image

België betaalt 5 miljoen voor beveiliging websites

zondag 2 juni 2013, 16:51 door Redactie, 4 reacties

De Vlaamse overheid geeft elk jaar 5 miljoen euro uit om websites te beveiligen, zo blijkt uit antwoord van de Vlaamse administratie op een aantal vragen van Dirk Van Mechelen. Van Mechelen is lid van Open Vlaamse Liberalen en Democraten, (Open Vld), een Vlaamse, progressief liberale politieke partij. Dit jaar werden in België de Vlaamse websites agoweb.be en wordwatjewil.be aangevallen.

"Zes andere aanvallen konden tijdig worden gedetecteerd zonder dat er schade kon worden aangebracht. De kosten voor beveiliging van de Vlaamse websites is opgelopen tot jaarlijks 5 miljoen euro", zo laat van Mechelen op de website van het Open Vld weten.

Kosten
Volgens de politicus zorgen de toenemende aanvallen ervoor dat de kosten voor de beveiliging van websites sterk zijn gestegen. De prijs voor beheer-, hardware- en softwareonderhoud van de beveiliging loopt op tot 320.000 euro per maand. Daarnaast zijn er op jaarbasis nog éénmalige investeringen noodzakelijk die variëren tussen 500.000 en 2 miljoen euro per jaar.

De eventuele kosten bij ontwikkeling van de websites worden dan nog niet eens meegeteld. “In totaal kost de beveiliging van de Vlaamse overheidswebsites toch gauw 5 miljoen euro op jaarbasis”, berekent de vroegere begrotingsminister.

Minder
Voorlopig is de Vlaamse overheid erin geslaagd de meeste aanvallen succesvol af te slaan, wat een prijskaartje met zich meebrengt, aldus Van Mechelen. Om de kosten beheersbaar te houden stelt hij voor om in de toekomst het aantal Vlaamse websites te beperken.

"Het is beter dat bepaalde informatie gegroepeerd aanwezig is, in plaats van bij elk nieuw initiatief nog maar eens een aparte website te maken. Het beheer en de beveiliging daarvan kosten immers handenvol geld”, besluit de politicus.

Reacties (4)
03-06-2013, 08:57 door lucb1e
Voor $200 de maand heb je ook DDoS beveiliging van Cloudflare hoor, dat kost geen €320.000. 't Is maar waar je geld aan uit wil geven.
03-06-2013, 09:46 door Anoniem
Door lucb1e: Voor $200 de maand heb je ook DDoS beveiliging van Cloudflare hoor, dat kost geen €320.000. 't Is maar waar je geld aan uit wil geven.

Helaas is dat een beveilging die niet alle soorten DDOS, lees asymetrische DDOS, stopt.
03-06-2013, 11:28 door Anoniem
Door lucb1e: Voor $200 de maand heb je ook DDoS beveiliging van Cloudflare hoor, dat kost geen €320.000. 't Is maar waar je geld aan uit wil geven.

Da's vaak de pest van dit soort berichten... Had er gestaan dat Belgie helemaal niets aan beveiliging deed, dan riep iedereen moord en brand - schande! Nu geven ze een (willekeurige, want geen achtergrond info beschikbaar) 5 miljoen uit - is het weer niet goed.

Een overheid met de omvang (IT-wise) van Belgie hang je niet achter een DDoS beveiliging van 200 dollar per maand. Dat kan niet kloppen. Buiten het feit overigens dat 'beveiligen' meer is dan een DDoS bescherming. Je kan jezelf nog zo mooi verstoppen achter Cloudflare - als je wachtwoord policies niet op orde zijn houd je het alsnog niet lang uit.

Dus eigenlijk: bravo Belgie dat ze wat openheid geven over hun ICT beveiliging.
04-06-2013, 12:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.