image

FBI waarschuwt voor miljoenenschade door nep-advertenties

woensdag 19 november 2014, 11:23 door Redactie, 0 reacties

De afgelopen jaren zijn duizenden Amerikaanse consumenten het slachtoffer van nep-advertenties op veilingwebsites geworden, waarbij oplichters meer dan 20 miljoen dollar wisten te stelen, zo waarschuwt de FBI. De scam bestaat uit advertenties op veilingsites waarin allerlei luxe artikelen en goederen tegen lage prijzen worden aangeboden, zoals auto's, boten, grasmaaiers, tractoren en recreatieve voertuigen.

De advertenties zijn van een telefoonnummer voorzien dat geïnteresseerden kunnen bellen. Zodra de consument een boodschap heeft achtergelaten sturen de oplichters een sms-bericht waarin om een e-mailadres wordt gevraagd. Zodra de consument het e-mailadres stuurt ontvangt hij van de oplichters aanvullende informatie over het artikel, zoals foto's. Ook laat de oplichter weten waarom hij het product tegen een lage prijs aanbiedt, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing of een scheiding.

E-mail

Zodra er een prijs is afgesproken stellen de oplichters dat er via eBay zal worden afgerekend. In werkelijkheid ontvangen de slachtoffers een e-mail die van eBay afkomstig lijkt, maar instructies bevat om het geld naar een rekening van de oplichters over te maken. Ook bevat de zogenaamde eBay-mail een klantenservicenummer dat kan worden gebruikt bij de overschrijving. Na de transactie ontvangt het slachtoffer een valse eBay-bevestigingsmail met de details van de frauduleuze transactie of bevestigingsnummer en de verwachte afleverdatum.

De goederen worden echter nooit geleverd en sms-berichten, e-mails en telefoontjes worden vervolgens door de oplichters genegeerd. Sinds 2009 zou de FBI 6800 klachten van slachtoffers hebben ontvangen. De opsporingsdienst adviseert internetgebruikers om zoekmachines te gebruiken om de reputatie van de verkoper te achterhalen, bijvoorbeeld door op negatieve reacties voor het opgegeven telefoonnummer of e-mailadres te zoeken. Verder moeten consumenten ook voorzichtig zijn met stuntaanbiedingen en buitenlandse aanbieders en bedrijven.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.