image

Tor-directeur: samenwerking met Mozilla grote stap voorwaarts

woensdag 12 november 2014, 14:14 door Redactie, 2 reacties

De aankondiging deze week van Mozilla dat het gaat samenwerken met het Tor Project is een grote stap voorwaarts om het recht van mensen op vrijheid van meningsuiting te beschermen, zo stelt Tor-directeur Andrew Lewman. Volgens Lewman was de keuze om met Mozilla samen te werken eenvoudig, aangezien de browserontwikkelaar dezelfde missie als Tor heeft, namelijk het beschermen van mensen op internet.

"De kern van Mozilla's waarden is het geloof dat de privacy van individuen niet als optioneel behandeld kan worden. Wij delen dit geloof. Miljoenen mensen wereldwijd vertrouwen op de bescherming van de Tor-software en netwerk om hun anonimiteit te beschermen", aldus Lewman. De samenwerking tussen beide partijen bestaat uit twee onderdelen.

Zo zullen de privacyverbeteringen die het Tor Project aan Tor Browser toevoegt in de code van Mozilla worden verwerkt. Daarnaast zorgt de extra hulp van Mozilla ervoor dat de Tor-ontwikkelaars naar nieuwe problemen kunnen zoeken in plaats van het onderhouden van Tor Browser. Tor Browser bestaat uit een aangepaste Firefox-versie en de software om verbinding met het Tor-netwerk te maken.

Het tweede punt van de samenwerking is de ondersteuning van het Tor-netwerk door Mozilla. De browserontwikkelaar zal verschillende servers ter beschikking stellen waardoor het Tor-netwerk meer gebruikers aankan. Lewman stelt dan ook dat de hulp van Mozilla het Tor-netwerk verder zal verbeteren en hoopt dat meer organisaties zich zullen aansluiten.

Reacties (2)
13-11-2014, 07:05 door Anoniem
vooruit voor Tor, maar achteruit voor iedereen die FF gebruikt om veilig dingen zoals z'n bankzaken etc wil doen

FF wordt steeds meer bloatware
13-11-2014, 15:18 door Anoniem
@ 7:05 Eerst lezen in plaats van reageren?

Mogelijk gaat Firefox Tor als "private browsingmode" aanbieden, waarbij gebruikers eenvoudig met het Tor-netwerk verbinding kunnen maken.
https://www.security.nl/posting/408261/Mozilla+bekijkt+Tor-integratie+Firefox+en+lanceert+privacytool

Jij kan gewoon je bankzaakjes blijven doen zonder verplicht gebruik van het Tor-netwerk.
De 'voordelen' van private browsing mode bij het internet bankieren kan je 'vast nog wel' op andere manieren ondervangen.


Meer opmerkingen : Kansen en Dreigingen

* Toegevoegde waarde : meer veiligheid
Mozilla heeft misschien nogal wat gebruikers de rug toegekeerd door functionaliteit weg te halen die velen niet willen, dit is een toevoegende waarde waarbij met de samenwerking juist meer capaciteit vrij komt om aandacht te besteden aan de veiligheid.

De Torbrowser ontwikkelaars laten een deel van de bouwwerkzaamheden weer over aan de mozilla ontwikkelaars zelf zodat de Torbrowser ontwikkelaars zich veel meer kunnen richten op het security aspect en security adviezen aan Mozilla kunnen uitbrengen.

* Gaat Mozilla luisteren?
De grote vraag is alleen in hoeverre het Torproject haar browser weggeeft en Mozilla er met de buit vandoor gaat.
Of Mozilla wel gaat luisteren naar adviezen / gebruikers feedback of dat zij botweg verder gaat haar eigen modieus veronderstelde plannen door te drukken om veronderstelde nieuwe doelgroepen aan te spreken en de (ooit) loyale trouwe gebruikersgroep verder te negeren.

* Bloatware?
Door de config en addon mogelijkheden heeft Firefox altijd al aantrekkingskracht gehad op privacy liefhebbers omdat zij mogelijkheden bood die andere browsers niet of in mindere mate hadden.

De Torbrowser is de enige echte privacybrowser die er is en gebaseerd op Firefox.
In dit geval is het dus een hele logische keuze en wens om de privacy voordelen van de Torbrowser in de Firefox browser te willen hebben.
Dat is bestaande functionaliteit uitbreiden en heeft in dit geval niets met bloatware te maken.

Of het bloatware label op Firefox past bij de andere veranderingen is weer een andere discussie. Interessant, mits het onderbouwd is en vergeleken qua functies en prestaties met andere browsers.
Daarnaast zijn er nogal wat Firefox forks, er zit er vast wel een tussen die je ook bevalt.

* Positief effect voor forks - breder OS en versies support
Wanneer Mozilla Torbrowser features implementeert is de kans veel groter dat op Firefox gebaseerde forks dit ook kunnen overnemen.

Nu gebeurt dat niet, dan zouden forks functionaliteit van Firefox en van de Firefox fork Torbrowser moeten nemen.
Dat gebeurt Niet (nauwelijks?), straks hopelijk wel wat zelfs zou kunnen betekenen dat de OS en versies support breder wordt dan het Torproject nu zelf biedt, aankan of wil aanbieden!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.