image

Avast snelste gratis virusscanner op Windows 7

vrijdag 10 mei 2013, 10:24 door Redactie, 9 reacties

Wie een gratis virusscanner voor Windows 7 zoekt die de computer het minst belast, kan het beste voor Avast! Free Antivirus kiezen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Oostenrijkse testorgaan AV-Comparatives. Anti-virus software staat erom bekend dat het systemen ernstig kan vertragen, maar net als met de detectie van malware zijn er ook grote verschillen in systeembelasting.

AV-Comparatives besloot de prestaties van 21 virusscanners te vergelijken, aangezien de systeembelasting ook een belangrijk onderdeel bij de aanschaf vormt. Veel consumenten staan hier niet bij stil en kunnen daardoor van een koude kermis thuiskomen.

"Als een product teveel systeembronnen gebruikt, raken gebruikers geërgerd en kunnen mogelijk sommige belangrijke beveiligingsmaatregelen uitschakelen of deinstalleren, of overstappen op beveiligingssoftware die het systeem minder belast", aldus AV-Comparatives.

Oude hardware
Volgens het testorgaan is het daarom belangrijk dat virusscanners niet alleen goede bescherming tegen malware bieden, maar het systeem niet belasten en de gebruikers niet in de weg zitten. Daarbij spelen gebruikers trouwens ook een rol. Oude hardware is namelijk een voorname oorzaak dat computers slecht presteren.

Naast het kiezen van een goede virusscanner zijn er dan ook verschillende maatregelen die gebruikers kunnen nemen, zoals het kopen van een nieuwe computer, het installeren van meer werkgeheugen, het aanschaffen van een SSD en het gebruik van één virusscanner.

Test
Het testorgaan bekeek de prestaties van 21 virusscanners op een Windows 7 SP1 64-bit systeem. De scanners werden getest tijdens het kopiëren van bestanden, archiveren en uitpakken, encoderen en transcoderen, installeren en verwijderen van programma's, downloaden en starten van applicaties. Als laatste werd ook nog het benchmarkprogramma PC Mark 7 gedraaid.

Bij de PC Mark 7-test hebben de virusscanners nauwelijks effect op de systeembelasting. In het geval van echt systeemgebruik zijn de verschillen tussen de fabrikanten een stuk groter. Dan blijkt dat F-Secure, Kaspersky en Sophos de computer het minst belasten.

Van de gratis virusscanners scoort Avast het best, gevolgd door Microsoft Security Essentials. Van de bekende virusscanners hebben G Data en McAfee de grootste impact op de werking van de computer.

Reacties (9)
10-05-2013, 12:11 door Spiff has left the building
Och, die arme G Data ;-)
Een ruim aantal jaren geleden hadden de G Data producten de naam zwaar te zijn. De systeembelasting is in de jaren daarna echter al veel geringer geworden. Met de G Data 2014 productlijn heeft G Data ingezet op een andere technologie, die naast nog beter ook nog lichter zou moeten zijn. Maar in de test van AV-Comparatives blijkt G Data 2014 nu opnieuw of nog steeds tot de 'dikkerdjes' te behoren. G Data doet z'n best, maar ik neem aan dat de andere fabrikanten dat eveneens doen en dat het die nog net wat beter lukt om een product met een minieme systeembelasting te leveren.

Overigens is in de AV-Comparatives rapportage wel te zien dat G Data in de AV-Comparatives test eigenlijk enkel op "Downloading files" matig ("mediocre") scoorde (wat werkelijk tegenvallend is) en op de rest van de testonderdelen uitstekend ("very fast"). Naast de matige score op downloading files was het met name de PC Mark 7 score die de G Data eindbeoordeling omlaag haalde. Dit terwijl G Data's PC Mark 7 score ook niet eens slecht was - maar wel minder uitmuntend dan die van de andere producten.
http://www.av-comparatives.org/wp-content/uploads/2013/05/avc_per_201304_en.pdf

