image

Expert: Snowden heeft dingen erger gemaakt

donderdag 18 december 2014, 13:39 door Redactie, 17 reacties

Door de onthullingen van Edward Snowden zouden honderden miljoenen mensen maatregelen hebben genomen om zich tegen online surveillance te wapenen, maar volgens beveiligingsexpert Robert Graham heeft de klokkenluider op het moment de dingen alleen maar erger gemaakt.

"Overheden wisten niet dat zulke surveillance mogelijk was. Nu Snowden heeft laten zien wat de NSA aan het doen was, volgen overheden over de hele wereld deze blauwdruk, waarbij ze hun internetsurveillance sterk laten groeien", aldus Graham. Hij was de ontwikkelaar van de BlackICE firewall en is expert op het gebied van deep packet inspection (DPI). Niet alleen zouden andere landen nu zien hoe het moet worden gedaan, ze hebben de rechtvaardiging dat het oké is doordat de Verenigde Staten het ook doen, merkt de expert op.

"Er is ook een gevoel van competitie, dat als de NSA weet wat er speelt op internet, zij dat ook moeten weten." Het probleem speelt volgens Graham ook in de VS. Door Snowden zijn allerlei databases bekend geworden die eerst nauwelijks zouden zijn gebruikt. Doordat nu ook andere overheidsinstanties van het bestaan van deze databases afweten zou de NSA veel meer dataverzoeken krijgen dan voorheen.

Graham benadrukt dat hij een fan van Snowden is en vindt dat de klokkenluider het juiste heeft gedaan door de surveillance te openbaren. "Ik zeg niet dat hij verkeerd zit. Ik wil alleen aangeven dat we de oorlog tegen surveillance niet winnen. Activisten richten zich op het goede nieuws, waarbij ze alleen de berichten kiezen waar we winnen. Ze negeren het slechte nieuws dat we de oorlog verliezen." De Intelligence Authorization wet, die vorige week door het Amerikaanse Congres werd goedgekeurd en inlichtingendiensten "bijna onbeperkte" toegang tot de communicatie van Amerikanen geeft, noemt Graham als voorbeeld hiervan.

Reacties (17)
18-12-2014, 13:54 door Anoniem
Robert 'Blame it on the messenger' Graham. Al verpak hij zijn mening nog zo mooi, de bottom line van Robert is dat hij Snowden de schuld geeft. "Snowden made things wors". Anders kan je beter stellen dat Robert de zaken erger maakt door je te laten geloven dat jet maar gewoon op je rug moet gaan liggen in plaats van actie te ondernemen.

Robert Graham makes things even more worse.
18-12-2014, 14:03 door Anoniem
ach... weet je... Vroeger vertelde ik op een feestje wel eens dat de appjes die iemand stuurt door de NSA worden toegevoegd aan hun profile, samen met hun mobiele telefoonlocatie, en de laatst geregistreerde locatie van hun nummerplaat. en alle andere mobieltjes in de buurt.Omdat iedereen naast uniek toch ook vooral hetzelfde en voorspelbaar is, is op basis van een gesloten surveillance ongewoon gedrag snel uitgefilterd.

ik werd voor gek verklaard. nu niet meer.

Weten dat big brother meekijkt is voldoende om gedrag te veranderen, en zorgvuldiger om te gaan met mijn eigen privacy. Of het nu de NSA is die meekijkt of de AIVD. niks om je privacy geven is nu een beter onderlegde keuze die mensen maken.
18-12-2014, 14:10 door Skizmo
ja... erger voor de veiligheidsdiensten ... EN DAT WAS OOK FUCK DE BEDOELING !!!!
18-12-2014, 14:13 door Anoniem
Ze moeten Snowden inderdaad de schuld niet geven. Ik begrijp de mening van de schrijver heel erg goed, maar vroeg of laat zou er toch iemand achter dit "surveillance probleem" komen.

Ik sta achter de keuze van Snowden om dit met de maatschappij te delen. Een neveneffectje is echter wel dat er groepen mensen zijn die totaal paranoïde worden. (Ook niet de schuld van Snowden).

Wie kunnen we dan wel de schuld geven? Waarom moeten we altijd iemand de schuld geven? We kunnen niet blijven zeggen: de overheid dit, de overheid dat. De maatschappij heeft netzogoed aan elk resultaat binnen de samenleving bijgedragen. Die politieke idioten waar wij het altijd over hebben komen ook uit onze samenleving die de mens samen heeft opgebouwd.

Ja, ik weet ook wel dat de politici beslissingen maken waar half Nederland het niet mee eens is en dat ze de boel bedriegen. Maar denk dan eens over het feit hoe dat zo is gekomen. Surveillance wordt ook ontzettend goed mogelijk gemaakt door het schaapachtige gedrag van de mens (veel mensen).
Ps. Ik benadruk dat dit mijn visie is.
18-12-2014, 14:20 door vertelheteens
Het wordt alleen maar beter met de privacy van de gewone mens omdat er steeds meer anonieme tools worden ontwikkeld. Nu is er een torrent client die de boel versleutelt op een soort tor manier waardoor de downloader niet te achterhalen is. De wereld wordt alleen maar veiliger tegen de diensten die willen afluisteren ...
18-12-2014, 14:30 door Anoniem
Ach Robert Graham, die heeft zowat de geloofwaardigheid van een zwakbegaafde kwakzalver.
18-12-2014, 14:39 door Anoniem
Hij is de ontwikkelaar van masscan, dus even nadenken voordat je zomaar een conclusie trekt.

