image

40.000 Firefox-gebruikers bevrijd van Toolbar-nachtmerrie

vrijdag 24 mei 2013, 17:21 door Redactie, 1 reacties

Mozilla heeft twee kwaadaardige add-ons voor Firefox geblokkeerd die bij meer dan 40.000 gebruikers allerlei toolbars installeerden. Het gaat om de MyFreeGames en Mixi DJ uitbreidingen, die bij elkaar door 41.000 Firefox-gebruikers, al dan niet bewust, geïnstalleerd waren. De MyFreeGames add-on werd door een converter van de website Freemake.com geïnstalleerd.

De add-on omzeilde het waarschuwingsvenster waarin gebruikers wordt gevraagd of ze de nieuwe add-on daadwerkelijk willen, iets wat tegen de regels is. Ook wijzigde deze add-on de gebruikte zoekmachine en startpagina. Daarnaast werd er een Conduit toolbar toegevoegd. Deze uitbreiding werd bij 15.000 Firefox-gebruikers aangetroffen.

Mixi DJ
Een andere add-on die zich stiekem installeerde was de Mixi DJ uitbreiding. Deze uitbreiding is afkomstig van de website Mixi.dj, waar het als 'Free Social Player' wordt aangeboden. De add-on werd voor het eerst begin februari van dit jaar opgemerkt, toen die bij zo'n 2000 gebruikers was geïnstalleerd. In eerste instantie werd er nog getwijfeld om de add-on, gezien het lage aantal gebruikers, te rapporteren.

Eind april werd echter duidelijk dat de add-on al door 26.000 Firefox-gebruikers was geïnstalleerd en allerlei aanpassingen op systemen doorvoerde. Tijdens de installatie van de Mixi DJ software werd Firefox tijdens de installatie zonder enige waarschuwing afgesloten, werden de Mixi DJ en Yahoo toolbars geïnstalleerd en Yahoo als standaard zoekmachine ingesteld.

Ook werd de Iminent Minibar en LyricsTube geïnstalleerd. In alle gevallen werden gebruikers niet van tevoren ingelicht en werden alle add-ons, op die van Yahoo na, globaal geïnstalleerd. Daardoor zijn ze veel lastiger te verwijderen. Verder bleven alle gemaakte instellingen achter bij het verwijderen van de add-ons.

"Verbrandt ze met vuur", aldus een gebruiker. Mozilla heeft nu voor Mixi DJ en MyFreeGames een blokkade uitgevoerd, waardoor de uitbreidingen bij alle Firefox-gebruikers zijn geblokkeerd.

Reacties (1)
25-05-2013, 19:01 door Anoniem
Goede zet van Mozilla! Wie security serieus neemt gebruikt Firefox. Of een variant van Chrome die niet al je hebben en houden >> google's database doet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.