image

Apple blokkeert onveilige Flash Player op Mac OS X

vrijdag 21 november 2014, 09:53 door Redactie, 4 reacties

Apple heeft vanwege lekken in oudere versies van Adobe Flash Player besloten om deze versies van de browserplug-in op Mac OS X te blokkeren. Gebruikers van Safari die niet de meest recente Flash Player-versie gebruiken die op 11 november verscheen en een site bezoeken die de plug-in aanroept krijgen een melding te zien. In de melding staat dat Adobe Flash Player verouderd is en er een nieuwere versie via Adobe kan worden gedownload.

Daarbij wordt ook een knop getoond om de nieuwste versie meteen te downloaden. Mac OS X beschikt over een "webplug-in blockingmechanisme" dat Apple kan updaten om onveilige browserplug-ins te blokkeren en zo gebruikers tegen mogelijke aanvallen te beschermen. De nu uitgerolde blokkade geldt voor alle versies van Flash Player voor versies 15.0.0.223 en 13.0.0.252. Gisteren werd bekend dat aanvallers een Flash Player-lek dat in de meest recente versie is gepatcht nu actief gebruiken om kwetsbare Windowscomputers met malware te infecteren.

Image

Reacties (4)
21-11-2014, 11:03 door Anoniem
Waarom voor de Windows gebruikers,voor versie 10 gaan ze niet ook een soort web-plugin ontwikkelen,waarbij dit soort beveiligingen er in gebouwd worden?.
Maar goed ik ben Mac gebruiker,en controleer zelf iedere dag of er van een bepaald programma een update is.
Ook kijk ik iedere dag op deze site een paar keer wat er allemaal,rond de wereld gaat aan ontdekte veiligheidslekken e.d.
Fijn dat deze beveiliging in OSX zit,maar ik gebruik Safari niet,maar Firefox omdat ik die fijner vind werken.
Mensen moeten gewoon de brouwser gebruiken die voor hen het makkelijkste werkt en het gebruikersvriendelijkste.
Ook is het wel fijn dat in de brouwser naar keuze,dat dan alle webstandaarden worden ondersteund.
21-11-2014, 13:33 door Rolfieo
Door Anoniem: Waarom voor de Windows gebruikers,voor versie 10 gaan ze niet ook een soort web-plugin ontwikkelen,waarbij dit soort beveiligingen er in gebouwd worden?.
Daarom heeft Windows 8 en hoger flash in Windows update gedaan. Zolang je Windows update dus aan hebt staan, heb je altijd een up to date Flash versie.
Het gaat dus nog verder dan Apple doet.
21-11-2014, 14:52 door Anoniem
Het gaat dus nog verder dan Apple doet.

Apple houdt de eigen software en de third party software gescheiden en bemoeit zich in dit geval alleen met die 3rd party software omdat het een bedreiging voor haar systeem kan opleveren.
Uitkomst, blokkade van verouderde Flashplayer versie.

Verder is het zo dat als je de standalone Flashplugin op de Mac installeert, Adobe ervoor kiest om van de drie opties die je hebt, de optie 'automatisch updaten en installeren' als voorkeur aan te bieden.
Vermoedelijk zullen verreweg de meeste mensen doorge-enterd hebben met die standaard voorkeur van automatische update en is de blokkade van Apple in de meeste gevallen niet van toepassing.

Dat is het verschil met èn de overeenkomst met Windows.

Wat wel of niet nòg weer veiliger is laat ik maar even in het midden. Flames tussen Apple en Windows zijn me niets waard (denk dat het een goedbedoelde opmerking was van 11:03) en al helemaal niet over Flash waar 'bijna iedereen' zo langzamerhand wel vanaf wil.
Apple zeker, nog onder Steve Jobs begonnen Flash (en Java) gebruik af te zweren (Flash energieverbruik en hitte!), vandaar vermoedelijk deze blokkeer-aanpak in plaats van het omarmen van Flash (en Java) in de eigen systeem en software updates.
21-11-2014, 22:31 door Briolet
Door Anoniem: Verder is het zo dat als je de standalone Flashplugin op de Mac installeert, Adobe ervoor kiest om van de drie opties die je hebt, de optie 'automatisch updaten en installeren' als voorkeur aan te bieden.
Vermoedelijk zullen verreweg de meeste mensen doorge-enterd hebben met die standaard voorkeur van automatische update en is de blokkade van Apple in de meeste gevallen niet van toepassing.

Exact. Ik heb vanochtend nog even gecheckt: Op alle macs die ik niet handmatig ge-update heb, stond inmiddels ook de laatste Flashplugin via de automatische update.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.