Zie:
http://tweakers.net/nieuws/99835/aivd-en-mivd-mogen-ook-via-kabel-internetverkeer-aftappen.html
https://www.security.nl/posting/409425/Kabinet+wil+inlichtingendiensten+ongericht+laten+aftappen

Ik zie steeds meer nieuws over ongericht aftappen, dit was nooit zo. Dus ik snap het standpunt van Robert Graham wel.
18-12-2014, 14:58 door Anoniem
Hahahaha: "Overheden wisten niet dat zulke surveillance mogelijk was." Goeie grap!

Het enige erge wat Snowden heeft gedaan is er voor zorgen dat mensen nu stukje bij beetje aan het idee gewend raken dat privacy niet meer bestaat. Maar of je Snowden dat nu kunt aanrekenen? Ik denk eerder dat dat aan de stupiditeit van het gepeupel ligt. Die denken: "ach, ik heb niks te verbergen." en "We moeten de terroristen pakken".

En mensen die denken dat overheden nooit iets kwaads in de zin zouden kunnen hebben, hebben klaarblijkelijk nog nooit een geschiedenisboek opengeslagen.
18-12-2014, 15:10 door potshot
Door Anoniem: Robert 'Blame it on the messenger' Graham. Al verpak hij zijn mening nog zo mooi, de bottom line van Robert is dat hij Snowden de schuld geeft. "Snowden made things wors". Anders kan je beter stellen dat Robert de zaken erger maakt door je te laten geloven dat jet maar gewoon op je rug moet gaan liggen in plaats van actie te ondernemen.

Robert Graham makes things even more worse.
en jij wilt geen kritiek horen ook al leven we in het westen waar dat normaal is dacht ik..of is dat alleen maar als het jezelf uitkomt?
dus waarom mag hij niet een kanttekening plaatsen?
geen actie zonder negatieve bijwerking zo zie je maar weer.
18-12-2014, 15:35 door Michiel T
Door Anoniem:Ik zie steeds meer nieuws over ongericht aftappen,

Maar de vraag is dus; was er geen ongericht aftappen... of was het er wel maar hoorde je er niks over. Ik vermoed dat laatste. En het echte antwoord zullen we pas weten als er bij alle geheime diensten een Snowden opstaat.
18-12-2014, 18:43 door Anoniem
Als overheden het voor het zeggen hebben, dan betekend dit dat WIJ iets fout doen.

Alleen als we met zijn allen niet meer stemmen, of anders gaan stemmen, of de partijen duidelijk maken wat we willen
kunnen we iets bereiken.

Veel mensen denken volgens mij niet goed na, of kijken soms wat de peilingen doen en stemmmen dan toch maar op die partij.
Dan nemen we ook zelf niet meer de moeite om iets veranderd te krijgen, en klagen we alleen nog maar.

Wie gaat er nog de straat op om bijvoorbeeld te demonstreren?
De Duitsers en Belgen die snappen het tenmiste nog, terwijl het ons niet veel meer uitmaakt.
Wij roepen alleen nog maar, Ze veranderen toch niet, alle parijten zijjn even erg, en meer van soort uitspraken.

En mensen met een goed salaris raakt het allemaal niet eens, die stemmen toch wel VVD of CDA.

Als het zo moet dan stem ik of D66 of ik stem niet meer.
18-12-2014, 19:55 door Anoniem
Zeggen "Snowden heeft dingen erger gemaakt" is natuurlijk een prachtige kop boven een bericht, waar veel op zal worden geklikt (Deed ik ook).
Robert Graham wil aandacht, en een punt maken. Dat is op deze manier gelukt. Ik denk dat hij wel gelijk zou kunnen hebben. Anderhalf jaar na Snowden worden er nog altijd wetten aangenomen die de overheids surveillance in ieder geval niet in lijken te perken. De reactie van Ivo Opstelten op zijn Big Brother Award stemt ook niet hoopgevend.

De bewustwording is wel degelijk groter geworden. Maar als we zien hoeveel mensen daadwerkelijk anders handelen, tav bijv. grote amerikaanse internetbedrijven of duizenden gratis' app- en diensten aanbieders, dan valt de mate van gedragsverandering nog tegen.

Hoe deze 'oorlog', om in Robert Grahams bewoordingen te blijven, zal verlopen is nog niet helemaal te voorspellen. Feit is dat er nu al meer en beter toegankelijke mogelijkheden zijn om je te 'wapenen' tegen al te nieuwsgierige overheidsdiensten of grote dataverzamelende bedrijven, als je dat tenminste zou willen.
18-12-2014, 21:09 door Anoniem
De massa weet allang niet meer wie Snowden is, want die zijn veel te druk met Zwartepiet, het vuurwerk verbod en andere niet boeiende zaken.
18-12-2014, 21:57 door Anoniem
och.. erger is ook niet erg.. misschien zelfs wel wenselijk
something something critical mass.
19-12-2014, 01:02 door Anoniem
Door Anoniem 18-12 om 18:43: Als het zo moet dan stem ik of D66 of ik stem niet meer.
En wat hebben zij de laatste 48 jaar laten zien dan? Stem dus maar niet meer.
Duivel 666 !! ;-D
19-12-2014, 06:30 door Anoniem
Ik zou meneer Graham graag willen zeggen...." ignorance is my biggest Threat ", not Knowledge. Dus..steek je kop maar in het zand want met Transparantie bereik je meer evenwicht in de samenleving, dan met sneaky spelletjes. De mensen worden nu tenminste op de juiste manier op de feitten gedrukt, en niet via roeptoeter verhalen van incompetente en zelf verkozen goeroes.
22-12-2014, 17:03 door sabofx
Door Anoniem: Robert Graham makes things even more worse.

Worst?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.