image

Snapchat laat 'verwijderde' foto's op telefoon achter

vrijdag 10 mei 2013, 15:31 door Redactie, 0 reacties

Een populaire app voor het uitwisselen van foto's blijkt verwijderde afbeeldingen gewoon op het toestel achter te laten, ook al staat in de beschrijving dat verwijderde foto's echt weg zijn. Snapchat is zowel beschikbaar voor iPhones en iPads als Android-toestellen. Op het Android-platform is het tussen de 5 en 10 miljoen keer gedownload. Via de software kunnen gebruikers eenvoudig foto's uitwisselen.

Daarbij is het mogelijk om een timer in te stellen hoe lang een foto voor de ontvanger zichtbaar is, met een maximum van tien seconden. "Zolang hebben ze dan om je bericht te bekijken en dan verdwijnt het voor altijd", aldus de omschrijving. Via Snapchat zouden dagelijks 150 miljoen foto's worden uitgewisseld, terwijl Facebook's Instagram er 40 miljoen per dag doet.

Forensics
Onderzoeker Richard Hickman wilde kijken of de foto's ook echt voor altijd weg zijn zoals de app-ontwikkelaars beweren. Via de AccessData Forensic Toolkit werd de Android-versie van de app onderzocht. Daaruit komt naar voren dat alle ontvangen foto's van een .nomedia extensie worden voorzien, om te voorkomen dat ze in een gallery verschijnen of door de media store gescand worden.

De forensische toolkit negeert deze extensie en laat de afbeeldingen gewoon zien. De claim van de ontiwkkelaars dat de afbeeldingen echt weg zijn klopt dan ook niet. Of dit ook geldt voor de iOS-versie is onbekend en de onderzoeker zou dan ook graag zien dat dit door anderen wordt onderzocht.

Het Snapchat-ontwikkelteam heeft inmiddels op het onderzoek gereageerd en zegt dat het de foto's inderdaad verwijdert via een delete commando, en ze niet permanent wist (wiped). Gebruikers krijgen dan ook het advies geen gevoelige zaken via de foto's vast te leggen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.