image

Europol arresteert tieners wegens gebruik van malware

vrijdag 21 november 2014, 10:10 door Redactie, 2 reacties

Deze week zijn tijdens een operatie van Europol en nationale opsporingsdiensten in verschillende landen verdachten gearresteerd die remote access trojans (RATs) gebruikten om misdrijven te plegen. Volgens Europol gaat het voornamelijk om tieners en jongvolwassenen die werden aangehouden.

De vijftien verdachten werden opgepakt in Estland, Frankrijk, Roemenië, Letland, Italië, Noorwegen en Groot-Brittannië. Ze worden verdacht van het gebruik van de RATs om persoonlijke informatie te stelen, DDoS-aanvallen uit te voeren en mensen af te persen. Een RAT is een vorm van malware waarmee een aanvaller volledige controle over de computer heeft en bijvoorbeeld de webcam op afstand kan inschakelen om mee te kijken.

Jongeren

De operatie is onderdeel van een initiatief tegen het gebruik van RATs. Naast de aanhoudingen wordt ook geprobeerd om Europese internetgebruikers voor het risico van dit soort malware te waarschuwen. "Vandaag heeft een alliantie van Europese opsporingsdiensten een sterk signaal afgegeven aan criminelen die deze malware gebruiken, om tegelijkertijd met name de jongere individuen die hierbij betrokken zijn te ontmoedigen het criminele pad op te gaan", zegt Troels Oerting, hoofd van het Europese Cybercrime Centrum (EC3) in Den Haag.

Oerting merkt op dat jongeren die misdrijven op internet plegen dit soms "minder ernstig" vinden, omdat ze de slachtoffers of de gevolgen van hun daden niet fysiek kunnen zien. "Dit is natuurlijk niet het geval en hun criminele activiteiten zullen niet in cyberspace worden getolereerd." In mei van dit jaar werd er al een internationale operatie tegen RAT-gebruikers uitgevoerd, waarbij er ook huiszoekingen in Nederland plaatsvonden.

Reacties (2)
21-11-2014, 10:49 door Anoniem
Volgens mij is een RAT een Remote Access Tool, door er Trojan van te maken klinkt het wel enger.
21-11-2014, 11:01 door Anoniem
Hoewel betreffend talking head een velen malen schadelijker uitwerking kan hebben op onze democratie, met regelmatig geventileerde wilde ideeën rondom crimefighting ten koste van burgerrechten, dan een legertje pubers, hebben ze hier een terecht aanpak punt.

Doe maar een zoekmachine search op
jRat site:hackforums.net
Via de cache van een zoekmachine krijg je wel een beeld hoe er over slachtoffers gepraat en gedacht wordt, op welke wijze geprobeerd wordt gebruik te maken van Rat techniek en kennis actief wordt gedeeld.
Om misselijk van te worden, flinke bijsturing van deze overwegend jongeren gewenst.
Door daarvoor opgeleide pedagogen en niet door de politie welteverstaan.

Raar eigenlijk om met een zucht van verlichting een dienst te moeten complimenteren wanneer geconstateerd dat het doet wat het hoort te doen. Politie zaken op een fatsoenlijke manier uitoefenen en uitvoeren, moeten we maar hopen, in plaats van continue politiek bedrijven en proberen de publieke opinie te beïnvloeden voor eigen agenda belangen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.