image

Politie start nieuw Instagram-account na blokkering

maandag 17 november 2014, 11:24 door Redactie, 4 reacties

De politie Noord-Nederland heeft een nieuw Instagram-account aangemaakt nadat het eerste account door de sociale netwerksite werd geblokkeerd. Begin november startte de politie met een pilot op Instagram om mensen een kijkje te kunnen geven in diverse politiewerkzaamheden.

De pilot begon succesvol en binnen een dag steeg het aantal volgers naar ruim 900. Op dinsdagavond 4 november bleek dat het Instagram-account @PolitieNoordNL niet meer op Instagram zichtbaar en vindbaar was. Uit een melding aan de beheerders van het account bleek dat Instagram zelf het account had geblokkeerd. Het projectteam social media dat de pilot begeleidt legde contact met Instagram maar kreeg geen reden van de blokkering.

Omdat de politie de pilot toch wil doorzetten is besloten om nu met een nieuw account verder te gaan. Daarvoor is het account @politienoordnederland geopend. Dit account rouleert twaalf weken lang tussen vier politiemedewerkers met diverse functies.

Reacties (4)
17-11-2014, 11:51 door Anoniem
Aw, isn't that cute.

Dit is wel redelijk triest, en op een aantal verschillende manieren. Zo is er de illustratie dat je niet echt op (gratis) dienstverlening door derden kan bouwen, want hun servers, hun regels, dus als ze een scheet laten vlieg je er subiet uit en kan zelfs de politie geen verhaal halen.

Je kan dus voor de zekerheid beter op je eigen servers bouwen, en dit is al duidelijk nog voordat we antwoorden gaan verzinnen op de vraag of het wel zo handig is van de Nederlandse overheid om fotoos op Amerikaanse websites te plempen. Maar kennelijk is dat dan ook weer te moeilijk. Hoezo is er geen landelijke policy om, bijvoorbeeld, ieder korps zijn eigen korpsnaam.politie.nl te geven? Wellicht met een handig CMS of andere middelen om publicaties naar het publiek toe te verzorgen.

Eigenlijk weten we het antwoord op die vraag ook wel, en het is een combinatie van slecht communiceren, nietweten, en algehele dysfunctie binnen de IT organisatie (net als in de rest van die organisatie), maar dat is nog geen reden om dysfunctie tot goudstandaard te verheffen. En dus beschrijf ik nog maar even wat dingetjes die we eigenlijk allemaal wel weten, danwel toch zeker op onze vingers hadden moeten kunnen natellen, en zo ook de politie.

Waarmee maar weer eens geillustreerd is dat hoe goed je bedoelingen ook zijn, als de organisatie als geheel slecht functioneert besmeurt dat maar al te makkelijke alle leuke initiatiefjes binnen die organisatie.
17-11-2014, 12:46 door Anoniem
Als wat verband heeft met Facebook niet gebruiken. Vooral dat ze niet eens een reden durven te zeggen, erg vaag allemaal.
17-11-2014, 12:52 door Anoniem
Door Anoniem:Dit is wel redelijk triest, en op een aantal verschillende manieren. Zo is er de illustratie dat je niet echt op (gratis) dienstverlening door derden kan bouwen, want hun servers, hun regels, dus als ze een scheet laten vlieg je er subiet uit en kan zelfs de politie geen verhaal halen.

Ook betaalde diensten hebben zo hun beperkingen en als ze hun dienstverlening stoippen, heb je ook geen poot om op te staan.

Je kan dus voor de zekerheid beter op je eigen servers bouwen, en dit is al duidelijk nog voordat we antwoorden gaan verzinnen op de vraag of het wel zo handig is van de Nederlandse overheid om fotoos op Amerikaanse websites te plempen.[\quote]

Waar je ze neerzet, maakt niet uit als je ze openbaar maakt. Gezien de kosten voor een eigen ICT omgeving bij de politie lijkt gebruik maken van een gratis, bestaande dienst geen slecht idee.

Maar kennelijk is dat dan ook weer te moeilijk. Hoezo is er geen landelijke policy om, bijvoorbeeld, ieder korps zijn eigen korpsnaam.politie.nl te geven? Wellicht met een handig CMS of andere middelen om publicaties naar het publiek toe te verzorgen.[\quote]

Ieder korps heeft in ieder geval een eigen domein voor mail van/naar hun medewerkers. Ja, social media communicatie is dan ook mogelijk maar veel lastiger te implementeren dan e-mail. Met, vooral voor de politie, het bijkomend nadeel dat veiligheid meestal niet voor een CMS geldt dat ook handig moet zijn. Oja, en goedkoop.

Peter
17-11-2014, 12:53 door Anoniem
Dit is wel redelijk triest, en op een aantal verschillende manieren. Zo is er de illustratie dat je niet echt op (gratis) dienstverlening door derden kan bouwen, want hun servers, hun regels, dus als ze een scheet laten vlieg je er subiet uit en kan zelfs de politie geen verhaal halen.

Het gaat hier dan ook niet om gevoelige informatie, of om relevante dienstverlening. Wat dat betreft is het materiaal wat uitermate geschikt is om te plaatsen op servers van derden, zonder dat er kosten aan zijn verbonden.

Waarmee maar weer eens geillustreerd is dat hoe goed je bedoelingen ook zijn, als de organisatie als geheel slecht functioneert besmeurt dat maar al te makkelijke alle leuke initiatiefjes binnen die organisatie.

Mwa, ik zou eerder zeggen dat je van een mug een olifant probeert te maken. Much ado about nothing.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.