image

VS laat blauwdruk 3D-geprint pistool offline halen

vrijdag 10 mei 2013, 10:40 door Redactie, 9 reacties

De Amerikaanse overheid heeft een website die blauwdrukken aanbiedt voor het printen van wapens via een 3D-printer gedwongen om de bestanden offline te halen. Het gaat om de website Defense Distributed, dat deze week de blauwdruk van het eerste wapen online zette dat op de slagpin na volledig uit geprinte onderdelen bestaat. Via de blauwdruk kan iedereen zijn eigen pistool printen.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de blauwdrukken voor het Liberator pistool en negen andere wapenonderdelen die via een 3D-printer te printen zijn, in strijd met de Regulering voor Internationale Handel in Wapens (ITAR). Door het aanbieden van de wapenbestanden op internet, zou Defense Distributed de exportwetgeving mogelijk hebben overtreden.

Bestanden
Gisteren werd bekend dat de bestanden van alleen de Liberator al meer dan 100.000 keer zijn gedownload en inmiddels op allerlei Torrentsites staan. Het ministerie gaat nu onderzoeken of het aanbieden van de blauwdrukken inderdaad een overtreding van het wapenhandelsverdrag zijn.

Tot die tijd mogen de bestanden niet meer worden aangeboden. "We moeten eraan voldoen", zegt rechtenstudent Cody Wilson, de man achter de Liberator en Defense Distributed.

"Alle data moet niet meer voor het publiek toegankelijk zijn, zo laat de brief weten. Dat is misschien een onmogelijke opgave, maar we doen ons deel door het van onze servers te verwijderen", aldus Wilson tegenover het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Reacties (9)
10-05-2013, 10:53 door spatieman
once on the internet, always on the internet..
10-05-2013, 11:51 door SPlid
Nou ja, wat een onzin (ik vind wapen überhaupt een slechte zaak) . Je kunt overall en nergens beschrijvingen en bouwschema's van bv. revolvers vinden en elke handige draaier/fraiser kan er een maken. Dus het verbieden van een plastic wapen omdat deze uit een 3d printer komt verhinderd alleen dat er wapens op de markt komen die eigenlijk alleen erg gevaarlijk zijn voor de gebruiker ......
10-05-2013, 13:13 door cyberpunk
Het Streisand effect zal wel niet lang op zich laten wachten...
10-05-2013, 13:33 door sjonniev
Het wachten is op de eerste malloot die zichzelf hiermee de Darwin Awards inschiet.
10-05-2013, 14:53 door Anoniem
De overheid van the land of the free, home of the brave, schiet episch in de stress wegens een trollende rechtenstudent.

Ergens wel grappig, als het niet zo triest was.
10-05-2013, 18:32 door Anoniem
Alleen gevaarlijk voor de gebruiker!? Ik dacht ff van niet he? Er gaan hele echte kogels in zo'n plastic pistool hoor.Het is geen klappertjes speelgoedpistool. Het kan zijn dat het wapen voor eenmalig gebruik geschikt is (hoewel ik heb begrepen dat men een nieuwe loop kan printen,maar dat maakt het niet minder dodelijk.
Anders zouden ze die blauwdruk op internet echt niet verbieden en weghalen.
Door SPlid: Nou ja, wat een onzin (ik vind wapen überhaupt een slechte zaak) . Je kunt overall en nergens beschrijvingen en bouwschema's van bv. revolvers vinden en elke handige draaier/fraiser kan er een maken. Dus het verbieden van een plastic wapen omdat deze uit een 3d printer komt verhinderd alleen dat er wapens op de markt komen die eigenlijk alleen erg gevaarlijk zijn voor de gebruiker ......
10-05-2013, 18:32 door Anoniem
Voor wie denkt dat het ding gevaarlijk is, hier een aardige analyse:

http://www.theregister.co.uk/2013/05/10/oh_no_its_the_plastic_3d_gun/
11-05-2013, 21:05 door Duck-man
Ik heb deze week eens rustig zitten lezen over dit plastieke schiet ding.
Om dit ding te kunnen gebruiken moet je in een land wonen waar je kogels met de kattenbrokjes koopt. In dit land is het ook eenvoudig om een handig en veilig model te kopen. Het argument dat iedereen nu een wapen kan maken gaat dus nergens over. Iedereen kan in dat land namelijk al een wapen kopen (die beter is dan dit ding). Een verbond slaat dus nergens op. Verder is een plastieken wapen niet zo slim. En als je dan toch een plastieken wilt hebben kan je volgens mij beter een boven frees gebruiken en een accu boor. Ik geloof namelijk niet dat je printer nauwkeurig genoeg is voor een beetje goed schiet ding.
Deze ontwikkeling heeft eigenlijk maar een nadeel. Stond vroegen iemand met een blauw wit plastieken ding voor je dan kan je even glimlachen en door gaan met je werk. Nu bestaat de kans dat dit toch echt een overval is met een vuurwapen. Verder is het leuk kinderspel van een paar studentjes die zich zelf er goed vinden. Helaas geen wat over actieve instanties in mee.
"The only way to stop a bad guy with a gun is a good guy with a plastiek gun" Of "To stop a bad guy with a gun is to let him print his gun"
13-05-2013, 11:33 door SPlid
Anoniem 18:32, ik probeerde hier op een grappige manier met de werkelijkheid om te gaan.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.