image

Menselijke en systeemfouten oorzaak meeste datalekken

donderdag 6 juni 2013, 10:19 door Redactie, 2 reacties

Niet hackers, maar slordig personeel en fouten in software en hardware zijn de voornaamste oorzaak dat er wereldwijd datalekken plaatsvinden. Dat blijkt uit onderzoek dat het Ponemon Institute onder 277 organisaties in negen landen uitvoerde, waarbij 1400 mensen werden geïnterviewd. Er werd gekeken naar de oorzaak van datalekken, de kosten en het aantal verloren 'records'.

Hoewel inbraken en datalekken vaak aan cybercriminelen worden toegeschreven, blijkt dit in werkelijkheid slechts gedeeltelijk zo te zijn. De meeste datalekken worden namelijk door systeemfouten en menselijke fouten veroorzaakt. 64% van alle incidenten die plaatsvonden zijn aan deze twee oorzaken toe te schrijven.

Kosten
Criminele en kwaadaardige aanvallen waren voor 37% van de datalekken verantwoordelijk. In het geval van kwaadaardige aanvallen kan het gaan om hackers of 'criminele insiders', zoals werknemers, aannemers of andere derde partijen. Aanvallen door deze partijen veroorzaken echter meer schade dan bij systeem of menselijke fouten het geval is.

Reacties (2)
06-06-2013, 11:55 door Anoniem
Met alle respect, maar hoe maakt men onderscheid tussen een 'system glitch' en een cracker die goed weet waar hij/zij mee bezig is? Je weet wel, die types die system glitches zoeken en die dan vervolgens gebruiken om data uit het systeem te halen? Gerelateerd zou de human factor natuurlijk een goed geslaagde 'social engineering' truuk zijn geweest.

Anderzijds zouden de hackers van een systeem ook gewoon dus mislabelde glitches kunnen zijn, en dingen waarbij men scheeuwt dat het social engineering was kan net zo goed een 'domme' klant zijn geweest die gewoon random veel te veel info vroeg (en kreeg).
06-06-2013, 17:11 door Anoniem
Ach volgens "Figure 5" is 100% niet meer genoeg...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.