image

Amerikanen stelen 400.000 dollar via wachtwoord geldautomaat

zaterdag 15 november 2014, 19:49 door Redactie, 2 reacties

In de Verenigde Staten staan twee Amerikanen terecht die in 2009 en 2010 meer dan 400.000 dollar wisten te stelen door allerlei geldautomaten te herprogrammeren. De mannen gebruikten een speciale toetsencombinatie om de geldautomaten in de "beheermode" te starten. Eenmaal in de beheermode werden de apparaten zo ingesteld dat de 20 dollar biljetten als 1 dollar werden aangemerkt.

Zodoende konden de twee mannen 20 dollar opnemen, terwijl er door de machine 400 dollar werd uitgegeven. Opmerkelijk was dat de mannen hun eigen rekeningen voor de frauduleuze geldtransacties gebruikten. Om toegang tot de beheermode te krijgen was er naast de speciale toetsencombinatie ook nog een wachtwoord nodig. Volgens de Secret Service werkte één van de mannen voor het bedrijf dat de geldautomaten beheerde en wist zodoende het wachtwoord, zo meldt Wired.

In het verleden zijn er vaker op deze manier geldautomaten leeggehaald. Het herprogrammeren van geldautomaten kwam voor het eerst in 2006 aan het licht toen een man dezelfde "wisseltruc" toepaste. De aanpassing was eenvoudig te maken doordat het standaard wachtwoord in de handleiding van de automaten stond en die eenvoudig te verkrijgen waren.

Fabrikanten brachten daarop een patch uit die eigenaren dwong om het standaard wachtwoord te wijzigen en ook werd de instelling voor nieuwe geldautomaten gewijzigd. Toch zijn er nog altijd geldautomaten waar het standaard wachtwoord gewoon werkt. In juni van dit jaar werden twee Canadese tieners wereldnieuws toen ze via een online handleiding en het beheerderswachtwoord een geldautomaat wisten te "kraken".

Reacties (2)
17-11-2014, 17:54 door Kakhark01
Vooral denigrerend doen over twee tieners die een geldautomaat wisten te "kraken". Het betreft hier de achterlijkheid van een bank, en niet het tekort aan skills van twee tieners. Vaker wordt deze fout in de media gemaakt. Gebrek aan technisch inzicht lijkt mij.
19-11-2014, 11:07 door Anoniem
Er valt weinig te zeggen over de "skills" van de tieners, want die hadden ze niet nodig om het beveiligingsprobleem uit te buiten.

En dat maakt des te meer duidelijk hoe groot het probleem wel was/is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.