image

Organisaties dagen Staat wegens Bewaarplicht

zaterdag 6 december 2014, 14:57 door Redactie, 8 reacties

Verschillende organisaties hebben een kort geding tegens de Nederlandse Staat aangespannen wegens de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie en eisen dat de wet wordt afgeschaft. Het kort geding is een initiatief van internetprovider BIT, privacy-voorvechter Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Groep Publiekstijdschriften van het Nederlands Uitgeversverbond, NDP Nieuwsmedia en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

De organisaties wijzen erop dat zowel de Raad van State als het Europese Hof van Justitie hebben geoordeeld dat de Bewaarplicht in strijd is met de fundamentele grondrechten die privéleven, communicatie en persoonsgegevens beschermen. De Nederlandse regering weigert echter de Bewaarplicht buiten werking stellen.

Europa

"Bij de invoering van de wet verschool de Nederlandse regering zich achter het argument dat de Bewaarplicht nu eenmaal opgelegd werd door Europa, maar nu de Europese regeling met terugwerkende kracht is afgeschaft, geldt dat argument plotseling niet meer. Dat klopt niet", aldus Alex Bik, directeur van BIT. "Het is te zot voor woorden dat de overheid van Nederlandse burgers verwacht dat zij zich aan de wet houden, terwijl het zich ondertussen gedraagt alsof de wet voor hen niet van toepassing is. We hechten waarde aan de privacy van onze klanten en nemen daarom nu deze stap."

Volgens Vincent Böhre van Privacy First worden door de Bewaarplicht de privacyrechten van burgers massaal geschonden. "Het is onacceptabel dat de Nederlandse regering hier aan vast blijft houden nadat de hoogste Europese rechter al in april duidelijk heeft gezegd dat deze privacyschending niet is toegestaan." Otto Volgenant van Boekx Advocaten laat weten dat er nu via de rechter wordt geprobeerd om de wet buiten werking te stellen dan wel te verbieden.

Reacties (8)
06-12-2014, 16:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-12-2014, 16:26 door Anoniem
Toch leuk hoe het zo ontzettend duidelijk is dat de Nederlandse overheid hele rare spelletjes aan het spelen is.
06-12-2014, 17:38 door Anoniem
Niet kansloos aangezien de rechtspraak de overheid controleerd. De rechters letten op europese regel/wetgeving. Het process begint lokaal en kan met beroepen door naar het europees hof.

Interessante vraag hierbij is of de boeteregeling ook voor overheidsorganen geldig is. 5% van de omzet of 100M, wat maar het hoogste is als maximum. art 79 appendix c
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-186_en.htm
06-12-2014, 17:51 door Anoniem
Dat krijg je je met al die stumpers die in de 2de kamer zitten. Vooral stasi opstelten is een heel naar en gevaarlijk iemand.
06-12-2014, 17:51 door Anoniem
Ja,hopen maar dat die organisaties winnen,maar als de staat boete moet betalen omdat ze zo wie zo toch gaan verliezen,dan mag dat niet ten koste gaan van onze belastingcenten.
Althans ik denk wel zeker dat de staat de zaak verliest,omdat deze wet Europees gesneuveld is,je kan dan niet als enig buitenbeentje vlekkeloos de bewaarplicht telecomgegevens handhaven,als de overige landen van de Eu het niet meer mogen.
06-12-2014, 17:57 door Anoniem
Door pe0mot: Hoera! En nu nog de boete!

Laten we nog heel even wachten want de heren Opstelten en Teeven hebben vast nog een addertje onder het gras.

Maar wettelijk gezien moet het eigenlijk geen barst uitmaken, want ook deze staan niet boven de wet.

Zo proberen het wel, en gelukkig komen er mensen in opstand.

Hoe meer men dit doet, hoe meer effect het heeft, alleen jammer dat het op deze manier moet.
De Raad van State als het Europese Hof van Justitie hadden gelijk deze maatregel moeten doorvoeren zonder dat
beide heren daar nog een stokje voor konden steken.

Wetten hebben we immers niet voor niets.

Maar ook al schaffen ze deze wet af, ik denk dat het niet heel veel uitmaakt gezien wat de NSA doet en kan.
Laat staan al die biljoenen websites die toch je IP en cookies opslaan, en gebruiken voor marketing doeleinden.
06-12-2014, 18:35 door Anoniem
Door pe0mot: Hoera! En nu nog de boete!

Symboolpolitiek. Op dit moment is in Nederland een wet in de maak om alles volkomen ongericht af te kunnen tappen en bij mijn weten is de apparatuur daarvoor is ook al aangeschaft. Bedenk ook dat Engeland een veel groter inwonersaantal heeft dan Nederland, maar dat wij in absolute zin veel en veel meer taps hebben dan in Engeland.
08-12-2014, 11:10 door Anoniem
Opstelten gaat het nog druk krijgen; http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3805717/2014/12/07/Opnieuw-brief-naar-Kamer-over-aangifte-tegen-Opstelten.dhtml
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.