image

Chrome gaat "ouderwetse" plug-ins vanaf januari blokkeren

dinsdag 25 november 2014, 10:26 door Redactie, 5 reacties

Vanaf januari volgend jaar gaat Google Chrome "ouderwetse" plug-ins die op de oude Netscape Plug-in API (NPAPI) zijn gebaseerd automatisch blokkeren om later in het jaar de ondersteuning helemaal te stoppen. De maatregel moet de browser sneller, veiliger en minder complex maken.

De NPAPI-architectuur stamt uit de jaren 1990. Sindsdien zijn het web en de gebruikte technologieën verder ontwikkeld. Toch zijn er nog steeds plug-ins die van deze oude technologie gebruik maken. De populairste plug-ins van dit moment die op NPAPI gebaseerd zijn, zijn Silverlight, Google Talk, Java, Facebook, Unity en Google Earth. Het aantal gebruikers van deze plug-ins is echter aan het afnemen.

Daarom gaat Google door met het eerder aangekondigde plan om de ondersteuning helemaal uit Chrome te verwijderen. Op dit moment ondersteunt de browser NPAPI-plug-ins, maar zijn ze standaard geblokkeerd, tenzij de gebruiker ze voor specifieke websites toestaat. Een klein aantal van de populairste plug-ins staat op een whitelist en werkt nog wel standaard. Volgend jaar januari zal deze whitelist worden verwijderd, wat inhoudt dat alle plug-ins standaard zullen worden geblokkeerd.

In april is Google van plan om de ondersteuning van NPAPI in Chrome volledig uit te schakelen en zullen plug-ins in de Chrome Web Store die van de technologie gebruik maken worden verwijderd. Een klein aantal plug-in-ontwikkelaars zou nog niet de overstap naar andere technologieën hebben gemaakt. Voor geavanceerde gebruikers en bedrijven die van deze plug-ins gebruik maken zal het dan ook mogelijk zijn om via een speciale flag NPAPI tijdelijk in te schakelen. In september 2015 zal deze optie komen te vervallen en zal de ondersteuning van NPAPI in z'n geheel worden verwijderd.

Image

Reacties (5)
25-11-2014, 14:11 door Anoniem
Mischien worden ze bij 'uitzending gemist' nu ook eens wakker.
25-11-2014, 14:30 door Anoniem
Auteursrechtelijke organisaties zullen hier wel blij mee zijn,alleen al het feit dat de google chrome java plugin verdwijnt.
25-11-2014, 14:43 door Anoniem
Auteursrechtelijke organisaties zullen hier wel blij mee zijn,alleen al het feit dat de google chrome java plugin verdwijnt.

http://blog.chromium.org/2013/09/saying-goodbye-to-our-old-friend-npapi.html
25-11-2014, 15:14 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: Mischien worden ze bij 'uitzending gemist' nu ook eens wakker.

Is toch allemaal al Flash?
25-11-2014, 16:25 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A:
Door Anoniem: Mischien worden ze bij 'uitzending gemist' nu ook eens wakker.

Is toch allemaal al Flash?

Nee, het verleden is niet naar flash geconverteerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.