image

Facebook nekt blunderende cybercrimineel

maandag 6 mei 2013, 14:54 door Redactie, 0 reacties

Een Algerijnse man die volgens de Amerikaanse overheid een gevaarlijk Trojaans paard ontwikkelde kon dankzij een aantal blunders die hij maakte worden opgepakt. Vorige week werd de 24-jarige Hamza Bendelladj, alias Bx1, aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Bendelladj zou betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling, het beheer en de verkoop van de SpyEye banking Trojan.

Een Trojaans paard dat speciaal gemaakt is om geld van online bankrekeningen te stelen. Bendelladj kon na een zoektocht van drie jaar afgelopen januari in Bangkok worden aangehouden. Het gebruik van SpyEye was het afgelopen jaar al afgenomen vanwege de acties die tegen de bende achter de malware werden uitgevoerd, aldus Brett Stone-Gross van Dell SecureWorks tegenover Bloomberg.

Facebook
De identiteit van de Algerijn kon worden achterhaald door een aantal fouten die hij had gemaakt, waaronder het gebruik van twee e-mailadressen die naar zijn Facebookaccount wezen, aldus een onderzoeker die anoniem wil blijven aangezien de handlangers van Bendelladj nog op vrije voeten zijn.

De onderzoeker zou in 2011 een gesprek met de Algerijn hebben opgenomen, waardoor de FBI zijn identiteit kon bevestigen. Bendelladj hangt een lange gevangenisstraf en megaboete boven het hoofd als hij schuldig wordt bevonden. Vorige week liet hij weten onschuldig te zijn.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.