image

Nederlanders minder bang voor cyberaanvallen

zaterdag 13 december 2014, 06:16 door Redactie, 3 reacties

Nederlanders zijn de afgelopen maanden minder bang voor cyberaanvallen geworden, zo blijkt uit de laatste meting van de Risico- en Crisisbarometer in oktober 2014, de halfjaarlijkse meting onder Nederlanders over hun zorgen, gevoel van veiligheid en vertrouwen in de overheid op het gebied van voorbereidingen voor en informatievoorziening tijdens rampen. Voor het onderzoek werden 804 mensen ondervraagd.

In oktober gaf 47% van de respondenten aan zich zorgen over cyberaanvallen te maken. Een daling van 2% ten opzichte van juni 2014. De angst voor cyberaanvallen is nu al vier periodes op rij gedaald. Wel zijn Nederlanders banger voor internationale crisis (68%), een terroristische aanslag (65%) en economische crisis (59%) geworden.

Informatie

Het aantal Nederlanders dat onlangs iets heeft meegekregen over wat te doen bij een ramp is gedaald ten opzichte van juni 2014 van 24% naar 18%. Wanneer men iets heeft gezien of gehoord, is dit voornamelijk via de televisie geweest. Mocht er een ramp plaatsvinden dan zegt ruim negen op de tien Nederlanders zelf op zoek naar informatie te gaan en doet dit vooral op internet.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (55%) heeft in het algemeen geen vertrouwen in de overheid. Dit is ongewijzigd in vergelijking met de vorige meting. Het aantal mensen dat denkt dat de overheid (in enige mate) is voorbereid op een ramp, is licht gedaald (van 69% in juni naar 63% in oktober). 52% van de Nederlanders heeft geen vertrouwen in de informatievoorziening van de overheid bij een ramp.

Verder blijkt dat vrouwen zich in het algemeen meer zorgen maken en vaker voor rampen en crises bang zijn dan mannen. Specifiek is te zien dat vrouwen bijvoorbeeld meer zorgen hebben over de bezuinigingen en vaker bang zijn voor een terroristische aanslag dan mannen. Laag opgeleiden en ouderen zijn vaker bang voor crises of rampen dan hoger opgeleiden en jongeren. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat hoger opgeleiden vaker zelf op zoek gaan naar informatie bij een ramp dan lager opgeleiden.

Image

Reacties (3)
13-12-2014, 11:29 door Anoniem
Dan doet de nasjonale siebercoordinator het toch niet zo goed als de nasjonalle terreurcoordinator. We zijn banger voor de terreur dan de sieber, dus, kampanje! kampanje moet er komen! Bewustwording! Snel, voor de budgetten slinken!
13-12-2014, 18:48 door Ramon.C
Bangmakerij. Als het gaat om bewustwording van internet safety en security, oké.
14-12-2014, 09:45 door Anoniem
Ach ja, mensen slaap zacht, de regering waakt :-). Het MvJV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding) tja, goochelen met cijfers kunnen ze wel, ook hier geldt weer het is maar hoe je het wilt zien. Angst is een slechte raadgever maar ja, angst regeert wel!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.