken zijn van een slechter functionerende removal tool, nietwaar?
18-04-2013, 09:31 door Anoniem
"Ik snap wel dat Microsoft dat als malware ziet, maar de gebruiker ziet dat meestal toch anders."

Volgens mij snap je het niet geheel. De keygen/crack op zich is geen malware, maar wordt verspreid in combinatie met malware, waardoor je je computer besmet bij het gebruik van de keygen of crack. Dat veel van dat soort zaken besmet zijn met malware klopt helaas volledig.

"Deze categorie kan men beter weglaten als het gaat om echte malware stats."

Malware is malware, ook als deze in combinatie met een crack of keygen wordt verspreid.
18-04-2013, 14:53 door Dystopia
Ik vrees dat deze cijfers van MS toch iets te optimistisch zijn. Kan ook niet anders als je ziet hoe en waarmee men meet. De werkelijke cijfers liggen toch echt een flink stuk hoger volgens allerlei andere onderzoeken. Nu weten we gelijk waarom de cijfers zo worden gegeven als men ze geeft. Want eigenlijk is een besmette PC een PC die volledig onbetrouwbaar is omdat de halve criminele wereld feitelijk het systeem onder controle heeft. Dus dat laat raden welke activiteiten er allemaal op en vanaf een dergelijk besmet systeem plaats vinden... Grote aantallen lijkt me dus niet iets wat MS graag wil communiceren naar haar klanten lijkt me.

Om het feest helemaal compleet te maken weet ik uit ervaring dat desktop systemen met een werkende antivirus die up to date is en een filterende proxy ervoor die allerlei web sites blocked met known issues al veel hogere besmettingsrates hebben. Dus dat onderzoek en haar cijfers stroken niet met de cijfers die ik zelf zie bij verschillende organisaties.

Wacht eens... Deze cijfers zijn per 1000 msrt executies. Dat zegt dus niks over het aantal systemen en de persistentie van malware. Alsook over de gemiddelde tijd dat malware ongedetecteerd op de systemen staat. Grin over goochelen met statistieken gesproken...

My two cents...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.