Misschien zou geconcludeerd kunnen worden dat er nauwelijks meer producten zijn die werkelijk slecht presteren in systeembelasting, en dat er momenteel met name producten zijn die respectievelijk goed, beter, en uitmuntend presteren. Waarbij F-Secure, Kaspersky en Sophos daarbij het beste scoorden.
10-05-2013, 13:50 door Spiff has left the building
Dank voor de -1 rating voor mijn 12:11 bijdrage.
Zou je zo vriendelijk willen zijn toe te lichten waarop die -1 rating gebaseerd is?
10-05-2013, 15:22 door Anoniem
Zal er wel vanaf hangen hoe snel je PC is zeker of niet?
Geen problemen met BitDefender Total Security 2013, wel wel pc met SSD in en deftige processor.
De vraag zou eerder moeten zijn, is hij ook de beste virusscanner Avast (waar ik niet mee bedoel dat die slecht is hoor)
10-05-2013, 16:50 door Anoniem
Hmm,ik heb helaas moeten constateren dat de online-scanner van F-Secure nogal een beroep doet op de systeemresources (als ie al opstart,maar dat schijnt iets met Java te maken te hebben) hij vertraagd pc enorm zodat bijv. dit problemen geeft met de visuele weergave op de pc (vensters en zo).En de onlinescanner doet wel 3 uur over een volledige scan.Ik ken snellere (online)virusscanners,die het systeem minder belasten.Doordat F-Secure schijnbaar Java nodig heeft en traag scant en de systeemresources nogal fors aanspreekt ben ik nooit tot aanschaf van F-Secure internetsecurity overgegaan.Ook heb ik onlangs ergens gelezen dat bepaalde bekende malware door F-Secure niet wordt gezien/gepakt en dat hun firewall zo lek is als een mandje.Voor mij dus geen F-Secure.Alle internetproviders lopen er mee weg,upc,t-mobile,kpn,access4all enz (ook in Frankrijk gebruiken 2 vd 3 grote internet providers de F-Secure onder hun eigen naam) maar na mn ervaring met de online virusscanner hoef ik geen F-Secure.
10-05-2013, 18:52 door svenvandewege
Heb veel antivirussoftware getest de afgelopen jaren. Misschien dat ze in performance allemaal goede stappen doen, maar de hardware wordt natuurlijk ook steeds beter.
Ik vind het overigens wel verontrustend dat veel software tegenwoordig geen rekening houden met accessibilty. Ik ben zelf een screen reader gebruiker en veel antivirus oplossing zijn niet goed tot nauwelijks bruikbaar voor een screen reader gebruiker. Avast is daar een voorbeeld van. Maar ook Norton, kaspersky, bitdefender, gdata en avg maken hun interface steeds ontoegankelijker.
10-05-2013, 18:53 door svenvandewege
@spiff: Ik heb je een + gegeven.
10-05-2013, 23:52 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 16:50 uur:
Hmm, ik heb helaas moeten constateren dat de online-scanner van F-Secure nogal een beroep doet op de systeemresources (als ie al opstart, maar dat schijnt iets met Java te maken te hebben) hij vertraagd pc enorm zodat bijv. dit problemen geeft met de visuele weergave op de pc (vensters en zo). En de onlinescanner doet wel 3 uur over een volledige scan. Ik ken snellere (online) virusscanners,die het systeem minder belasten. Doordat F-Secure schijnbaar Java nodig heeft en traag scant en de systeemresources nogal fors aanspreekt ben ik nooit tot aanschaf van F-Secure internetsecurity overgegaan.
De vorige versie van de F-Secure Online Scanner was inderdaad afhankelijk van een geïnstalleerde Java (JRE).
Maar geldt dat voor de huidige versie van de F-Secure Online Scanner ook nog wel? Ik meen van niet.
Ik zie voor de huidige versie geen enkele vermelding onder "Complete features & requirements - System requirements" van een benodigde Java (JRE) installatie.
http://www.f-secure.com/en/web/home_global/online-scanner

Door Anoniem, 16:50 uur:
Ook heb ik onlangs ergens gelezen dat bepaalde bekende malware door F-Secure niet wordt gezien/gepakt en dat hun firewall zo lek is als een mandje. Voor mij dus geen F-Secure.
Sinds versie 2013 biedt F-Secure geen eigen firewall meer, maar benut de Windows firewall. F-Secure Internet Security biedt slechts de mogelijkheid om via de F-Secure GUI de Windows firewall te beheren.
Zie deze informatie op de F-Secure site:
"What has happened to the firewall?"
http://community.f-secure.com/t5/Security-for-PC/What-has-happened-to-the/ta-p/15392
Internet Security 2013 Manual:
"The product uses Windows Firewall to protect your computer."
"Het product gebruikt Windows Firewall om uw computer te beschermen."
http://www.f-secure.com/en/c/document_library/get_file?uuid=21d7b40d-418d-431b-b7dc-1e7ac3dfbc5f&groupId=20893
http://www.f-secure.com/en/c/document_library/get_file?uuid=c3c35a93-6a69-4fef-832f-ad29c0aef8d7&groupId=20893
En zie deze beknopte weergave door XS4ALL:
https://www.xs4all.nl/klant/helpdesk/beveiliging/software/firewall-instellen/


[wijziging: toevoeging drie F-Secure url's met firewall info]
11-05-2013, 09:17 door [Account Verwijderd]
Hoe zit dat dan met windows 8 en Avast op android?
15-05-2013, 14:30 door Spiff has left the building
Door Spiff, vr.10-5, 13:50 uur:
Dank voor de -1 rating voor mijn 12:11 bijdrage.
Zou je zo vriendelijk willen zijn toe te lichten waarop die -1 rating gebaseerd is?
Door svenvandewege, vr.10-5, 18:53 uur:
@spiff: Ik heb je een + gegeven.
Dankjewel, Sven :-)
Maar jammer dat degene die eerder de -1 rating voor mijn vr.10-5, 12:11 uur bijdrage had gegeven niet meer heeft gereageerd. Ik ben altijd oprecht benieuwd naar de reden van zo'n rating, wanneer ik die reden niet kan doorgronden.

Is de inhoud van een reactie aantoonbaar volkomen onjuist, en is zo'n reactie met foutieve inhoud potentieel ook nog misleidend/schadelijk voor andere lezers, dan vind ik een negatieve rating op zijn plaats, maar een toelichting is dan wel belangrijk. Ook kan een negatieve rating op zijn plaats zijn wanneer een poster zich zonder goede reden onbetamelijk/onvriendelijk gedraagt jegens andere bijdragers. Is dat laatste overduidelijk, dan vind ik een toelichting voor een negatieve rating nauwelijks of niet nodig. In alle andere gevallen, wanneer de reden voor een negatieve rating niet overduidelijk is, dan vind ik het netjes wanneer een negatieve rating even kort toegelicht wordt, gewoon een kwestie van nettiquette. Echter, niet iedereen heeft daar een boodschap aan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.