image

Belgische overheid wil experts inzetten voor databeveiliging

dinsdag 16 december 2014, 12:18 door Redactie, 9 reacties

De Belgische overheid wil een team van experts samenbrengen die moeten gaan onderzoeken hoe de beveiliging van gegevens kan worden verbeterd, zo heeft de Belgische staatssecretaris voor privacy Bart Tommelein laten weten. Tommelein vindt de bezorgdheid van de vakbonden over de bescherming van de persoonlijke levenssfeer terecht. Onlangs wisten aanvallers op de sites van verschillende Belgische bedrijven in te breken.

Privégegevens die daarbij werden buitgemaakt verschenen vervolgens op internet. Zo publiceerden aanvallers dit weekend de gegevens van duizenden Belgische werklozen online. De groep achter de aanvallen wist eerder bij webontwikkelaar Webassur, financieel bedrijf Elantis, uitzendbureau AGO Interim, kredietbureau Buy Way, internetprovider Numericable, uitzendbureau Habeas, hostingprovider AlfaHosting, Domino's Pizza, medische controledienst Mensura, HR-bedrijf EasyPay en patiëntendossier-ontwikkelaar Xperthis in te breken. Het ging in al deze gevallen om Belgische bedrijven.

Recht

"Werknemers hebben nu reeds recht op inzage van hun gegevens. In de privacywetgeving staat dat eenieder kan opvragen welke info over hem verwerkt wordt. Indien een bedrijf inzage weigert, kan een werknemer zich richten tot de privacycommissie" aldus Tommelein. "In het regeerakkoord staat dat het principe van geïnformeerde toestemming het uitgangspunt is. Dat betekent dat burgers proactief geïnformeerd worden welke gegevens over hen in publieke en private databanken zijn opgenomen."

Tommelein stelt dat dit principe ook moet gelden voor databases van externe preventiediensten, sociale secretariaten en andere organisaties. De staatssecretaris zal nu gaan overleggen met premier Charles Michel en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo om een team van experts samen te brengen. Zij kunnen onderzoeken hoe de beveiliging van gegevens verbeterd kan worden. Een mogelijke oplossing is om het gebruik van databases zonder voldoende beveiligingsprocedures strafbaar te stellen.

Reacties (9)
16-12-2014, 12:24 door Anoniem
Willen andere landen amateurs inhuren om soortgelijke werkzaamheden te verrichten ? ;)

Overigens zou een staatssecretaris voor privacy hier ook geen slecht idee zijn.
16-12-2014, 12:56 door Anoniem
Ze hebben zowaar een stas privacy. Dat is al een stukkie meer dan hier. Nu nog zien of'ie met betere plannen weet te komen dan wat prinsmansen en ander snel grut inhuren. Ik verwacht er niet veel van gezien hun reeds ingevoerde voortvarende verdigitalisatie met extra weinig privacy expres ingebouwd, maar ben ook niet helemaal zonder hoop. Ik twijfel over België.
16-12-2014, 13:13 door Anoniem
... wat zetten ze nu dan in ?!
16-12-2014, 13:41 door Vandy
Door Anoniem: ... wat zetten ze nu dan in ?!
Amateurs?
16-12-2014, 15:18 door Anoniem
wellicht iets voor Fox-IT?
16-12-2014, 16:15 door Anoniem
Door Anoniem: wellicht iets voor Fox-IT?
Niet dus. Dit soort pappen-en-nathouden cowboys zijn nou precies wat we niet nodig hebben om verbetering te boeken.

Aangezien de gemiddelde ambtenaar er ook geen drol van weet maar wel "iets moet", komt'ie uit bij óf zulke sjopjes, óf grote ICT-consultants die zich helemaal op de overheid hebben gericht. De resultaten kennen we zo goed dat ze spreekwoordelijk zijn geworden.
17-12-2014, 09:11 door Anoniem
ze moeten niet alleen de interne belgische overheid beter bewust maken omtrendt data bescherming maar ook gelijk de hele belgische bevolking technisch informeren. Dat kan prima via een wekelijks half uurtje programma op canvas oid vbrt oid.
17-12-2014, 15:08 door Vandy
Door Anoniem: wellicht iets voor Fox-IT?
Werden die niet juist België uitgezet toen ze moeilijke dingen gingen zeggen over Regin?
19-12-2014, 10:26 door Renellekes
Door Anoniem: ... wat zetten ze nu dan in ?!

Blijkbaar werd de beveiliging tot op heden gedaan door niet-experts :p
Mensen van de administatie, tussen de telefoontjes door ofzo.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.