image

Criminelen stelen 45 miljoen bij wereldwijde bankoverval

vrijdag 10 mei 2013, 11:29 door Redactie, 1 reacties

Criminelen zijn erin geslaagd om bij banken uit Oman en de Verenigde Arabische Emiraten 45 miljoen dollar te stelen, waarbij 40 miljoen dollar in 10 uur tijd werd buitgemaakt. De aanval lijkt op een kopie van een wereldwijde bankoverval die in 2009 plaatsvond en waarbij 9 miljoen dollar werd gestolen. Dit keer waren de National Bank of Ras Al-Khaimah PSC, ook bekend als Rakbank, en de Omaanse Bank van Muscat het doelwit.

Aanvallers wisten vorig jaar december een creditcardverwerker te hacken die transacties verwerkte voor debitcards die door de Rakbank waren uitgegeven. Debitcards worden onder andere door bedrijven gebruikt voor het betalen van personeel en kunnen van tevoren worden opgeladen met een bepaald bedrag.

Nadat de hackers toegang tot het netwerk hadden gekregen, werd de opnamelimiet van de kaarten verwijderd. Vervolgens wist men via een leger van katvangers in 20 landen zo'n 5 miljoen dollar te pinnen. In totaal vonden er 4.500 transacties bij geldautomaten plaats.

Alleen in het gebied van New York City werd er binnen 2 uur en 25 minuten bij meer dan 140 verschillende geldautomanten 750 keer gepind, goed voor een bedrag van 400.000 dollar.

Oman
Na de aanval op de bank uit de Verenigde Arabische Emiraten was in februari van dit jaar een bank uit Oman het doelwit. Op 19 februari kregen aanvallers toegang tot het netwerk van een creditcardverwerker die transacties verwerkte voor prepaid debitkaarten die door de Bank van Muscat waren uitgegeven.

Wederom wisten de hackers de opnamelimiet van de kaarten te verwijderen en stond er een nog groter leger van katvangers klaar om met de gestolen kaartgegevens geld op te nemen.

In een periode van 10 uur tijd vonden er in 24 landen zo'n 36.000 frauduleuze transacties plaats, waarbij 40 miljoen dollar via geldautomaten werd opgenomen.

Verdachten
In de Verenigde Staten zijn nu acht mensen aangeklaagd voor deelname aan de operatie. Eén van de aangeklaagde individuen is inmiddels overleden. Bij het onderzoek naar de bende werd er samengewerkt met opsporingsdiensten in tal van landen, waaronder België, Spanje, Italië, Japan, Thailand en Maleisië.

De verdachten zijn aangeklaagd wegens het witwassen van geld, waar een gevangenisstraf van 10 jaar op staat en apparaatfraude, waarvoor de maximale gevangenisstraf 7,5 jaar bedraagt. Daarnaast kan men tot een boete van 250.000 dollar worden veroordeeld en moet men alle inkomsten van de operatie afstaan.

Reacties (1)
10-05-2013, 13:40 door mvh69
Vervolgens wist men via een leger van katvangers in 20 landen zo'n 5 miljoen dollar te pinnen.
..................................
Wederom wisten de hackers de opnamelimiet van de kaarten te verwijderen en stond er een nog groter leger van katvangers klaar om met de gestolen kaartgegevens geld op te nemen.


Nou dacht ik toch altijd dat een katvanger iemand was die bv , tegen een kleine vergoeding , zijn bankrekening ter beschikking stelde aan criminelen . De criminelen maken grote winst terwijl het risico om gepakt te worden bij de katvangers ligt.Dat gaat volgens mij hier niet echt op omdat het opnemen van geld bij een pin automaat nou niet echt een groot risico geeft.
Dus was het misschien beter om hier over een grote bende criminelen te praten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.