image

Toename van pop-ups met valse viruswaarschuwingen

dinsdag 18 november 2014, 10:36 door Redactie, 1 reacties

Internetgebruikers krijgen steeds vaker met pop-ups te maken die valse viruswaarschuwingen tonen en zelfs een alarm of ingesproken audiobestand afspelen, zo waarschuwt anti-virusbedrijf Malwarebytes. In de pop-ups staat dat de computer is besmet en de eigenaar met spoed een bepaald nummer moet bellen.

Onlangs waarschuwde ook al de FBI voor deze scam, waarbij de "telefonische helpdesk" die mensen bellen in werkelijkheid gebruikers oplicht. De oplichters proberen eerst toegang tot de computer te krijgen door de gebruiker een programma te laten installeren, waarna ze allerlei schermen laten zien waaruit zou blijken dat de computer geïnfecteerd is. Uiteindelijk moet het slachtoffer voor het verhelpen van de problemen betalen.

Volgens Malwarebytes laten de pop-ups steeds meer alarmerende waarschuwingen zien, aangevuld met een alarm of stem. Daarnaast kan het lastig zijn om de pop-ups en scampagina's te sluiten, aangezien er continu nieuwe pop-ups verschijnen. Ook wordt er code gebruikt die voorkomt dat het browservenster wordt gesloten en klikken met de rechtermuisknop uitschakelt. Om dit soort pop-ups en scampagina's toch te sluiten krijgen gebruikers het advies om Taakbeheer te starten en vervolgens het browserproces te sluiten.

Image

Reacties (1)
18-11-2014, 12:17 door Anoniem
Taakbeheer? Wat dacht je van een pop-up-blokker.
En wanneer gaan ontwikkelaars dat pop-up-gebeuren er gewoon helemaal uit gooien?

Of is er iemand die daadwerkelijk een pop-up heeft gehad waar hij / zij op zat te wachten?
(Rechtermuisknop -> link openen in een nieuw tabblad werkt ook prima!)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.