image

Nieuwe versie GnuPG met ECC-ondersteuning gelanceerd

donderdag 6 november 2014, 16:12 door Redactie, 0 reacties

Er is een nieuwe versie van de GNU Privacy Guard (GnuPG) verschenen die allerlei belangrijke features en aanpassingen bevat, waaronder de ondersteuning van Elliptic Curve Cryptography (ECC). GnuPG is een gratis implementatie van de OpenPGP-standaard, die wordt gebruikt voor het versleutelen van data en communicatie.

In GnuPG 2.1 wordt het bestand secring.gpg niet meer gebruikt voor de opslag van geheime sleutels. GPG bewaarde de publieke sleutelparen altijd in twee bestanden, namelijk pubring.gpg en secring.gpg. Het enige verschil was dat secring naast het publieke gedeelte ook het privégedeelte van het sleutelpaar bewaarde. De secret keyring bevatte alleen de sleutels waarvoor een privésleutel beschikbaar was, namelijk de sleutel van de gebruiker.

Volgens de ontwikkelaars van GnuPG kostte het veel werk om beide versies van de sleutel te synchroniseren wat soms voor onverwachte inconsistenties kon zorgen. Verder ondersteunt GnuPG nu ook ECC. Het is daarmee de eerste mainstream OpenPGP-implementatie die dit doet. Het belangrijkste voordeel van ECC is dat het sterker is dan het RSA-algoritme terwijl de encryptiesleutels kleiner zijn.

Een andere verbetering is de nieuwe interface voor het genereren van sleutels, waardoor nieuwe gebruikers sneller een sleutel zouden moeten kunnen genereren. Een overzicht van alle verbeteringen is op deze pagina te vinden. GnuPG 2.1 is via gnupg.org te downloaden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.