image

Beste virusscanner voor Windows XP is Bitdefender

woensdag 29 mei 2013, 10:30 door Redactie, 5 reacties

Windows XP mag dan nog minder dan een jaar houdbaar zijn, toch zijn er nog honderden miljoenen gebruikers en die hebben allemaal een virusscanner nodig. Het Duitse testorgaan AV-Test.org vergeleek 26 virusscanners op Windows XP. Daarbij werd er naar 'real world' scenario's zoals bescherming, gebruik en prestaties gekeken en fungeerde Security Essentials als basislijn.

"De verwachting is dat als een product minder 'waarde' dan de basislijn biedt, installatie en gebruik zorgvuldig moet worden overwogen", zegt Andreas Marx van AV-Test.org tegenover Security.NL. Werd vroeger ook nog het verwijderen van malware getest, dat onderdeel is nu naar een aparte test verplaatst, om zo beter de huidige malware-situatie weer te geven.

Test
De beveiligingspakketten werden vergeleken op bescherming, bruikbaarheid en als nieuw toegevoegd onderdeel prestaties. In totaal konden de 26 virusscanners voor elke categorie 6 punten scoren, oftewel 18 punten in totaal. Voor de bescherming werd gekeken naar de bescherming tegen zero-day malware-aanvallen en detectie van malware uit de laatste vier weken.

De 'Performance' test bestond uit de impact van de virusscanner op de werking van de computer, bijvoorbeeld bij het bezoeken van websites, het downloaden, installeren en draaien van software en het kopiëren van data. Als laatste werd de bruikbaarheid beoordeeld, zoals het onterecht waarschuwen voor legitieme software en websites.

Uitslag
Om door AV-Test gecertificeerd te worden moesten de virusscanners minimaal 10 punten scoren, en 1 punt in elke categorie hebben gehaald. AhnLab's V3 Internet Security en Microsoft Security Essentials komen met respectievelijk 10,5 en 11,5 punten het slechtst uit de bus. Bitdefender is met 17 punten de beste virusscanner op Windows XP, gevolgd door Symantec Norton Internet Security met 16 punten.

Detectie
Wordt er echter naar de verschillende onderdelen gekeken, dan blijkt dat Security Essentials ernstig tekort schiet als het om de detectie van malware gaat. Toch de voornaamste functie van een virusscanner. Microsoft's gratis virusscanner zet met een 1 de laagste score neer als het gaat om de detectie van malware. AhnLab scoort met een 1,5 nauwelijks beter.

Met name in de detectie van 'zero-day malware' laat Security Essentials grote gaten vallen. De virusscanner scoort over maart en april 85% en 86%. De top virusscanners scoren hier 100%. Bijna alle geteste producten scoren in deze categorie boven de 90%. AV-Test benadrukt dat het hier om 'real-world' testing gaat.

Aan de hand van de malware-detectie weten Bitdefender, F-Secure, Comodo, Kaspersky, Microworld en Symantec de volle 6 punten te halen.

False positives
Dat Security Essentials toch een voldoende scoort dankt het vooral aan de 6 punten voor bruikbaarheid. Geen enkele keer gaf het een vals alarm, beter bekend als 'false positive'. Het niet detecteren van schone bestanden als malware is een categorie waar Microsoft traditioneel zeer sterk in is. Toch is dit niet voldoende om zich van de rest te onderscheiden. Zes andere virusscanners halen ook de maximale 6 punten op dit onderdeel.

Wat betreft prestaties eindigt Security Essentials met een 4,5 in de subtop. Alleen Webroot SecureAnywhere Complete weet op dit onderdeel 6 punten te scoren. Hieronder het volledige overzicht.

Reacties (5)
29-05-2013, 11:58 door Anoniem
Beste virusscanner voor Windows XP is Bitdefender

Is de kop, maar de meeste zijn complete suites. Hoe moet je dit dan lezen?
Is alleen de virusscanner dan ook zo goed?
29-05-2013, 13:20 door Mysterio
Door Anoniem: Beste virusscanner voor Windows XP is Bitdefender

Is de kop, maar de meeste zijn complete suites. Hoe moet je dit dan lezen?
Is alleen de virusscanner dan ook zo goed?
Je moet ook niet alleen de kop lezen... De Internet Security variant heeft niet zo veel extra ten opzichte van de Antivirus Plus variant. De Firewall is extra (http://www.bitdefender.nl/solutions/antivirus-comparison.html) en nog wat andere bijzaken. Ik kan me voorstellen dat in een aantal gevallen de firewall besmetting voorkomt, maar ik denk eigenlijk dat de virusscanner op zichzelf ook uitstekend werkt.
29-05-2013, 16:56 door Rubbertje
[Verwijderd door Bastos]
29-05-2013, 17:31 door vimes
Als dit soort artikelen serieus neemt kan je elke 3 weken een andere av applicatie installeren.
29-05-2013, 23:23 door Rubbertje
Door vimes: Als dit soort artikelen serieus neemt kan je elke 3 weken een andere av applicatie installeren.
Zo moet je dat niet zien, vind ik. Het klopt dat er elke maand een nieuwe 'winnaar' is, maar je kunt wel concluderen welke av's er elke maand in de top 10 staan. Door deze tests weet je gewoon dat F-Secure, Norton, Kaspersky, om maar wat te noemen, betrouwbare goede aanbieders zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.